A kelet-európai krimi világhóditása

.konyvesblog. | 2012. február 17. |

2012-re úgy tűnik megvalósulni látszik az, amelytől a vasfüggöny leomlásakor sokan tartottak Nyugat-Európában: azaz, hogy mindenféle kelet-európai bűnöző hordák lepik el a nyugati fejlett országokat. Nos, a bűnös Kelet-Európa tényleg leigázza a nyugatot, mégpedig nagyszerű krimik formájában, ugyanis a cseh, lengyel, szlovák, szlovén, bolgár és magyar krimiirodalom lassan ugyanannyira érdekes és sikeres lesz nyugaton, mint például a skandináv.


 

A kelet-európai krimiirodalom angol nyelvű sikereiről közölt hosszabb cikket a Publishing Perspectives, amelyben örömmel jelentik ki, a kelet-európai krimi a sorra készülő jó minőségű angol fordításoknak köszönhetően most megkezdheti világhódító útját.

Kondor Vilmos nagysikerű krimisorozatának első darabja, a Budapest Noir január végén jelent meg az Egyesült Államokban a HarperCollins kiadó gondozásában - a regénynek emellett létezik már francia, olasz, lengyel, holland és német fordítása is. Az 1936-ban játszódó történet a cikk írója szerint “brilliánsan köti össze egy zsidó prostituált meggyilkolását a náci Németországhoz egyre jobban kapcsolódó Magyarország politikai atmoszférájával.” Kondor stílusát, és azt, ahogy a történetbe beleszövődik a társadalom minden rétege Dashiell Hammetthez hasonlítják, akit Edgar Allan Poe mellett a krimi másik alapító atyjának tekintenek, neve a hard-boileddal jelent egyet, legendás főhőse pedig Sam Spade.

A magyarok mellett az ukránok is sikeresek az angol nyelvű krimipiacon: egy itthon még kevésbé ismert, de Angliában már befutott krimiíró is Amerikát ostromolja. Andrey Kurkovot ugyanaz a Melville House Books gondozza, amelyik Fiasco címmel Kertész Imre A kudarc című könyvét is kiadta a tengerentúlon. Kurkov hamar kultstátuszba emelkedett könyvei, a Penguin Lost (Eltévedt pingvin) és ennek előzménye a Death and the Penguin (A halál és a pingvin) egy sikertelen író, Viktor Zolotaryov történetét mesélik el, aki a poszt-szovjet Kijev alvilágában néz szembe az erőszakkal és a halállal. A Harvill Secker kiadó pedig Angliában már hét Kurkov-regényt is kiadott (a legutolsó a The Milkman in the Night - Tejesember az éjszakában), Amerikában pedig a közeljövőben jelenik meg The Case of the General’s Thumb (A hadvezér hüvelykujjának esete), amely még sötétebben ábrázolja a politika és a bűnözés között szinte teljesen elmosodó határokat a mai Kijevben. - Andrey Kurkov regényének egy részletébe itt angolul bele is lehet olvasni.

FOLYTATÁS