A bájosan groteszk Óz képregényoscart nyert

-Szűcs Gyula- | 2010. július 28. |

A július 22-25. között megrendezett San Diego Comic Con nemcsak a szuperhősfilmek promójáról meg a latexruhás bombacsajokról szólt: itt osztották ki a képregényipar Oscarjának számító Eisner-díjakat is. A magyar rajongóknak, de főleg a Nyitott Könyvműhelynek jó hír, hogy a már itthon is kapható Scott Pilgrim lett a legviccesebb képregény az ötödik, Scott Pilgrim az univerzum ellen című kötettel (Bryan Lee O'Malley sajátos humoráról amúgy itt írtunk). A hétvége igazi győztese viszont Eric Shanower és Skottie Young meseképregénye, az Óz, a csodák csodája lett, ami legjobb minisorozat és legjobb gyerekkiadvány kategóriában is győzött. Teljesen megérdemelten, Young bájosan groteszk rajzai ugyanis tényleg könnyfakasztóan gyönyörűek: a benyugtatózott, hipervidám Lakatos Pisti sem festhetett volna ezeknél szebbet.

 

A Marvel Óz képregényénél is jobban szerepelt viszont David Mazzucchelli, aki összesen három díjat söpört be az Asterios Polyppal (amit a Geekzblog képregényszakértői már januárban 2009 legintelligensebb és invenciózusabb graphic novel-jének kiáltottak ki): ez kapta a legjobb új album, valamint a legjobb betűk díját, és Mazzzucchelli lett a legjobb író-rajzoló. A 320 oldalas történet főszereplője Asterios, a neves építész, akinek a félresiklott, csajozós-partyzós-szenvedős életét a halott ikertestvére narrálásán keresztül ismerhetjük meg. Mazzucchelli egyik korábbi munkája, a Frank Millerrel közösen jegyzett Batman - Az első év (amiből Christopher Nolan is sokat merített a Batman: kezdődik! írásakor) egyébként már magyarul is megjelent.

 

 

Az Ózhoz hasonlóan Ed Brubaker is duplázott: az Amerika kapitány 601. része, a Red, White, and Blue-Blood lett a legjobb különszám (a díjat Gene Colan rajzoló is megkapta), és Brubakert szavazták meg a legjobb írónak a Marvelnek leadott Amerika kapitány és Fenegyerek sztorik, valamint az Icon kiadónál megjelenő Incognito és Criminal című sorozatok miatt (2007-ben és 2009-ben egyébként már kapott egy-egy Eisnert Amerika kapitányért és Fenegyerekért). Szintén két díjat kapott Brian Azzarello felesége, Jill Thompson, ő lett a legjobb festő/multimédiás művész és a zseniális Beasts of Burdens kapta a legjobb tinikiadvány díját. Ez a festett képregény rendhagyó horrortörténet: egy falkányi kutya és egy sárga macsek szemszögéből mutat be mindenféle vidéki paranormális jelenséget a szellemjárástól a békaesőn és a feketemágián át a csirketolvaj manókig. Egy másik rajzoló, J. H. Williams III is duplázott: ő lett a legjobb rajzoló/kihúzó és a legjobb borítófestő is a Detective Comics sorozattal.

 

 

A további díjazottak:

- legjobb rövid történet: Urgent Request (alkotók: Gene Luen Yang, Derek Kirk Kim)
- legjobb folytatásos történet: The Walking Dead (írta: Robert Kirkman, rajzolta: Charles Adlard, kiadó: Image)
- legjobb új sorozat: Chew (írta: John Layman, rajzolta: Rob Guillory, kiadó: Image)
- legjobb antológia: Popgun #3 (szerkesztők: Mark Andrew Smith, D. J. Kirkbride, Joe Keatinge, kiadó: Image)
- legjobb digitális képregény: Sin Titulo (alkotó: Cameron Stewart)
- legjobb igaz történeten alapuló mű: A Drifting Life (író-rajzoló: Yoshihiro Tatsumi)
- legjobb adaptáció: The Hunter (alkotó: Darwyn Cooke, az eredeti regény szerzője: Donald Westlake, kiadó: IDW)
- legjobb album, reprint kiadás: Absolute Justice (alkotók: Alex Ross, Jim Krueger, Doug Braithewaite, kiadó: DC)
- legjobb író-rajzoló, nonfiction kategória: Joe Sacco (Footnotes in Gaza, kiadó: Metropolitan/Holt)
- legjobb színező: Dave Stewart (Abe Sapien, BPRD, The Goon, Hellboy, Solomon Kane, Umbrella Academy, Zero Killer, Detective Comics, Luna Park)