Három könyv, ami segít, hogy tudatosabb internethasználók legyünk

Az internetfüggőségnek számos káros hatása van, ma már ezt egyéni és társadalmi szinten is erősen lehet érzékelni. Az okostelefonok és a közösségi oldalak berobbanása óta gyakorlatilag folyamatosan elérhetők vagyunk, és embertelen módon felgyorsult a kommunikáció is, ami egy csomó stresszt okoz. Közben a virtuális életünk lassan intenzívebb lesz, mint a valós, ezért most mindennél fontosabb, hogy megtanuljuk tudatosan használni a kezünkben lévő eszközöket. Mutatunk három könyvet, amelyek segítenek abban, hogy ne váljunk az internet rabjává.  

.konyvesblog. | 2019. május 24. |

Catherine Price: Digitális detox - Győzd le a mobilfüggőséget 

Catherine Price: Digitális detox - Győzd le a mobilfüggőséget

Fordította: Gyárfás Vera, Libri Könyvkiadó, 2018, 192 oldal, 3499 HUF

 

Ha mindig elhatározod, hogy kevesebbet fogsz mobilozni, de sosem sikerül megvalósítani, akkor ez a könyv neked szól. A mobil- és a netfüggőség ma már szinte mindenkit érint, mégis tehetetlenül nézzük, ahogy kifolyik az idő a kezünkből. Számos kísérlettel bizonyították, hogy ha állandóan elérhetők vagyunk, és ha folyamatosan ömlenek ránk az információk, az befolyásolja az elmélyült gondolkodást, a koncentrációt, illetve az új emlékek kialakításának képességét, arról nem is beszélve, hogy ingerültté, stresszessé is tesz. A Digitális Detox 30 nap alatt segíthet leszokni a mobilozásról, ehhez ad praktikus tanácsokat, hétről hétre követendő gyakorlatokat. Catherine Price azonban már a könyv elején tisztázza, hogy a cél nem az, hogy mindenki a kukába hajítsa a telefonját, hanem, hogy megtanuljunk sokkal tudatosabban bánni vele.

Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család 

Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család

Fordította: Weisz Böbe, HVG Könyvek kiadó, 2018, 288 oldal, 3500 HUF

 

A képernyőtudatosságra elsősorban önmagunk miatt van szükség, de természetesen az sem mindegy, hogy milyen mintát adunk át a következő generációnak. Bár ma már szinte lehetetlen internet nélkül létezni, fontos, hogy valahogy egyensúlyt teremtsünk a képernyőidő és az egyéb tevékenységek között. Dr. Devorah Heitner médiaszakértő könyve elsősorban abban nyújt segítséget, hogy a szülők megfelelően tudják mentorálni a gyerekeik digitális tevékenységét, vagyis képesek legyenek biztosítani nekik egyfajta önállóságot, ugyanakkor segítsenek kialakítani számukra a biztonságos és egészséges digitális szokásokat is. 

Martin Baxendale: Túlélési útmutató Facebook-függőknek 

Martin Baxendale: Túlélési útmutató Facebook függőknek

Fordította: Tóth Tamás Boldizsár, Animus Kiadó, 2011, 32 oldal, 568 HUF

 

Facebook-függőknek kötelező Martin Baxendale színes és szórakoztató könyve, amely humoros formában világít rá, hogy milyen abszurddá is tudja tenni a hétköznapokat a folyamatos online jelenlét. A szerző maga is képernyőfüggőségben szenved, ezt nem is tagadja, viszont cserébe nagyon vicces és őszinte módon mutatja meg, hogy ez milyen nevetséges helyzeteket eredményez. Ez a könyv nem nyújt tippeket a leszokáshoz, viszont kiváló görbe tükör, ami segíthet tudatosítani, hogy mi a fontosabb: ami az életben történik, vagy ami mások idővonalán.