Igaz történet a családról, amely a náciknak gyártott krematóriumot

Igaz történet a családról, amely a náciknak gyártott krematóriumot

.konyvesblog. | 2015. május 28. |

gazeta-pl-czarne_nowe_duze.jpg


A lengyel tényirodalom az irodalom és az újságírás határán mozog, valós eseményeket tárgyal, de technikailag sokat merít a szépirodalomból. Népszerűségét és társadalmi reflexióját tekintve akadnak, akik egyenesen azt állítják, hogy a lengyel riport az új skandináv krimi. Az idei Margó Irodalmi Fesztivál mindenesetre a lengyel tényírók nyomába ered, ahol a lengyel riport három jeles művelője, a már számos kötettel rendelkező Lidia Ostałowska, valamint a Gazeta Wyborcza újságíró-riporterei, Bartosz Wieliński és Grzegorz Szymanik mesélnek arról, mitől olyan izgalmas ez a műfaj.

Lengyel tényirodalom a Margón:

2015. június 3. - BEZ FIKCJI: A lengyel riportirodalom nyomában (Wieliński, Szymanik, Ostałowska)

2015. június 5 - BEZ FIKCJI: Lidia Ostałowska Akvarellek című könyvének bemutatója

Katarzyna Brejwo a Gazeta Wyborcza és a Duży Format szerzője. Riportjai számos szakmai elismerést érdemeltek ki, köztük az Amnesty International, és az EU Health Prize for Journalists díjait. Kétszer jelölték Grand Press díjra, és egyszer Ryszard Kapuściński-díjra. Varsóban él.

katarzyna_brejwo_marcin_obaczewski_felvetele.jpgKatarzyna Brejwo (Marcin Łobaczewski felvétele)

A Gazeta Wyborczában megjelent cikkében a Topf család történetét mutatja be, akik a második világháború idején a koncentrációs táborokba terveztek és gyártottak krematóriumokat. Leszármazottjuk, Hartmut a család ellenkezésével dacolva igyekszik feltárni mindent, amit az apák, nagyapák, nagybácsik együttműködéséről tudni lehet. Olvassátok el a cikket:

Katarzyna Brejwo - A Topf Család Szégyene by konyvesblog

A szöveget a Gazeta Wyborcza napilap hozzájárulásával közöljük. Az eredeti lengyel cikk az alábbi linken olvasható.