Ezeket a gyerekkönyveket keressétek a könyvfesztiválon! - 1. rész

.konyvesblog. | 2017. április 20. |

A verseskötetek és a külföldi szépirodalmi könyvek után összeszedtük azokat a friss gyerekkönyveket, amelyekre érdemes odafigyelni a könyvfesztiválon. A köteteket két részben mutatjuk be, most a kisebbeknek valók vannak soron.

Tóth Krisztina: Felhőmesék

Tóth Krisztina: Felhőmesék

Magvető, 56 oldal, 2990 HUF

 

Hiába mesél a denevérasszonyság fényes napvilágon játszódó, félelmetes meséket, Demeter, a kis denevér képtelen elaludni. Inkább kiröppen a padlásról, és rácsodálkozik a környező nagyvilágra. Különösen a madarak nyűgözik le, és elhatározza, hogy márpedig madár lesz. Nem ő az egyetlen, akire megpróbáltatások és kalandok egész sora vár. Ott van például a kis küsz, akinek leharapták a fél uszonyát, a lökdösődő, türelmetlen szappanbuborékok, vagy a hálás siklókirály, aki, ha kell, hetedhét mérföldön át siklik megmentője segítségére. Tóth Krisztina meséihez az illusztrációkat Timkó Bíbor készítette.
    
Dr. Seuss: Kell egy kedvenc

Dr. Seuss: Kell egy kedvenc

Fordította: Szabó T. Anna, Kolibri, 36 oldal, 2499 HUF

 

Két gyerek kiskedvencet keres, de a szabály szigorú: az állatkereskedésből csak egyetlen egyet vihetnek haza. De melyik legyen az? A pacsizó kutya, a cuki cica vagy a majomkolónia egyik tagja? Dönteni kell, még ha nehéz is – a kosárba végül egy állatka kerül. Dr. Seuss másik kötetének hőse nem eszik zöldeket, akkor sem, ha az az étel történetesen egy sonka. Hiába kínálják házban, autóban vagy éppen egy fa tetején. Nem eszi meg akkor sem, ha fúj a szél vagy leszáll a sötét. Ám egyszer csak történik valami, amitől hősünk mintha meggondolná magát. Dr. Seuss történeteit ezúttal is Szabó T. Anna fordította magyarra.

Udo Weigelt: Mia és a macskamedve

Udo Weigelt: Mia és a macskamedve

Fordította: Nánási Yvette, Manó Könyvek, 72 oldal, 2490 HUF

 

Mia és családja új házba költözik, ám a sok pakolászás és dobozolás közben elkeveredik a kedvenc plüss nyuszija. Búslakodásra nincs sok ideje, mert rögtön az első nap furcsa nesz üti meg a fülét. Az egyik doboz mélyén egy különös kis plüss lényt talál, aki se nem macska, se nem medve – és igazából nem is plüss. Karlo imádja a gumicukrot, utálja viszont a betolakodókat, és elhatározza, hogy elüldözi Miát és családját. Ám a kislány személyében igaz barátra talál, és hálás hallgatóságra, aki még a sivatagban nyaraló pingvinekről szóló meséjét is kész elhinni neki. Udo Weigelt történetét Joelle Tourlonias illusztrálta.

Yannick Lefranço: A Tavaszi Nyúl

Csimota, 14 oldal, 3400 HUF

A hosszú tél miatt kifakult a természet, minden fehér, egy aprócska színfoltot sem látni sehol. A Tavaszi Nyúlra vár a feladat, hogy mindent és mindenkit színesre mázoljon. Az állatok persze türelmetlenek, mindegyikük elsőként szeretne sorra kerülni, a nyuszi viszont nem hagyja, hogy a színekre vágyók rászedjék. Vajon sikerül mindenkit időben megfestenie? Yannick Lefranço története papírszínházmeseként kel életre, a gyerekek pedig két nyelven – magyarul és angolul – is meghallgathatják, mire ment a nyúl a sok-sok színes festékkel. Ha kedvet kaptak, a végén ők maguk is színezhetnek.

Kormos István: A muzsikás kismalac

Kormos István: A muzsikás kismalac

Móra, 79 oldal, 2299 HUF

 

Mit csinál két kisegér, ha talál egy pakli kártyát? Természetesen vad kártyacsatába kezd a padláson, és dióban játszik. A hetvenkedő sündisznócska a nevéhez méltón állatokat ijesztget (míg egy gally rá nem esik), a fázó kisrókák pedig szétszaladnak az erdőben, hogy végre megtudják, mi is az a tél. Kormos István verses állatmeséi igazi klasszikusnak számítanak, készült már belőlük bábjáték és mesefilm is, kedvelt szereplői – köztük a kunkorifarkú kakas és a szőre-veres-orra-hegyes róka – most Buzay István illusztrációival kelnek új életre.

Wanda Coven: Garabonci Gréti nagy titka

Wanda Coven: Garabonci Gréti nagy titka

Fordította: Varró Zsuzsa, Naphegy, 128 oldal, 2490 HUF

 

A nyolcéves Garabonci Gréti rosszkedvűen ébred: többé már nem magántanuló, hanem az öccsével együtt a Platános Általános tanulója. Épp elég baj ez Grétinek, ám mindennek tetejébe osztálytársa lesz egy Rozalinda nevű lány is, aki mindent elkövet, hogy pokollá tegye az életét. Az undok Rozalinda egyet viszont nem tud: Gréti nem közönséges kislány, hanem boszorkány. Varázsképességét persze titkolja, de ha kell, használja. Például Az Óz, a nagy varázsló című színdarab előadásán, ahol Rozalinda a főszerepet, Gréti pedig egy almafát alakít. A bűbájra való felkészülés nem egyszerű feladat, ám a kislány teljes gőzzel beleveti magát az előkészületekbe. Wanda Coven történeteihez az illusztrációkat Priscilla Burris készítette.

Kertész Erzsi: Fény Sebestyén

Kertész Erzsi: Fény Sebestyén

Cerkabella, 128 oldal, 2850 HUF

 

Fény Sebestyén egy olyan civilizáció küldötte, ami elsősorban műszaki téren fejlett, és egyéb területeken még bőven van pótolnivalója. Így egy parányi idegen számára a Föld nevű bolygó számos meglepetést rejteget – például bármilyen meglepő, az itt élők leggyakrabban használt kifejezése a lekváros palacsinta. Emellett néha zenés-táncos rendezvényeken fura ruhákba öltöznek, amiket aztán nyereményekkel is díjaznak (egy autentikus ufójelmez például 12 színű zsírkrétát ér), máskor a piacon szabadulnak meg kidobni való kacatjaiktól. Fény Sebestyén igyekszik alkalmazkodni, közben persze rengeteg mindent tanul – például, hogy a kutyák nyilvánvalóan a legintelligensebb földlakók és nyelveket nemcsak az emberektől, hanem az állatoktól is lehet tanulni. Arra ugyanakkor valószínűleg ő sem számított, hogy a kijelzői időről időre kiakadnak a bolygón tapasztalható érzelemhullámoktól.

Haász János: Felnőtteknek nem

Haász János: Felnőtteknek nem

Athenaeum Kiadó, 2017, 116 oldal, 2499 HUF

 

Megváltozik az élet, új lakásba kell költözni, új óvodába kell járni, mert Apa nincs sehol, Apa Londonban van, talán vissza se jön többé. Miközben fontos apróságok derülnek ki: Jolán néni félrecsúszott haját Anya mindig megdicséri, a várfürdőben nincs is vár, Szabó úr kutyája pedig kifejezetten büdös. Haász János svéd típusú gyerekversei egy óvodás kisfiú hangján mesélnek a megbillent egyensúlyú családban hánykódó gyerekek sorsáról. Az egyetlen történetté összeálló életképek sorozata hol humorral, hol szomorkásan, de végig elemi erővel mutatja meg, hogy az ovisok élete is épp olyan hullámvasút, mint a nagy élet – csak kicsiben. A versek mögött Merényi (Grafitember) Dániel találó rajzai nyitnak teret a gyermeki csodavilág számára.

Az összeállítás eredetileg a Könyves Magazin 2017/2. számában jelent meg.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!