Erdős Virág ezt is elvitte

Rostás Eni | 2013. június 07. |

erdős_2.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Virágot a virágnak, súgja oda székszomszédjának egy idős hölgy, amikor Erdős Virág felbukkan a Gödör színpadán, egy virágkosárral a kezében. A kosarat a színpad elejére helyezi, majd ahogy jött, úgy el is tűnik. Ezzel a jelenettel kezdetét veszi az Ezt is el esztrádműsorral egybekötött könyvbemutatója, és az idei Margó Irodalmi Fesztivál.

Virágcsalogató dallal kezdjük a délutánt, Beck Zoli buja beltérről, lemerülő aksiról, és virágzó rozsdafoltról énekel, bőgőn kíséri Kertész Endre. A Trabantfejű Nő utolsó dala a szerelemről megteszi a hatását, és végre ismét a színpadon az est sztárja. Hölgyeim és uraim, Erdős Virág! Időközben Kollár-Klemencz László, Kökény Tamás, a Romano Drom cimbalmosa, és Paizs Miklós, alias Sickratman is megérkezik, ezért a porondmester, Bárdos Deák Ágnes rá is kérdez, hogy kerül ennyi zenész egy könyvbemutató színpadára. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer (de még van) egy Rájátszás, meséli Erdős, ahol kortárs költők írnak új szöveget híres zenészek számaira, és híres zenészek kanyarítanak dallamot kortárs költők versei köré. Az egész például arra is jó, hogy a résztvevők utána eljárjanak egymás könyvbemutatóira, és megtudják, hogy a Trabantfejű Nőt Szilágyi Lenkének sikerül lencsevégre kapnia, a polgári neve Szineg Ildikó, Szini, aki foglalkozása szerint legendás basszusgitáros. Nincs könyvbemutató felolvasás nélkül, és mivel is kezdődhetne egy versesköteté,  ha nem A legszebb verssel, ami lehet bármi, egy csunya szótól Rabidranath Tagoréig. Az est során az új kötetből másfél szerelmes vers fog elhangzani, ez volt az egy.

A zene az kell

Azt már Beck Zoli első színpadra lépésénél lehetett sejteni, hogy mini Rájátszást fogunk hallani, úgyhogy a kétakkordos költészet nevében Kollár-Klemencz elő is adja a Pápá nyugodj békébent. A verset teljesen egyedül választotta ki a neki felajánlott megzenesítendőkből, és annyira megkedvelte, hogy még a Kistehén tavalyi lemezére is felkerült. (Egy újabb összesúgásból megtudom, hogy a mögöttem ülő idős hölgy óriási Kistehén rajongó.) Erdős lassan tört meg, és törődött bele, hogy egy dalszöveg teljesen máshogy működik, mint egy vers. Húzni kell belőle, kerekíteni, hagyni, hogy a zenész belemásszon, kénye-kedve szerint átírjon sorokat, felcseréljen szavakat. Ezek a folklorizálódás igéi, a művészi szabadságnak legyen hála! A Téli táj korcsolyázókkal című félszerelmes költeményből nem lett dal, úgyhogy eredeti formájában hangzik el, funkciója pedig az, hogy felvezesse a Karácsonyod című nótát a hirtelen jött júniusi nyárban. Beck Zoli jön, lát, bakizik (belső poénnal élve, nem bekkeli ki), vigyorog. Figyelj, az az egy kis baki belefér, zrikálja Bárdos Deák, majd megkérdezi, hogy többször is előadta-e már ezt a dalt. Beck grimaszol, én nem értem a piszkálódást, de a közönség nevet, úgyhogy kiderül, hogy megint velem van a baj, Én vétkem, gondolom, de ne ugorjunk ennyire előre.  

eztisel_1.jpg

Tegye fel a kezét az, aki tudja, mit jelent a zumek! Na ugye. Erdős azt hitte, hogy mindenki ismeri ezt a szót, náluk a családban közszájon forog, de a szóljatok légyszi a című toborzó internetes felbukkanása után sorra jöttek az értetlenkedő kommentek. Most kiderül a nagy titok, a zumek azt jelenti, rajta, nosza, gyerünk. Paizs Miklós az interneten találkozott először a na most akkorral, és úgy érezte, kezdenie kell vele valamit. A produkció Kertész Endre segítségével kel életre, bár Paizs nem érti, hogy jön ő ide. Jaj, hát az íróra gondolt, és nincs szüksége Bárdos Deák javítására, tudja ám, hogy neki nem is Endre a keresztneve, de amint meghallotta, hogy Kertész, csak rá tudott gondolni. (Én megértem, eddig legalább háromszor írtam Imrét.) Na most akkor legyen az, hogy mindenki csukja be a szemét, és képzelje el, ahogy Sickratman kánkánként adja elő az említett verset, nagybőgőkísérettel. Ez egy bakizós délután, a második után azért megjegyzi, hogy tényleg tudja a szöveget, bár a közönséget láthatóan az sem érdekelné, ha minden harmadik sort elferdítene, olyan szuggesztívre sikerül az előadás.  Ha ilyen memoritereket kellene bemagolni a suliban, akkor a kisdiák rögtön nagyobb életkedvvel görnyedne a könyv fölé. Főleg, hogy túl nagy szavakkal operáló, elrettentő fülszöveg helyett facebookos kommentek kaptak helyet a borító belsején.  Az is eszembe jut, hogy a na most akkor lehetne az új Egy mondat a zsarnokságról, amit anno egy vállalkozó kedvű osztálytársam fejből megtanult, lenyűgözve vele az irodalomtanárt. Az most nem számít, hogy egy rekesz sörért vállalta be a tanulást. Bárdos Deák is hasonló dolgokon gondolkodhatott, meg is jegyzi, hogy milyen élményszerűen fejtik majd vissza a múltat a diákok, akik egyszer talán Erdős versein keresztül tanulhatják a zivataros éveket.

Mai programok a Margón:

18:00 D. Tóth Kriszta könyvbemutatója az Urimuriban. Facebook esemény itt>>

20:00 Budapest Noir - szcenírozott felolvasás Bartsch Kata és Andrássy Máté részvételével. Facebook esemény itt>>

21:30 Padfirkák - a József Attila Körrel közösen szervezett programon Garaczi László, Schein Gábor, Szvoren Edina és Bartók Imre olvas fel az Iskolában. A pedellus: Elek Ferenc. Facebook esemény itt>>

22:30 - Summer Slam Days a Dürerben: a Tilos Rádióval közösen szervezett program a (Visegrádi Alap által támogatott program). Facebook esemény itt>>

Valóság(os)show

Az est háziasszonya kezdi úgy érezni magát, mint egy Erdős Virág most mutasd meg show-n, ahol a zsűri majd eldönti, hogy ki volt legjobb. Erre szerencsére nem kerül sor, flitterek sincsenek, bár az én tíz pontomat Paizs Miklós kapná. Megszólal az én vétkem, és a nincs meseként újraértelmezett, félig dalolt, félig verselt Azt hittem érdemes című 30Y szám.  Erdős beledalol a refrénbe, ezzel választ is kapok a lesz-e bátorsága énekelni kérdésre. Eddig egyetlen egyszer hallottam két sornál többet, valamikor télidőben, Bartolf Zsuzsa népdalénekessel tartott estjén. Van egy ország, ahol lakom, énekli Erdős, bájosan hamis, de mit számít. Ráadásul nem csak a szöveg, de a zene is saját szerzemény, el is határozom, hogy alapítok egy zenekart, amiben csak cimbalom és nagybőgő van, annyira jól működnek együtt.

eztisel2.jpg

Mivel A Trabantfejű Nő című, 2011-es kötetben helyet kapott egy Hol című vers, gondolta ír egy olyat, aminek mikor a címe. Remélem, folytatódik ez a szép hagyomány, és a következőben lesz egy Miért. Ha már a címeknél tartunk, közhírré tétetik, hogy az „Ezt is elviszem magammal” címe, és refrénje Kollár-Klemencz László szellemi terméke. Erdős sosem akart idegen tollakkal ékeskedni, és mind a címet, mind a refrént nagyon köszöni. A Kistehén frontember a két refrén közötti „nagyon sok gondolatért” mond köszönetet. Mindenki boldog, kezdődhet a finálé. Össznépi lalallázás, sláger szól, nem vitás. És hogy ki mit visz magával a bemutató után? Az aláírásért sorban álló tömeg a szerző (saját bevallása szerint) lehető legjobb portréjával díszített kötetet, én meg minimum két verset, amit most megint nem tudok majd kiverni a fejemből néhány napig. Kösz Virág!

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!