Aki irodalommal foglalkozik, az figyelje a többi művészetet

Rostás Eni | 2017. október 29. |

A Sorvezetőben ezúttal a legnagyobb irodalmi inspirációikról vallanak a megkérdezettek. A könyvekről, amik miatt írók, költők akartak lenni, és amik néha azonosak a lakatlan szigetre cipelt túlsúllyal. Deres Kornélia és Szeifert Natália után Horváth Viktor. 

hv_oszkoedina.JPG

Fotó: Oszkó Edina

Gyerekkorból jó könyvélményeim a színes-utazós kalandregények felfedezőkkel, kalózokkal, indiánokkal és királykisasszonyok hős megmentőivel – de itt már át is csúsztunk az iskolai könyvek macsó rémálmába. Ezek a pusztító inspirációk. Kincskereső kisködmön: bűntudatkeltés, szorongás; Pál utcai fiúk: kölcsönös csoportos kirekesztés, életünk hiábavaló feláldozása egy absztrakt őrültségért; Légy jó mindhalálig: kommunikációs deficit és könyörtelen intézmények miatti magányba vetettség; János vitéz: szerelmünk belehal abba, hogy magára hagytuk a legnehezebb helyzetben, mi pedig az élet minden problémájára csak egyféle megoldást ismerünk, a gyilkolást.

Ennek a típusú irodalomnak a kultusza egybeesett a világháborúkkal és népirtásokkal. Hogy szerettem ezeket a könyveket, és mennyire fogalmam sem volt róla, hogy mit művelnek velem meg a többiekkel! Gyerekként magunkba szívjuk, most pedig nem győzök figyelni, hogy megszabaduljak tőle. Legyen rá gondunk, hogy a következő nemzedékek csak felnőttkorukban kapják kezükbe ezeket a történeteket.

Könyves Magazin 2017/4.

LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2017, 72 oldal, 490 HUF, vagy 5 pont + 199 HUF

 

A jó kalandok. Kísérletek az idő megértésére Homérosszal, Miltonnal, a Gilgames-eposszal; a struktúra játéka és a grandiózus kompozíció mint tett a Bibliával, Tolsztojjal. A világok közötti átjárhatóság Austerrel és Borgessel.

A felszabadítóak. Iskola a határon: a legsötétebb korokban is van remény. Kafka, Orwell: nincs remény. Houllebecq, Ellis: a borzalom poézise. Mann, Dosztojevszkij: az arányok szépsége. A Mester és Margarita, Svejk: idióta rezsimek és irónia. Balzac, Harry Potter: nem kell félni, ha eltűnik a magas művészet és alkalmazott művészet közötti határ, meg a giccs és a poézis közötti határ.

Lao-ce, Timur és csapata, Újszövetség: az állati késztetéseinken túl látni, és lemondani a dacról nem balekság, hanem a globális túlélés esélye. A túlélés globális esélye.

Hogyan lehet elkerülni az ilyen felsorolások pozőrségét?

Szerintem nem a könyvek inspiráltak engem írásra – aki irodalommal foglalkozik, az figyelje a többi művészetet.