Emma Watson 100 példányt elrejtett A Szolgálólány meséjéből

.konyvesblog. | 2017. június 23. |

Emma Watson a Twitteren jelentette be, hogy elrejtett száz példányt A Szolgálólány meséjéből - sajnos nem Budapesten, hanem Párizsban, mégpedig a nevezetességek környékén. Ahogy a fenti képen is látszik, mindegyik kötetet zöld szalaggal kötötték át, és rajta van a színésznő olvasóklubjának, az Our Shared Shelfnek, valamint a The Book Fairies nevű csoportnak a matricája.

Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Fordította: Mohácsi Enikő, Jelenkor Kiadó, 2017, 480 oldal, 3999 Ft

 

Utóbbi főleg arról híres, hogy nyilvános helyeken könyveket rejt el, majd arra kéri a megtalálójukat, ha kiolvasták őket, rejtsék el ismét. A The Book Fairies folyamatosan beszámol róla a Twitteren, hogy éppen milyen látványosság környékén rejtik el a francia nyelvű köteteket (Eiffel-torony, Diadalív, a Louvre üvegpiramisa, és persze nem maradhat ki az a párizsi mozi sem, ahol Watson új filmjének, A körnek a premierje lesz). A szerencsések közben elkezdték feltölteni azokat a fotókat is, amelyek bizonyítják, hogy ők találták meg az eldugott könyveket.

'Ne hagyd, hogy a gazemberek legyűrjenek!' - A szolgálólány meséje 30 éve érvényben

Donald Trump elnökké választása hatással van az irodalomfogyasztási szokásokra is: a klasszikus disztópiák újra a sikerlistákat ostromolják. Az alternatív tények megjelenésével párhuzamosan George Orwell 1984-e az első lett az Amazon eladási listáján, amit hamarosan követett A szolgálólány meséje, Margaret Atwood regénye. A politika mellett ehhez némi köze volt azért az amerikaifutball-bajnokság döntőjének, a Super Bowl-nak is.

Margaret Atwood regénye eredetileg 1985-ben jelent meg, a Trump-éra és a kötet Hulu-adaptációja miatt viszont már most 2017 egyik legfontosabb könyvének nevezhetjük. Ezt mások is így gondolhatják, nem lehet véletlen ugyanis, hogy a kanadai írónőnek ítélték viszonylag gyors egymásutánban a Kafka-díjat és a német könyvszakma békedíját is.

Forrás: Glamour