Ezeket a gyerekkönyveket keressétek a könyvfesztiválon! - 2. rész

.konyvesblog. | 2017. április 22. |

Rendkívül gazdag és sokszínű az idei gyerekkönyv-kínálat az idei könyvfesztiválon, nem csoda, ha két tételben mutatjuk be őket. Összeállításunk első részében a kisebbeknek, mostani posztunkban pedig a 10 év körüli és fölötti korosztálynak ajánlunk könyveket.

Paul Griffin: Ahol a barátom, ott az otthonom

Paul Griffin: Ahol a barátom, ott az otthonom

Fordította: Tóth Gábor, Menő Könyek, 320 oldal, 2990 HUF

 

Ben Coffin már egészen kicsi korától kívülálló volt, nem csoda, ha délutánonként, suli után főleg a könyvek között talál menedéket és szórakozást. Akkor is éppen a könyvtárban tartózkodik, amikor panaszos hang üti meg a fülét, és egy kóbor kiskutyát talál. Nem is kérdés, hogy Ben befogadja a csapzott állatot. A könyvtárban más ismeretséget is köt: új barátja, Halley, a Szivárványlány nemcsak arra veszi rá, hogy közösen könyvet írjanak, hanem arra is rábeszéli Bent, hogy a kutyájával olvasásterápiát indítson a betűkkel nehezen boldoguló gyerekeknek. Fontos események ezek, Ben életében ugyanis olyan tragédia történik, ami mindent megváltoztat. Az örökbe fogadott fiúnak viszont kapaszkodókra van szüksége, hogy tudja: igenis tartozik valahová.

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája 7. – Hová lett Mr. M?

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája 7. – Hová lett Mr. M?

Fordította: Nádori Lídia, Babilon, 216 oldal, 2990 HUF

 

Nincs még egy osztályterem a világon, ahol olyan izgalmas és vidám lenne az élet, mint a Winterstein iskola első emeletén. Idán és társain kívül ugyanis nem sok gyerek mondhatja el magáról, hogy mágikus állat van a birtokában. Minezt Mr. Morrisonnak, a mágikus állatkereskedés tulajának köszönhetik, akinek most fő a feje, mert a kisbuszából eltűnt Ashanti, a fekete mamba. A rejtélyek száma növekszik, amikor az osztályfőnök, Miss Cornfield egyik napról a másikra eltűnik, és köddé válik a mágikus állatkereskedés tulajdonosa is, ráadásul pont egy átadás körüli napon. Ki fog így mágikus állatokat hozni a gyerekeknek? Margit Auer meséjét ezúttal is Nina Dulleck illusztrálta.

Susie Hodge: Miért van annyi meztelen ember a képeken? – És sok más fontos kérdés a művészetről gyerekeknek

Susie Hodge: Miért van annyi meztelen ember a képeken? – És sok más fontos kérdés a művészetről gyerekeknek

Fordította: Sárossy-Beck Anita, Central Médiacsoport, 96 oldal, 3900 HUF

 

Van, amit nem lehet elég korán kezdeni – például a művészetekkel való ismerkedést. Valami ilyesmi motoszkálhatott Susie Hodge fejében is, amikor összeállította művészeti gyerekkalauzát, ami nem valami elvont, lila fejtegetés a művészetek fennköltségéről, hanem vicces, közérthető ismertető. Ráadásul pont azokra a kérdésekre igyekszik választ adni, amelyek egy gyerekben amúgy is rendre felmerülnek. Például, hogy miért pucérkodnak annyit az emberek a festményeken? Minek az a sok gyümölcs a képeken? Miért gondoljuk, hogy egy szobornak mindig csak szépnek kell lennie? Mi a helyzet a kimondottan csúnya szobrokkal, azok mit ábrázolnak, és miért pont úgy, ahogy? Miért festenek az emberek tájképeket, és bizonyos festményeken miért olyan elmosódott minden? Múzeumi látogatások előtt és alatt kötelező darab.

David Walliams: A nagy szökés

David Walliams: A nagy szökés

Fordította: Vereckei Andrea, Kolibri, 472 oldal, 3499 HUF

 

Nagyapa semmit sem élvez annyira, mint amikor a második világháborús kalandjairól mesélhet, arról az időről, amikor a Királyi Légierőnél szolgált. Az igaz, hogy öregkorára már gyakran elfelejt dolgokat (például nem zárja el a csapot, vagy bélyeg helyett tizenhét doboz kukoricapelyhet vásárol), de élénken emlékszik azokra az évekre, amikor pilótaként egy Spitfire-t vezetett. Kisunokája, Jack szemében a nagypapa egy igazi hős – még ha a felnőttek szerint az állapota egyre aggasztóbb is –, így nem kérdés számára, hogy segíteni fog az öregúrnak, hogy kiszabaduljon a baljós Alkonyi Hajlék nevű idősotthonból. Az igazi kaland – melyben szerepet játszik egy ellopott repülő, az angol királynő és néhány corgi is – csak ekkor veszi kezdetét. Az illusztrációkat Tony Ross készítette.

Kertész Erzsi: Panthera 2. – A küldetés

Kertész Erzsi: Panthera 2. – A küldetés

Pozsonyi Pagony, 348 oldal, 2990 HUF

 

Kismukk nagyjából ott folytatja történetét, ahol az előző részben abbahagyta. Aki olvasta az első kötetet, nagyon is jól tudja, hogy a hógömb – a benne élő remetével és Rozikával – egy játékboltba került, ám onnan is eltűnt. Valaki nyilván megvette. A hógömb népessége az említett két főnél sokkal nagyobb, ám ez csak később jut Kismukk tudomására. A szurdokokban és völgyekben ugyanis egy komplett népcsoport él, az inspirátorok életcélja pedig nem más, mint hogy a szabotőröket kicselezve küldetéseket teljesítsenek, legyenek azok bármilyen lehetetlenek is. Egy ilyen feladatra indulna az egyik inspirátornövendék, Jácint is, aki egy kis hamisítástól és vadsakál-közelharctól sem riad vissza, hogy elnyerje első nagyszabású feladatát. Az illusztrációkat ezúttal is Bernát Barbara készítette.

Monica Hesse: A kék kabátos lány

Monica Hesse: A kék kabátos lány

Fordította: Totth Gitta, Tilos az Á, 376 oldal, 3490 HUF

 

Amikor csak teheti, Hanneke biciklivel szeli át a várost. „Néhányan úgy mondanák, a feketepiacon csereberélek” – meséli magáról. Tudja, hogy amit tesz, az illegális. Javában dúl ugyanis a második világháború, Amszterdamot, és egész Hollandiát lerohanták a nácik. Hanneke őket kijátszva igyekszik célba juttatni az árut – szalámit, alkoholt, piperét –, amit beszerzett a feketepiacon. Tudja, hogy a tűzzel játszik, és könnyen bajba kerülhet, de a szerelmét gyászoló lány a saját eszközeivel lázad az elnyomók ellen. Az egyik ügyfele szívességet kér tőle: az asszony nem több húst vagy tüzelőanyagot szeretne, hanem arra kéri Hannekét, találjon meg egy zsidó lányt, akit addig a saját házában bújtatott.

Az összeállítás eredetileg a Könyves Magazin 2017/2. számában jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.