Dinós, felfedezős, időutazós, fénysebességes, humoros - 13 gyerekkönyv tavaszra

.konyvesblog. | 2018. március 22. |

Tele vannak a könyvesboltok jobbnál jobb gyerekkönyvekkel, és néha nagyon nehéz választani közülük. Éppen ezért úgy döntöttük, hogy a friss tavaszi megjelenések közül kiválasztunk néhány igazán kedves, jópofa, izgalmas és/vagy elgondolkodtató kötetet. Nem igazán hiszünk az életkor szerinti kategorizálásban, minden gyerek úgy és azt olvas, amit akar, de mivel kaptunk már olyan visszajelzést, ami szerint a felnőtteknek igenis segítene, ezért most igyekeztünk emelkedő sorrendbe tenni a könyveket, és a kisebbeknek valóktól haladunk a legnagyobbakig. A könyveket két részre osztottuk: ma a kicsik jönnek, holnap pedig a 10+-os kötetek közül válogatunk.

Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről – Mitől világít a Nap?

Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről - Mitől világít a Nap?

Kolibri Kiadó, 2018, 36 oldal, 1999 HUF

 

Ha eddig nem tudtad, hogy mitől világít a Nap, vagy mi történik, ha két fekete lyuk összetalálkozik, akkor a csendes pánik helyett mostantól elég lesz a gyerek kezébe nyomni Farkas Róbert legújabb könyvét. Az Első könyvem az univerzumról után ugyanis itt a folytatás, amely a kisróka és az apukája párbeszédén keresztül a fényről és a gravitációról mesél – mégpedig úgy, hogy a legkisebbek is megérthessék.

Várszegi Adél: Kihalni esélyes

Két Egér Könyvek, 2018, 50 oldal, 1870 HUF

Az ovisok életében az egyik biztos pont a megingathatatlan dinóimádat. Várszegi Adél legújabb könyvében most versben (és prózában) mondja el, amit minden két lábon járónak tudnia kell a dinókról, a kicsikről meg a nagyokról, a növényevőkről meg a ragadozókról, meg tulajdonképpen az összes valamirevaló dinoszauruszról. A dinószövegelést és -verselést Kárpáti Tibor pixelképei teszik különlegessé.

Oldřich Růžička: Hétköznapi csodák - Tudod-e, hogyan készül…

Fordította: Seres Iván, Móra Könyvkiadó, 2018, 12 oldal, 2999 HUF

A legnehezebben megválaszolható kérdések néha épp azok, amelyek a mindennapjainkat érintik. Alapvetően keveset gondolunk arra, hogy akkor tulajdonképpen hogyan lesz az internet (csak használjuk), vagy hogy hogyan készül a pénz (csak fizetünk vele). Hogy milyen folyamatok, mennyi munka és hány ember együttműködése kell ahhoz, hogy internetes játékokkal játszhassunk vagy autóval utazhassunk, az nem feltétlenül foglalkoztatja nap mint nap a felnőtteket, de a gyerekeknek rengeteg kérdésük lehet ezzel kapcsolatban. A cseh szerző ismeretterjesztő könyve most ezek megválaszolásában segíthet nekik. A könyvet Alexandra Hetmerová illusztrálta.

Bosnyák Viktória: És most hogy festek?

Bosnyák Viktória: És most hogy festek? - Az egyszínű kaméleon

Kolibri Kiadó, 2018, 32 oldal, 2999 HUF

 

Bosnyák Viktória legújabb könyvében a kis kaméleon nem tud színt váltani. Barátja, a gyűrűsfarkú maki mindent megtesz, hogy segítsen rajta, végül egy egészen szokatlan módszer válik be nekik – az olvasás. Bár a történetet látszólag a színek és azok váltakozása dominálja, középpontjában valójában az olvasás szépsége és a mesék ereje áll. Az illusztrációkat Rippl Renáta készítette. ITT bele is lapozhattok a kötetbe.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka

Pozsonyi Pagony, 2018, 57 oldal, 2690 HUF

 

Hétköznapiságukban is ismerős helyzeteket tár az olvasók elé legújabb mesekönyvében Kiss Judit Ágnes: Babaróka világa sem mindig minden kerek, hiszen van, amikor az unalmas szomszéd vigyáz rá, és van, hogy egyszerűen nem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, ha az anyukája beteg. A Babarókában nincsenek igazi nagy konfliktusok, de közben már egy orvosi vizit is erős feszültséget kelthet. Nincsenek világraszóló kalandok, de közben egy fába szorult féreg megmentése is emlékezetes lehet. A mesék atmoszféráját Egri Mónika illusztrációi teszik teljessé.

Harcos Bálint: A boszorkánycica

Harcos Bálint: A boszorkánycica

Pozsonyi Pagony, 2018, 46 oldal, 2990 HUF

 

Legújabb gyerekeknek szóló könyvében Harcos Bálint visszatért a vershez: hőse egy kóbor kismacska, aki cicasegédi állásra jelentkezik egy öreg hölgy mellé. Az öreg hölgy persze nem más, mint egy boszorkány, az állásra pedig a Pindur nevű cicán kívül még számtalan egyéb macska pályázik. Sok-sok forduló és mesés fordulat vár rájuk, mert a kiírás szerint végül csak egyetlenegy jelentkező nyerheti el a cicasegédi állást. A cicákban tobzódó verses mesét Bognár Éva Katinka illusztrálta.

Udo Weigelt: Mia és a macskamedve mesés kalandjai

Udo Weigelt: Mia és a macskamedve mesés kalandjai

Fordította: Nánási Yvette, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal, 2490 HUF

 

Ha eddig nem lengett ki a cukiságmérő, akkor a német Udo Weigelt könyvénél biztosan ki fog. A sorozat második részében Mia szerencsére már nem magányos, hiszen megingathatatlan barátja a Carlo nevű macskamedve. Így hát akkor sem esik kétségbe, amikor egyedül marad otthon, de amikor az anyukája csak nem jön haza, szilárd elhatározásra jut. Terve végrehajtásában szerencsére rögtön társa is lesz Carlo meg egy repülő szőnyeg, így már semmi sem tartja vissza őket a nagy kalandtól. A kötetet ezúttal is Joelle Tourlonias illusztrálta.

Géraldine Elschner: A kisbárány meg a találmány

Fordította: Lackfi János, Csimota, 17 oldal, 3990 HUF

A kisbárány szokatlan problémával küszködik: ha esik az eső és megázik, akkorára töpörödik, mint egy egérke. Hogyan lehetne kiküszöbölni a szokatlan méretbeli változásokat? Szerencsére a gazdája, Leó feltalálja magát, sok szempontból is, és rafinált szerkentyűjével egy csapásra megoldhatja a bárány baját. A Csimota legújabb Papírszínház-meséje ezúttal Leonardo da Vinci világába vezet. A kisbárány meséjét Rémi Saillard illusztrálta.

Alex Frith: Kukkants bele! - A világ vallásai

Alex Frith: Kukkants bele! - A világ vallásai

Fordította: Sárossy-Beck Anita, Centrál Média, 2018, 16 oldal, 3900 HUF

 

„Nincs két egyforma vallás, de sok hitrendszernek van közös tanítása” – szögezi le Alex Frith, aki képeskönyvében a leggyakoribb vallásokról igyekszik minél több információt átadni a gyerekeknek. A kötet keménylapú, és több mint hetven kihajtható fület tartalmaz. A rövid magyarázatokat több nagy témakör köré csoportosította, így például kiderül, melyek a legismertebb történetek a világ vallásaiból, kik a főbb istenek és istennők, vagy hogy hogyan imádkoznak és ünnepelnek világszerte. A kötetet Barry Ablett illusztrálta.

Susie Hodge: Művészet 30 másodpercben

Susie Hodge: Művészet 30 másodpercben

Fordította: Bartók Imre, Babilon Kiadó, 2018, 96 oldal, 2750 HUF

 

Jelenleg az egyik legpraktikusabb gyerek-ismeretterjesztő sorozat a Babilon Kiadó 30 másodperc-szériája. A kiadványok a leglényegesebb információra törekedve, sok képpel és gyakorlati feladattal vezetik be a gyerekeket egy-egy témakörbe. A legújabb kötet a művészetekről szól, és a legalapvetőbb fogalmaktól kezdve a főbb korszakokig és irányzatokig ad áttekintést. Mindez adhat egy általánosabb képet, de ami ennél is fontosabb, kedvet csinálhat ahhoz is, hogy a gyerekek alaposabban utánanézzenek egy-egy műalkotásnak vagy művésznek.

Wanda Coven: Garabonci Gréti szemüveges lesz

Wanda Coven: Garabonci Gréti szemüveges lesz

Fordította: Varró Zsuzsa, Naphegy Kiadó, 2018, 128 oldal, 2490 HUF

 

Elsősorban a kezdő olvasókat célozza meg a Naphegy Garabonci Gréta-sorozata, amely a kisiskolások mindennapjaiba vezet. Az ötödik részben a címszereplő kislány féltékeny lesz a barátnőjére, aki szemüveges lesz, hiszen onnantól kezdve rengeteg bókot és dicséretet söpörhet be. Gréti sem akar kimaradna a jóból, megjátssza tehát, hogy rosszul lát, mire ő is szemüveget kap. A bajok viszont csak aztán kezdődnek. A hatodik részben Gréti egy iskolai versenyre készül, és közben éri a felismerés, hogy egy titkos imádó figyeli minden lépését.

Yannets Levi: Leó bácsi kalandjai a szibériai dzsungelben

Yannets Levi: Leó bácsi kalandjai a szibériai dzsungelben

Fordította: Szilágyi Erzsébet, Manó Könyvek, 2018, 88 oldal, 2490 HUF

 

Nagyon szerettük Yannets Levi sorozatának első részét, melyben a hantás Leó bácsi fantasztikus kalandjaival szórakoztatja unokaöccsét. Levi akkor azt mesélte nekünk, hogy Leó bácsit az egyik rokonáról mintázta: „Igazából az eredeti Leó bácsi az édesapám nagybátyja volt. Eléggé hasonlított is a könyvbeli karakterhez. (…) Én mesélő családba születtem. Az apám nagy történetmesélő volt, ahogy a bácsikáim és a nénikéim is. Tudom, hogy ez nagyon aranyosan hangzik, de valójában egy hazudós családot takar. Közülük néhányan profi hazudozók voltak, miközben mások egyszerűen élvezték, ha lenyűgöző történeteket mesélhettek.” Leó bácsi ezúttal a szibériai dzsungelbe vezeti olvasóit.

Fabian Lenk: A hamis király

Fabian Lenk: A hamis király

Scolar, 2018, 160 oldal, 2250 HUF

 

Már a 23. részénél tart Fabian Lenk időutazós sorozata, az Idődetektívek. Julian, Kim és Leon ezúttal a 16. századi Angliába utazik. Az országban ekkor már VIII. Henrik fia, VI. Eduárd ül a trónon. Egy véletlennek és a kísérteties hasonlóságnak köszönhetően Julian helyet és szerepet cserél a gyerekkirállyal – csak arra nem számít, hogy ezzel az élete egy csapásra veszélybe kerül.