Atwood kapta a német könyvszakma békedíját

Atwood kapta a német könyvszakma békedíját

.konyvesblog. | 2017. június 14. |

(Kép forrása)

Most már biztos, hogy 2017 a kanadai Margaret Atwood éve lesz: egyrészt a Trump-elnökség és a Hulu-minisorozat miatt A Szolgálólány meséje (olvass bele ITT) reneszánszát éli (a könyv keletkezésének körülményeiről ITT olvashatsz bővebben), másrészt pedig sorra kapja a díjakat. Legutóbb a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a németországi könyvkereskedők békedíját ítélték oda neki, melyet majd október 15-én, a frankfurti könyvvásár zárónapján fognak átadni. Az indoklás Atwood politikai érzékét emelte ki, mellyel műveiben felismeri a "veszélyes és lopakodó változásokat". Utópikus és disztópikus - jövőbeli tökéletes, illetve elnyomó, az embereknek szenvedést okozó társadalmat leíró - műveiben kíméletlenül bemutatja a jelenkor gondolkodás- és viselkedésmódjának átalakulását, akárcsak azt, hogy milyen könnyen fordulhat embertelenségbe a vélt normalitás. Az emberségesség, az igazságosság és a tolerancia mellett elkötelezett szerző művein keresztül "megtudjuk, kik is vagyunk, hol állunk és mit kell tennünk a békés együttélésért". A 25 ezer euróval járó békedíját 1950 óta adományozzák oda, magyar szerzők közül eddig Konrád György és Esterházy Péter kapta meg.

'Ne hagyd, hogy a gazemberek legyűrjenek!' - A szolgálólány meséje 30 éve érvényben

Donald Trump elnökké választása hatással van az irodalomfogyasztási szokásokra is: a klasszikus disztópiák újra a sikerlistákat ostromolják. Az alternatív tények megjelenésével párhuzamosan George Orwell 1984-e az első lett az Amazon eladási listáján, amit hamarosan követett A szolgálólány meséje, Margaret Atwood regénye. A politika mellett ehhez némi köze volt azért az amerikaifutball-bajnokság döntőjének, a Super Bowl-nak is.

Nem ez az egyetlen díj, melyet idén Atwoodnak adományoznak: még május végén jelentették be, hogy a kanadai szerző kapja a Franz Kafka-díjat. Utóbbit 2001 óta adják át, mégpedig olyan íróknak, akik műveikkel hozzájárultak a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez. Atwood korábban ígéretet tett rá, hogy a díjat személyesen veszi majd át Prágában.

Forrás: Literary Saloon, MTI

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.