Egy anyának bíznia kell a gyereke álmaiban

.konyvesblog. | 2018. április 23. |

anya1.JPG

Fotó: Ágoston Enikő

Valakinek egy nap az anyák napja, valakinek minden hétvége, és van, akinek minden nap. Akár ezen az egy ünnepi napon szeretnénk elmondani egy anyának, hogy milyen fontos a számunkra vagy váratlanul lepnénk meg az év bármelyik napján, a Szeretlek, anya! című könyv harmincegy története mindenkinek a szívéig hatol. A 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be a könyvet, ahol az írók az anyaságról, annak megható és humoros pillanatairól meséltek.

Amikor a Manó Könyvek főszerkesztője, Csapody Kinga rátalált Quentin Gréban gyönyörű, anyaságról szóló képeire, azonnal beleszeretett. Előhozakodott az ötlettel, hogy a magyar kiadáshoz magyar szerzőket kérjenek fel, akik egy-egy illusztrációt kapnak és ahhoz írnak majd rövid novellákat, történeteket.

Quentin Gréban: Szeretlek, anya! - 31 őszinte vallomás (szerk. Csapody Kinga, Edinger Katalin)

Manó Könyvek, 2018, 64 oldal, 4490 HUF

 

Az íróknak a feladatot az tette izgalmassá, hogy nem láthatták egymás képeit, és nem is választhattak a saját kedvükre. Helyettük a kiadó döntött, de a szerkesztők figyelembe vették, hogy a kép személyhez illő legyen, és már csak az írókon múlott, hogy mennyi személyességet töltöttek a saját életükből a novellákba. Csapody Kinga (aki a kötet szerkesztője is egyben) a bemutatón mosolyogva mesélte, hogy minden szerző örömmel fogadta a felkérést; egy percig sem tétováztak, hogy részt vegyenek az alkotásban. A munka is gördülékenyen folyt, és a felkért szerzők őszintén írtak arról, hogy mit jelent nekik az anyaság. Végül harmincegyen írták meg a történetüket, közülük huszonkilenc anya, egy gyermektelen nő, egy pedig édesapa.

Az esemény moderátora (egyúttal a kötet másik szerkesztője), Edinger Katalin kérdezgette a szerzők sokaságát, de mielőtt megszólaltatta volna a novellák íróit, Skaliczki Alíz olvasott fel a könyvből, méghozzá az egyetlen apa, Lackfi János történetét.

anya2.JPG

Lackfi János, Krizsó Szilvia és Péterfy-Novák Éva a bemutatón

A jelenlevő szerzők végül azt a feladatot kapták, hogy személyes vallomásra késztető félmondatokat folytassanak. Ezekből kiderült, hogy a gyermekvárás félelmekkel is járhat, hogy a várva várt gyerek vajon fiú lesz vagy lány, vagy akár azzal kapcsolatban, hogy ha ikrek születnek, vajon készen állunk-e a feladatra, és persze rendre felmerül, hogy vajon kire hasonlít majd a gyermek, és hogyan változik meg az addigi életünk. De a félelmeken képes felülemelkedni az érzés, hogy egy nő életében ez a legnagyobb élmény.

Gyermeki nézőpontjukból is elmondták a szerzők, hogy milyen csodálni valóak az édesanyák a türelmükért, a magabiztosságukért, a kitartásukért. Még akkor is, ha olykor képesek mindig a legrosszabbkor telefonálni, miközben tudják, hogy pont abban az időpontban elfoglaltak vagyunk, de azért mégis végigmondják, amit szeretnének – Hadas Krisztina meg is mutatta a telefonján a könyvbemutató kezdete óta felhalmozott nem fogadott hívásokat, és bevallotta, hogy gyakran eszébe jut, hogy mennyire hiányozna neki még ez is, és boldog, hogy az édesanyja az élete része.

Quentin Gréban: Egy könyv illusztrálása nagyon is önző élvezet

Képek forrása: Facebook/Quentin Gréban A brüsszeli születésű Quentin Gréban illusztrátorként több mint ötven könyvet jegyez, magyarul legutóbb A dzsungel könyve újrarajzolt változata jelent meg tőle ( ITT bele tudtok lapozni), amely látványos, festményszerű képekben mesélte újra Kipling klasszikusát. Sokat nem kell várni a következő nagyszabású Gréban-könyvre, hiszen a könyvfesztiválra időzítve jelenik meg magyarul Szeretlek, anya!

Amikor szülővé válunk, vannak fogadalmaink azzal kapcsolatban, hogy hogyan neveljük fel a gyerekünket. Valaki ragaszkodik ahhoz, ahogy őt nevelték a szülei, valaki pedig egészen máshogyan szeretné alakítani a gyereke belső világát, de abban mindenki egyetértett, hogy szabadnak kell lennie a gyermeknek, hogy követhesse a saját álmait. Turi Tímea megfogadta, hogy sosem mutatja ki az aggodalmát, ha túl messzire kell engednie a gyermekét, akiben hatalmas bizalom működik a világ iránt. Szeretné megtanítani neki, hogy hogyan őrizze meg a bizalmát úgy, hogy biztonságban maradjon. Lackfi János sosem mérné össze a gyermekeit egy világbajnokkal. A legfontosabb, amit meg szeretne tanítani nekik, hogy milyen a viszont-szolgáltatás nélküli segítés öröme. Szurovecz Kitti számára alapvető az érzelmi biztonság, hogy bármit el merjenek mondani egymásnak. Ungár Anikó szerint lényeges, hogy egy anya ne erőltessen semmit, bízzon a gyermeke álmaiban, mert az a feladata, hogy észrevegye benne a tehetséget, és segítsen neki rátérni a megfelelő útra. A gyerekeknek nyitottnak kell lenniük a világ felé, ahogy Csapody Kinga is szeretné megtanítani a kisfiának, hogyan őrizze meg magát olyan szeretetteljesnek és érdeklődőnek, amilyen most.

Az anyaságban mindig előfordul pár mókás pillanat. A könyvbemutatón ezek elmesélése közben visszhangzott a terem a nevetéstől. Halász Judit visszaemlékezett, hogy a csokit mindig ugyanoda rejtették egy szekrénybe, a hároméves fia pedig, ahogy egy nap elsétált a szekrény előtt, kijelentette, hogy csokoládészagot hall. Lackfi János lánya pedig egyszer az óvodában, amikor megkérdezték, hogy mit dolgoznak a szülei, azt válaszolta, hogy semmit, mert általában otthon vannak, és nem olyanok, mint a rendőr, aki egyenruhába öltözik és elmegy a munkahelyére. Péterfy-Novák Éva fia tízévesen borotvahabot és borotvát kért, mert azt hitte, hogy ha elkezd borotválkozni, akkor gyorsabban kinő majd a szakálla. Szurovecz Kitti és Takács Zsuzsa jegyzetelik a gyerekek vicces megjegyzéseit, ahogy az írókra ez jellemző. Balázsy Panna és Csapody Kinga is el-elrejt néhány személyes közös élettöredéket történeteikben, amihez természetesen engedélyt kell kérni a gyereküktől, és ebből származnak aztán nevetős pillanatok. Az anyák napjának öröme fakadhat abból, hogy a gyermek egyedül választja ki az ajándékot, személyre szóló meglepetéssel készül, titokban virágot szed. Hadas Krisztina elmesélte, hogy neki a vasárnapi ebédek mind olyanok, mint az anyák napja, mikor harmóniában együtt töltik a napot. Ungár Anikó számára is azok az igazán különleges pillanatok, amikor váratlanul rukkol elő valamilyen figyelmességgel a fia.

anya4.jpg

Tamás Zsuzsa, Turi Tímea és Csapody Kinga

A könyvbemutatón kiderült, hogy a szerzők a honoráriumukat az Oltalom Karitatív Egyesületnek ajánlották fel, hogy támogassák az anyáknak és a gyermekeknek fenntartott otthont. Az anyaság szépséggel, humorral, reménnyel és szomorúsággal vegyesen szőtt sors, ezért is küzdelmes. A könyv minden szerzője hozzájárult egy picivel, hogy könnyebb legyen, mert a sok piciből nagy segítség születhet.

A Szeretlek, anya! szerzői: Almási Kitti, Balázsy Panna, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Csapody Kinga, Erdős Virág, Farkasházi Réka, Hadas Krisztina, Halász Judit, Havas Dóra, Horváth Lili, Karafiáth Orsolya, Kádár Annamária, Kárász Eszter, Koós Réka, Kozma Orsi, Krizsó Szilvia, Lackfi János, Nádori Lídia, Péterfy-Novák Éva, Rácz Zsuzsa, Schäffer Erzsébet, Soma Mamagésa, Szabó T. Anna, Szulák Andrea, Szurovecz Kitti, Tóth Krisztina, Tamás Zsuzsa, Tordai Teri, Turi Tímea, Ungár Anikó.

Szerző: Ágoston Enikő