Trump elnöksége most Margaret Atwood könyvét röpítette a csúcsra

.konyvesblog. | 2017. február 13. |

A regényből minisorozat is készült, áprilisban mutatják be

Azt már hetekkel ezelőtt láttuk, hogy Donald Trump elnöksége erősen meghatározza a könyves eladási listák alakulását: George Orwell klasszikusa még mindig a hatodik az Amazonnál (hogy ezt értékelni tudjuk, érdemes megjegyezni, hogy az ötödik helyen olyan új és nagyon várt könyv található, mint Neil Gaiman Északi mitológiája). Ám nem ez az egyetlen klasszikus, melyet egyre többet rendelnek, ezek közé tartozik Margaret Atwood 1985-ös regénye, A szolgálólány meséje is, amely hétfő reggel a tizenegyedik helyet foglalta el az Amazon-listáján. Atwood disztópiájában az egészséges nők petefészkét az állam szolgálatába állítják, és a szigorú szabályok szerint élő lányoknak és asszonyoknak átnevelő táborba kell vonulniuk, hogy az ott beléjük vert regula szerint hozzák világra az uralkodó osztály gyermekeit.  

A 77 éves szerző egy minapi interjúban azt mondta, hogy megjelenésekor a regényt sokan túlzónak tartották, ő viszont már a regény írásakor azt tartotta szem előtt, hogy semmi olyasmit ne írjon bele, amit valamikor a történelem folyamán az emberiség már ne tett volna meg. A szolgálólány meséjét saját bevallása szerint a 17. századi Amerika és puritán értékeinek vizsgálata inspirálta, ami szerinte a jelenlegi politikai helyzetben ismét "felbugyog", utalt ezzel az írónő az új amerikai elnök abortuszellenes intézkedéseire. Atwood ebben a 17. századi Új-Anglia puritán értékeinek visszatértét látja, amikor is a nők helyét a társadalmi hierarchia alján jelölték ki. A regény hősnője Kanadában szeretne menedéket találni, akárcsak Trump megválasztása óta nem egy ember, emelte ki Atwood, hozzátéve, hogy Kanadát történelmileg mindig egy relatív biztonságos helynek tekintették.

A regény iránti érdeklődést nyilvánvalóan fokozta az azonos című minisorozat trailere is, melyet a Super Bowl idején mutattak be. A szolgálólány meséjéből már forgattak filmet (ezt 1990-ben mutatták be), az áprilisban bemutatandó minisorozatban pedig olyan színészek játszanak majd, mint a Szívek szállodájából ismert Alexis Bledel vagy a Mad Men Peggy-je, Elisabeth Moss. A sorozatnak amúgy ilyen menő plakátja lett:


    Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.