Minek egy papnak két heregolyó?

Minek egy papnak két heregolyó?

.konyvesblog. | 2015. június 01. |

gazeta-pl-czarne_nowe_duze.jpg

A lengyel tényirodalom az irodalom és az újságírás határán mozog, valós eseményeket tárgyal, de technikailag sokat merít a szépirodalomból. Népszerűségét és társadalmi reflexióját tekintve akadnak, akik egyenesen azt állítják, hogy a lengyel riport az új skandináv krimi. Az idei Margó Irodalmi Fesztivál mindenesetre a lengyel tényírók nyomába ered, ahol a lengyel riport három jeles művelője, a már számos kötettel rendelkező Lidia Ostałowska, valamint a Gazeta Wyborcza újságíró-riporterei, Bartosz Wieliński és Grzegorz Szymanik mesélnek arról, mitől olyan izgalmas ez a műfaj.

Lengyel tényirodalom a Margón:

2015. június 3. - BEZ FIKCJI: A lengyel riportirodalom nyomában (Wieliński, Szymanik, Ostałowska)

2015. június 5 - BEZ FIKCJI: Lidia Ostałowska Akvarellek című könyvének bemutatója

Marcin Wójcik, 1981-ben született. A krakkói Pápai Teológiai Akadémián végzett. Hét éven át a legnagyobb katolikus lengyel hetilap, a Gość Niedzielny (Vasárnapi vendég) munkatársa. Jelenleg a Gazeta Wyborcza országos lengyel napilap riportmellékletének a Duży Formatnak állandó szerzője. Idén márciusban jelent meg a Czarne Könyvkiadónál első riportkötete W rodzinie ojca mego (Atyám családjában) címmel a lengyel egyház fanatikus szárnyáról. Elvégezte a Lengyel Riportiskolát. Varsóban él.

marcin_wojcik_wyborcza_df.jpgMarcin Wójcik (fotó: Wyborcza - DF)

A Gazeta Wyborczában megjelent cikkében bepillantást enged egy papnevelde zárt, szigorú és a legkisebb fegyelmezetlenséget sem tűrő életébe. Utóbbi kategóriába tartozik például, ha a papnövendék rántottát süt a szobájában, csirketálat rendel a kínaiban vagy egyszerűen csak túl sok kérdése van. Két papnövendék, Konrad és Dawid mesél a szemináriumról, amelynek végén csak egyikőjüket szentelték pappá. 

Kapcsolódó cikk:

Igaz történet a családról, ami a náciknak gyártott krematóriumot 

Olvassátok el a cikket! 

Marcin Wójcik - Egy Papnövendék Intim Naplója by konyvesblog

A szöveget a Gazeta Wyborcza napilap hozzájárulásával közöljük. Az eredeti lengyel cikk az alábbi linken olvasható.