„Egy kép jó gazdára talált" Nádas Péter estje a Petőfi Irodalmi Múzeumban

.konyvesblog. | 2013. október 17. |

nadas_foto_02.jpg

Nádas Péter budapesti látogatásai mindig várakozással és izgatottsággal töltik el az irodalmat kedvelő embert, hiszen nem túlságosan gyakori vendég. Tavaly ugyanígy, az újra és újra fellobbanó Nobel-díj láz lecsengése után, a hetvenedik születésnap ünneplésekor találkozhattunk vele, ebben az évben pedig hasonlóan kiemelkedő eseménynek lehettünk szemtanúi. Nádas Péter fotós életművét a Petőfi Irodalmi Múzeumnak ajándékozta, ami egy igazán szép és felemelő gesztus. Díjak jöhetnek és esélyek szállhatnak el, de Nádas Péter számunkra mindig a kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb szereplője lesz, akit találkozáskor mindig a fontos vendégeknek kijáró izgalommal fogadunk.

Nádas, a fotográfus

1958 nyarán, tizenhat évesen megszakította tanulmányait, majd ősztől fényképész szakmunkástanuló lett és 1961-től a Nők Lapja szerkesztőségében fotóriporter-gyakornokként dolgozott, itt ismerkedett meg feleségével, Salamon Magda újságíróval is. A MÚOSZ kétéves újságíró-iskolájának elvégzése és a kötelező katonaság után a Pest Megyei Hírlap munkatársa volt, előbb fotóriporterként, majd néhány hónap múlva újságíróként dolgozott.

E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója az est bevezetéseként kifejtette, hogy Nádas Péter ünneplése mellett a mai alkalom a múzeum számára is öröm és ünnep egyszerre. A fényképgyűjtemény a múzeumnak való ajándékozása bizalom, ugyanakkor felelősség is. Mivel a közönség a tavalyi Nádas-kiállításon már megismerhette, most nem láthatta az említett gyűjtemény, ugyanakkor elhangzott az ígéret egy későbbi, nagyobb szabású, a nádasi szöveg és kép összefüggéseit középpontba állító kiállítás megrendezésére.
Nádas fotográfusi pályájának rövid áttekintése után, a gyűjtemény átadásának aktusát Nádas és az igazgatónő ünnepélyes aláírása szentesítette, és habár megtudtuk, hogy a hivatalos esemény korábban már megtörtént, a mi kedvünkért mégis szívesen imitálták ezt még egyszer.

KAPCSOLÓDÓ

Nézd meg Nádas fotóit nagyban, az Index Nagykép rovatában

A (nem is annyira) hivatalos bevezető rész után a nádasi életművet ma talán leginkább ismerő és tanulmányozó Bazsányi Sándor tartott ünnepi beszédet. A felolvasott szöveg a fénykép és a hozzányúló ember kapcsolatáról szólt, amelyben a fényképek tiszták és az ember pedig koszos, ezért a megfelelő hozzányúláshoz, a semleges látáshoz szükségesek a hófehér cérnakesztyűk. A fényképek viszont tisztaságukban is a zsíros ujjú emberről szólnak, aki a tiszta fénykép előtt a maga koszosságával, így a kudarc tudatával áll. Ám pont ebből fakadhat az az öröm, amelyet a képek látványuk ajándékozásával nyújtanak.

Az ünnepi beszéd után Nádas Pétert és a közönséget megajándékozva Fejérvári Zsolt Julien-Francois Zbinden Hommage J.S. Bach c. művét adta elő nagybőgőn, amely Bach nevének zenei hangokként való értelmezéseként, a b-a-c-h hangok harmóniájára épült.

70_IGP0370.jpg

Az este befejezése, de sokkal inkább csúcspontja Nádas felolvasása volt készülő memoárjából, a Világló részletekből. Már ha valóban ez marad a végleges cím, mint ahogyan előttünk változott a felolvasott fejezet címe is „A túlélő tudatából" „A túlélő elméjére". Ez a kis spontán változtatás a szövegen mintha hirtelen a nádasi kulisszák mögé engedett volna minket, és vált ezáltal még bensőségesebbé a hangulat. Elhamarkodottság lenne tehát még a felolvasott részletből bármire is következtetni az egészre, de annyit talán biztosra vehetünk, hogy a memoár új fénytörésben, másként láttatja majd Nádas személyét és életművét, és a bő félórás felolvasás igazán világló részletekkel szolgált ahhoz, hogy a megjelenését ne hiába várjuk fokozott izgatottsággal.

_IGP9440_a.jpg

nadas_foto_01.jpg

_IGP9443_a.jpg

55_IGP0363.jpg

nadas_foto_03.jpg

Szerző: Takács Dóri

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.