Ezeket a könyveket olvasd el, mielőtt 2020-ban beülnél a moziba!

Ezeket a könyveket olvasd el, mielőtt 2020-ban beülnél a moziba!

.konyvesblog. | 2020. január 07. |

Van, aki csak a filmet nézi meg, és van az a típus, aki látatlanban megmondja, hogy könyvben mindez sokkal jobb volt. Hogy az újévben el tudd dönteni a vitát, az Esquire gyűjtése nyomán mutatunk néhány könyvet, melyek adaptációit 2020-ban mutatják be a mozik. Ahol tudjuk, jelezzük a magyar bemutató időpontját is.

Kisasszonyok

Már több mint 150 éves Louisa May Alcott regénye, de ez nem jelenti azt, hogy ne izgatná az alkotók fantáziáját. A Kisasszonyokat számtalan módon feldolgozták már (készült belőle színdarab, film, tévésorozat, musical és opera is), most pedig Greta Gerwig (Lady Bird) mutatja meg, hogy van még szufla a March-nővérek történetében. A lányokat Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh és Eliza Scanlen alakítja, a magyar bemutatóra január 30-ig kell várni.

Cellába zárva / Jojo nyuszi

Szinte minden kisgyereknek van képzeletbeli barátja, de viszonylag kevesen vannak, akik fantáziavilágukban Hitlerrel barátkoznak. Christine Leunens regénye a második világháború idején játszódik, és hőse egy hitlerjugendista fiú, aki egy szép napon felfedezi, hogy a családja egy zsidó lányt rejteget a padláson. A Cellába zárva című regényből (ITT elolvashatjátok belőle az első 44 oldalt) Jojo nyuszi címmel az új-zélandi Taika Waititi forgatott szatirikus filmet, melyben az anyát Scarlett Johansson alakítja. A magyar bemutató január 23-án lesz.

Emma

A jelek szerint Jane Austen Emmája is megérett már egy remake-re (az 1996-os feldolgozásban Gwyneth Paltrow játszotta a címszereplőt – jellemző, hogy a Lazi Kiadó 2017-es kiadású kötetén is ő látható). Az Emma hozza mindazt, amiért olvasói a mai napig rajonganak Austenért: a konszolidált külső és a kimért modor mögött forrnak az érzelmek és az indulatok, a félreértések a mindennapok részeivé válnak, és előbb vagy utóbb minden szereplő megtapasztalja, hogy a boldogsághoz vezető út rengeteg fájdalommal van kikövezve. Emmát az új feldolgozásban Anya Taylor-Joy, az apját Bill Nighy játssza, hazai premier: március 12.

A vadon szava / A vadon hívó szava

Ha így folytatódik, 2020 a klasszikusok leporolásának éve lesz. A vadon szava Jack London egyik (ha nem a) legnépszerűbb regénye, amelyben a Buck nevű kutyát elrabolják, majd kegyetlen munkára kényszerítik. Egy Thornton nevű férfi vet véget a megpróbáltatásainak, aki igazi gazdája lesz a kutyának. A happy end azonban elmarad, Buckot ugyanis egyre inkább csábítja a természet. Az új feldolgozásban (amely A vadon hívó szava címen fut) Harrison Ford alakítja majd Thorntont, a magyar bemutató időpontja: február 20.

A láthatatlan ember

A láthatatlan ember H.G. Wells 1897-es sci-fi-je, a legfrissebb adaptáció ugyanakkor csak lazán kapcsolódik a regényhez. A Leigh Whannell által rendezett film (a regény alapján ő írta a forgatókönyvet is) egy Cecilia nevű nő történetét meséli el, akinek azt kell bizonyítania, hogy egy olyan személy üldözi, aki szabad szemmel láthatatlan. A főhőst Elisabeth Moss alakítja, a magyar mozik február 27-én mutatják be a filmet.

The Personal History of David Copperfield

Az Armando Ianucci által rendezett filmnek egyelőre nincs magyar címe, és nem is biztos, hogy bemutatják a magyar mozik, az alapját adó regény teljes címe amúgy az lenne, hogy A Blunderstone Varjúvárbeli ifjú, David Copperfield élettörténete, kalandjai, tapasztalatai és megfigyelései (melyeket egyébként egyáltalán nem akart nyilvánosságra hozni). A filmbeli címszereplőt Dev Patel alakítja, de felbukkan még a vásznon Hugh Laurie és Tilda Swinton is. Brit bemutató: január 24.

Nő az ablakban

Hitchcock óta tudjuk, hogy az ablakból való leskelődés izgalmas, és egyben veszélyes időtöltés is lehet. A.J. Finn regényének agorafóbiás, borvedelő hőse szereti az ablakból nyomon követni a szomszédai életét, míg csak egy nap nem lát valami különösen durvát. Simán benne van persze az is, hogy csak a képzelete játszott vele, de ha így is van, akkor is nagyon veszélyes játszmába fogott. Az azonos című adaptációban Amy Adams játssza a főhőst, a hazai premier május 14-én lesz.

A titkos kert

Az 1911-es regény hőse egy Mary Lennox nevű árva, akit egy yorkshire-i nagybátyja fogad be a házába. A rejtélyes épülethez egy csodás kert is tartozik, Mary élete pedig akkor vesz igazán nagy fordulatot, amikor felfedezi, hogy a kertnek van egy mindenki által elzárt és elfedett titkos része is. Frances Hodgson Burnett klasszikusát számtalan formában feldolgozták már, ebben az adaptációban, amelynek magyar premierdátuma egyelőre nem ismert, felbukkan Colin Firth és Julie Walters is.

Dűne

Frank Herbert klasszikusát David Lynch 1984-ben dolgozta fel, most pedig Denis Villeneuve nyúlt hozzá. Korábban ezt írtuk az adaptációról:

„Frank Herbert legendás regénye egy olyan univerzumot mutat be, amelynek legfontosabb terméke egy fűszer, amely meghosszabbítja az életet, lehetővé teszi az űrutazást, és élő számítógépet csinál az emberből. Az emberlakta világokat uraló Impériumban azé a hatalom, aki a fűszert birtokolja. A hatalmi egyensúly éppen ezért ebben a világban nagyon kényes. A civilizáció egészének záloga, hogy a fűszerből nem lehet hiány. A gond csak az, hogy ez az anyag csak egy helyen található, a sivatagos, kegyetlen Arrakison, azaz a Dűnén.”

A részben Magyarországon forgatott filmben feltűnik majd mások mellett Timothée Chalamet, Javier Bardem, Zendaya és Jason Momoa is. Amerikai bemutató: 2020. december

A feleségem története

Forrás: filmhu

Mindenképp szerettük volna, ha ebbe az összeállításba kerül magyar vonatkozású film is, és bár korábban szó volt róla, hogy az Enyedi Ildikó rendezte Füst Milán-adaptáció bemutatója 2020 végén lehet, és akár átcsúszhat 2021-re is, mi mindenesetre megelőlegezzük neki az idei premiert. A szenvedélyes szerelmi történetről a rendező a filmhu szerint korábban ezt mondta: „Ez a regény egy kicsit túllóg az irodalmon és az elmondott történet határain. Olyan fontos dolgokat érint, amik megfognak egy kamaszt, például hogy hogyan éljük az életünket. Én megmaradtam kamasznak, az alapkérdések továbbra is nagyon intenzíven érdekelnek.”