A szeretet nevében lopták el a gyerekkorukat

A szeretet nevében lopták el a gyerekkorukat

.konyvesblog. | 2015. június 03. |

gazeta-pl-czarne_nowe_duze.jpg

A lengyel tényirodalom az irodalom és az újságírás határán mozog, valós eseményeket tárgyal, de technikailag sokat merít a szépirodalomból. Népszerűségét és társadalmi reflexióját tekintve akadnak, akik egyenesen azt állítják, hogy a lengyel riport az új skandináv krimi. Az idei Margó Irodalmi Fesztivál mindenesetre a lengyel tényírók nyomába ered, ahol a lengyel riport három jeles művelője, a már számos kötettel rendelkező Lidia Ostałowska, valamint a Gazeta Wyborcza újságíró-riporterei, Bartosz Wieliński és Grzegorz Szymanik mesélnek arról, mitől olyan izgalmas ez a műfaj.

Lengyel tényirodalom a Margón:

2015. június 3. - BEZ FIKCJI: A lengyel riportirodalom nyomában (Wieliński, Szymanik, Ostałowska)

2015. június 5 - BEZ FIKCJI: Lidia Ostałowska Akvarellek című könyvének bemutatója

Bartosz  T.  Wieliński 1978­-ban  született, tanulmányait  a  Sziléziai  Egyetemen  és  a Politikatudományok  Nemzetközi  Iskolájában  végezte. 17  éve  dolgozik  a  Gazeta  Wyborcza lengyel  napilapnál,  eleinte  a  lap  katowicei  szerkesztőségben,  majd  2005-­től  berlini tudósítóként.  2009­-től  visszatér  hazájába,  és  a  lengyel  fővárosból  ír  a  németekről  és  az osztrákokról. Az osztrák nevelőintézetekben nevelkedett gyerekek pokoljárását elbeszélő A 71-­es (Jesteś nr. 71) című írásáért 2013-­ban elnyerte a Grand Press díjat, 2014-­ben pedig az Amnesty International díját.

bartosz.jpg

A 71-es című írásban megszólaltatott idős férfiak kisgyerekként járták meg az osztrák árvaházak poklát. Ahogy egyikük felidézi: egyetlen bűnük az volt, hogy megszülettek. Terror, szexuális erőszak, kínzás, megalázás, megfélemlítés - mindez a mindennapjaik része volt. Hosszú évekig képtelenek voltak beszélni erről, egyikük, a magyar származású Jenö Molnár egy műtét után kezdett el újra emlékezni.

Kapcsolódó cikkek:

Igaz történet a családról, amely a náciknak gyártott krematóriumot

Minek egy papnak két heregolyó?

Olvassátok el a cikket:

A71-es.docx by konyvesblog

A szöveget a Gazeta Wyborcza napilap hozzájárulásával közöljük. Az eredeti lengyel cikk az alábbi linken olvasható.