Egy kiállítás képe - Kiss Noémi: Arany citromok

.konyvesblog. | 2016. május 18. |

kiss_noemi-7942.jpgFotó: Valuska Gábor

Sorozatunkban írókat, költőket kérünk meg, hogy válasszanak egy képet a Ludwig Múzeum aktuális kiállításának anyagából, és írják le, ami először az eszükbe jut róla. A Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállításon Kiss Noémi járt. A választott kép: Die goldene Zitronen.

El Kazovszkij lemezgyűjteménye és jelvényei is művészet. David Bowie meg felrepült az űrbe. A Die Goldene Zitronen egy német punkzenekar. Lemezük a falon lóg, szöveg és hang nélkül is működik az üzenet: le a politikai véleményterrorral!

Lemezborítók, karcok, autonómia, a jogos megszólalás bármilyen ócska tárgya művészet lehet. Csak ne legyen a hatalom tárgya a művész. És ez már Budapest, vagy Berlin, mindegy hol vagyunk, de újra aktuális.

Könyves magazin 2016/2.

LIBRI-SHOPLINE NYRT, 2016, 76 oldal, 5 pont + 199 Ft

 

Újra aktuális az aktuális. A koncept-művészet és az aktivizmus új generációi nőnek fel. Tök mindegy, hogy a kép nem is „kép” és nem is kiállításra születik. Simán lehet festmény egy lemezborító. Hogy a hang és a mondat konkrétan kinek szólt és mi ellen – most már felmegy az űrbe. A festmény kollázs, a vizelő péniszt egy arc takarja ki, a szakáll lágyék lesz, a bőr meg festmény – szeretem ezt a művészetet, mert hírével ellentétben egyáltalán nem perverz. Hanem csak gondolkodik a perverziókról, társadalomról, politikáról, zenéről. Lényeg, hogy emberarcú.

Csak a száj nyílik ki, egy fogazat, vagy a pokol bugyrából virágok nyílnak, egy női lábszőr, mell és hanglemez. Végül Daniel Richter hamburgi képzőművész lemezborítóit választottam a kiállításon. Bár a nyitott fogsor is egy kép a falon, de szerintem nem ezért ordítottak a nyolcvanas években ezek a tárgyak, hogy falra kerüljenek. Hanem a szabadságért, valami ellen, az ellenkor gépezete pedig beindult.

Akkoriban Nina Hagen volt a kedvencem és az Ex und pop kocsma Berlinben. Aztán anya lettem, most nem állok sehol. Teregetés és cipőfűzés között kábé havonta egyszer van egy órám a komoly kortárs művészetre. Vagyis: nekem egy létra, a villanykörte becsavarása, a szobafestés is művészet. A vakolat a hamu. A csipeszelés lehet egy virág gondolatban.

Szerző: Kiss Noémi

A cikk eredetileg a Könyves Magazin tavaszi számában jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.