Ezeket a gyerekkönyveket keressétek a könyvfeszten!

.konyvesblog. | 2018. április 19. |

A magyar, a külföldi és a díszvendég-ország kötetei után természetesen nem maradhattak ki a gyerekkönyvek sem. A 2018-as könyvfesztiválon is rendkívül gazdag a kínálat, amelyből mi most 10+1 könyvet választottunk ki. Van köztük nyelvtörő és bogaras, ismeretterjesztő könyv és kalandregény, antológia és disztópia. Az összeállításnál figyeltünk arra, hogy a kisebbeknek valóktól haladjunk az ifjúsági kiadványok felé.

Drew Dreywalt: A nap, amikor a zsírkréták fellázadtak

Drew Dreywalt: A nap, amikor a zsírkréták fellázadtak

Fordította: Dragomán Pali és Szabó T. Anna, Central, 2018, 40 oldal, 2490 HUF

 

Levélben fordulnak a zsírkrétai egy Duncan nevű kisfiúhoz: egyszerűen elegük lett, fellázadnak, az okokat pedig írásban sorolják: a pirosnak például az a baja, hogy a fiú egész évben dolgoztatja, és azt a rengeteg tűzoltóautót, almát meg epret mind neki kell kiszíneznie, ráadásul még az ünnepek alatt is gürcölnie kell, hiszen ki más színezné ki a Mikulást meg a Valentin-napi szíveket, ha nem ő? A bézs azért sértődött meg, mert a barna mögött mindig csak második, a rózsaszínnek az fáj, hogy alig színezhet, a zöld pedig arról számol be, hogy a citromsárga meg a narancssárga már nem is állnak szóba egymással. A zsírkréták lázadó és dolgos mindennapjait Oliver Jeffers kelti életre.

Martin Stiefenhofer: Otthonunk működése

Martin Stiefenhofer: Otthonunk működése

Babilon, 2018, 21 oldal, 3690 HUF

 

A MiMicsoda Junior-sorozat legújabb részében egy olyan közegben indulhatunk felfedezőútra, amelyet állítólag nagyon jól ismerünk – ez az otthonunk. Az otthoni berendezéseket és készülékeket hiába használjuk nap mint nap, működésüket nem biztos hogy mindenki ismeri. Mitől van például hideg a hűtőszekrényben, miért van olyan fura alakja a mosogató alatti csőnek, mi történik, ha megnyomjuk a vécé öblítőgombját és mitől lesz meleg a lakásban? A sorozat 29. kötete sok-sok kép és kihajtható fülecske segítségével magyarázza el, hogyan működnek a gépek, amelyek a mindennapokban körülvesznek bennünket.

Dr. Seuss: Rókamóka

Dr. Seuss: Rókamóka

Fordította: Szabó T. Anna, Kolibri, 2018, 2499 HUF

 

A Dr. Seuss életmű-sorozatában minden eddiginél nehezebbre vállalkozott a címszereplő Róka (és ami azt illeti, a fordító, Szabó T. Anna is): nyelvtörőket tanítana Glokninak, de ami kezdetben ártatlan játéknak indul, az szédítő nyelvi vircsaftba csap át, amelyben Glokni hiába mondogatja, hogy a nyelve nem jár rókaszóra, nincs kímélet, és a hasslafrokot varró agg sastól kezdve a plusz kis plüss-sünön át eljutunk a folyton bokszoló kokszokig. Ezek után nem csoda, ha hébe-hóba megbicsaklik Glokni nyelve is. A Rókamókát április 22-én mutatják be a könyvfesztiválon.

Quentin Gréban: Szeretlek, anya! – 31 őszinte vallomás

Quentin Gréban: Szeretlek, anya! – 31 őszinte vallomás

Manó Könyvek, 2018, 64 oldal, 4490 HUF

 

A brüsszeli születésű illusztrátor, Quentin Gréban eredetileg anyaportrékat szeretett volna festeni. (A vele készült interjúnkat olvassátok el ITT!) Képeihez a francia nyelvű kiadásban Hélène Delforge írt szöveget. A magyar kiadás annyiban más és különleges, hogy nem egy, hanem harmincegy szerzője van, a képekhez ugyanis írók, újságírók, színészek, énekesek írták meg meséiket, gondolataikat és női történeteiket – Almási Kittitől Ungár Anikóig. Gréban nem hagyományos anyaportrékat festett, képein különböző korok, földrészek és társadalmi csoportok nőalakjai bukkannak fel. Ugyanígy a történetek is nagyon különbözőek, sokféle hangon és nézőpontból szólalnak meg, így mindenki megtalálhatja köztük a neki tetszőt az anyaság megéléséről szóló szövegektől kezdve a féltésről és a rajongásról szóló pillanatfelvételekig, a történelmi minimeséktől az igaziakig. A kötetet - a magyar szerzőkkel - április 21-én mutatják be a könyvfesztiválon.

Szokács Eszter: Mózes – Bibliai történetek

Szokács Eszter: Mózes – Bibliai történetek

Csimota, 2018, 72 oldal, 2990 HUF

 

József után Mózes alakja elevenedik meg a Csimota új Biblia-sorozatának lapjain. Szokács Eszter arra törekedett, hogy a próféta életét közérthetően, a gyerekek számára is élvezetesen mesélje újra. Így miközben felvillannak előttünk a Bibliából is jól ismert fordulatok (hogyan helyezték egy kosárban a csecsemő Mózest a Nílus vizére, hogyan menekült később a sivatagba, hogyan talált rá az égő csipkebokorra, hogyan vágott át népével a Vörös-tengeren), emberközelbe kerülnek a kulcstörténetek fő- és mellékalakjai. Kiderül, hogy az egyiptomi építkezéseken robotoló zsidó apának is idegeire mentek néha a gyerekei, hogy volt, aki a csodákat is i kétkedéssel fogadta, hogy amikor végre maguk mögött hagyhatták Egyiptomot, mindig akadt valaki, aki még hazarohant, mert otthon felejtett valamit. A bibliai történetek – az előző kötethez hasonlóan – Nagy Norbert illusztrációinak köszönhetően kelnek életre.

Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska

Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska

Pozsonyi Pagony, 2018, 81 oldal, 2990 HUF

 

Hamisítatlan nyári kaland- és gasztrokönyv Kalas Györgyi első gyerekregénye: főhősét, egy Tilda nevű kislányt elemészti nyáron az unalom, miközben séfként dolgozó anyukája a vendégekre főz. Az unalmas nyári napoknak viszont egy csapásra vége, amikor kiderül, hogy valaki tönkre akarja tenni a családi éttermet. Ez ám a Tildának való feladat: a kislány biciklire pattan, hogy kinyomozza a rejtélyt, és még a főzőtudományát is megcsillogtatja. A nyári kalandokat Szalay György illusztrálta.

M.G. Leonard: Bogarak harca

M.G. Leonard: Bogarak harca

Fordította: Rindó Klára és Szabados Tamás, Naphegy Kiadó, 2018, 296 oldal, 2990 HUF

 

A bogaras fiú és a Bogárkirálynő után Darkus újabb mérföldkőhöz érkezett: a trilógia harmadik részében a fiú és barátai folytatják harcukat a gonosz Lucretia Cutter ellen. A bogárkirálynő titkos labort hozott létre az Amazonas esőerdejében és onnan indítja útjára a világhódító bogárhadseregét. Ha óriási bogárkatonái kirajzanak, a bolygó többé már nem lesz olyan, mint amilyennek megismertük. A kérdés csak az, hogy Darkus és barátai, legyenek bár emberek vagy bogarak, képesek-e a nyomára bukkanni, mielőtt túl késő lenne. A könyvet április 21-én mutatják be a könyvfesztiválon.

David Walliams: Az éjféli banda

David Walliams: Az éjféli banda

Fordította: Vereckei Andrea, Kolibri, 2018, 480 oldal, 3499 HUF

 

Éjfélkor a legtöbb gyerek természetesen már alszik, kivéve azt a bandát, amely ekkor érzi igazán elemében magát. Tom egy csúnya krikettbaleset következtében lesz a Lord Funt Kórház átmeneti lakója. Az ijesztő portással és a cseppet sem bizalomgerjesztő nővérrel való találkozás után a gyerekosztályra kerül, ahol hamarosan különös dologra lesz figyelmes: a lakótársai az éjszaka közepén titokban lelépnek a kórteremből. De hová mehetnek, és mit csinálhatnak ott? Tom még csak nem is sejti, hogy a kórház falai között hamarosan élete egyik legmeghatározóbb kalandja veszi kezdetét. David Walliams regényét ezúttal is Tony Ross illusztrálta.

Kertész Erzsi: Panthera 3. – A Párduc hazatér

Kertész Erzsi: Panthera 3. - A párduc hazatér

Pozsonyi Pagony, 2018, 416 oldal, 2990 HUF

 

Harmadik részéhez ért a Panthera, melynek hősei ugyanott folytatják, ahol A küldetés című kötetben abbahagyták. Illetve majdnem: lesz ugyanis olyan, aki fogságba esik, más pedig luxushajókázásra indul az új részben. Lesz, aki kilép a hógömbből, és a főbb szereplők között akadnak majd olyanok, akinek megint vissza kell térniük oda. Bármerre is vezessen az útjuk, a hógömbön kívül és belül is fontos küldetés vár valamennyiükre. A kalandokat ezúttal is Bernát Barbara illusztrálta. (Korábbi interjúnkat Kertész Erzsivel ITT olvashatjátok!) A Panthera harmadik részét április 21-én mutatják be a könyvfesztiválon.

Marah Woolf: Ne szeress! – Isteni szikra

Marah Woolf: Ne szeress! – Isteni szikra

Fordította: Nánási Yvette, Menő Könyvek, 2018, 432 oldal, 3490 HUF

 

A Marah Woolf író álnéven dolgozó Ina Körner saját bevallása szerint soha nem gondolta volna, hogy valaha írásra adja a fejét, egy bankban dolgozott, majd már háromgyerekes anyaként írta első könyvét, ami aztán később sorozattá bővült. Magyarul végül nem ez, hanem az Isteni szikra-széria jelenik meg először, amely a fantasy, a romantikus történetek és a görög mitológia elemeit vegyíti. Hősnője, Jess a nyári táborban megismerkedik egy Cayden nevű sráccal, akibe nem túl meglepő módon beleszeret. Az eset viszont ennél sokkal bonyolultabb, a fiú ugyanis egy isten fiaként egyezséget kötött Zeusszal: ha talál egy lányt, aki ellen tud neki állni, a legfőbb istenség teljesíti leghőbb kívánságát. Végre halandóvá válhat.

Zágoni Balázs: Fekete fény 1. - A Gömb

Zágoni Balázs: Fekete fény 1. - A Gömb

Móra, 2018, 360 oldal, 2499 HUF

 

Az általunk ismert világ keretei fellazultak és gyökeresen új körülmények alakultak ki. Nincs többé EU, az országok városállamokra estek szét, a városokat fal keríti, a kívül rekedtek kolóniákba tömörülnek. Akik a Városban maradnak, kölcsönszerződést írnak alá, mellyel nemcsak magukat, hanem a gyerekeiket is röghöz kötik. A tizenhárom éves Vik szülei nem írtak alá semmit, az élet így elméletileg szabad, viszont annál nehezebb: „Elvileg minden van, gyakorlatilag semmi sincs”. A nála egy évvel idősebb Ajla a Város lakója, akinek sejtelme sincs, mi történik a falon túl. Mielőtt sorsuk összefonódna, Vik találkozik a rejtélyes eredetű Gömbbel, és ez örökre megváltoztatja az életét. Zágoni Balázs regényét - Majoros Nóra Pityke és Prém című kötetével együtt - április 21-én mutatják be a könyvfesztiválon.

Az összeállítás eredetileg a Könyves Magazin 2018/1. számában jelent meg.