Az utolsó szó jogán

Az utolsó szó jogán

.konyvesblog. | 2013. augusztus 28. |

A Vice magazin idei irodalmi száma teljes egészében az írónőkre fókuszált. A Women in Fiction készítői gondoltak egy merészet, és megjelentettek egy divatanyagot, amelyben a modellek öngyilkosságot elkövetett írónők bőrébe bújtak. A haláluk idején viselt (fiktív) ruhák pedig márkát, és árcímkét kaptak. Az olvasók kiakadtak, a Vice pedig bocsánatot kért, ha valakinek a lelkébe gázolt volna, és úgy döntött, a Last Words című fotósorozatot nem teszi közzé a honlapján. (Arról már nem szól a történet, hogy a felháborodott olvasók mit szóltak a lap első, modern írónőket bemutató cikkének címéhez, ami így hangzik, Bitches Be Writing.)

ku-bigpic.jpgFotók: Annabel Mehran

Épp 50 éve annak, hogy az amerikai költőnő, Sylvia Plath belehajtotta fejét a Fitzroy Road 23-as szám alatt álló londoni ház egyik lakásának sütőjébe, és megnyitotta a gázcsapot – írtuk a fiatalon elhunyt írónőre emlékezve januárban. (Ha kíváncsi vagy, miért döntött úgy, hogy saját kezével, illetve saját sütőjével vet véget az életének, kattints ide.)

szui7.jpg

Az amerikai történész-újságíró, Iris Chang 2004 novemberében lett öngyilkos. Három könyvet hagyott maga után. A Thread of the Silkwormot, ami az amerikai űrkutatás úttörőjének, Tsien Hsue-Shennek életrajza. (A férfit kommunistának bélyegeztek, és kiutasították, így lett később Kína rakétaprogramjának megalkotója.) A nankingi tömegmészárlásról szóló The Rape of Nankingot, és a The Chinese in Americat, ami az Amerikába bevándorolt kínaiak életéről szól. Roberto Bolaño helyett inkább ő lehetne az irodalmi világ Kurt Cobainje, ugyanis pár hónappal súlyos ideg-összeroppanása után a szájában egy pisztollyal intett búcsút életének.

szui2.jpgDorothy Parker költő, novellista többször is megpróbálta megölni magát. Egyszer sem jött össze neki, de azt elérte, hogy bekerüljön a Vice sorozatába. Végül szívroham vitte el 1967-ben.

szui6.jpgA feminista írónőnél, Charlotte Perkins Gilmannél 1932-ben diagnosztizáltak mellrákot. 1935-ben úgy döntött, hogy a lassú és fájdalmas helyett a gyors és fájdalommentes halált részesíti előnyben. Kloroform-túladagolás végzett vele. Leghíresebb novellájában, a saját tapasztalatain alapuló A sárga tapétában egy mentálisan sérült nő válik egy hivalkodóan sárgára tapétázott fal megszállottjává, ezért orvosa (és egyben férje) egy kis életmódváltozást javasol neki. (Mint ahogy az egészsége érdekében az önkéntes szobafogságra is ő kötelezte korábban.) Gilman saját orvosának ajánlotta a novellát, aki sok-sok pihenést javasolt depressziója ellen. A fotó pedig hol máshol ábrázolhatná, mint egy sárga tapétás szobában.

woolf.jpgNem tudok tovább harcolni – írta a férjének hátrahagyott búcsúlevelében Virginia Woolf, aki a negyvenes évek legelején súlyos depresszióval küzdött. 1941. március 28-án magára öltötte kabátját, a zsebeit kövekkel tömte tele, és belegázolt az Ouse folyóba. Holttestét csak április 18-án találták meg.

szui5.jpg

Chen Mao Ping, vagyis a több mint húszkötetes tajvani írónő, Sanmao (San Mao) 1991-ben, 47 éves korában akasztotta fel magát a tajpeji kórházi szobájában. A művelethez saját harisnyáját használta. Barátja, Rick O'Shea szerint a nőnek tervei voltak, ám egyes feltételezések szerint a ráktól való félelem, néhai férje, John 12 évvel korábbi halála, vagy egy elvesztett filmes díj hajszolta az öngyilkosságba. San Mao idén márciusban töltötte volna be hetvenedik életévét. (Írói álneve a kínai karikaturista, Zhang Leping hősének, a sanghaji utcagyereknek nevéből ered.)

ku-xlarge.jpgAllen Ginsberg közeli barátja, a beatköltő, Elise Cowen egész életében mentális problémáktól szenvedett. 28 éves korában bevonult a Bellevue kórházba, hogy kezeljék hepatitiszét és pszichés zavarait. Az orvosok tiltása ellenére hamar megunta a dolgot, és hazament szülei házába, majd kiugrott a nappalijuk ablakán. Nem élte túl a hétemeletes zuhanást.

Forrás: Jezebel

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.