5 könyv, aminek kérdés a címe – Indul a szeptemberi Nincs időm olvasni kihívás

5 könyv, aminek kérdés a címe – Indul a szeptemberi Nincs időm olvasni kihívás

.konyvesblog. | 2019. szeptember 03. |

kerdes.jpg

Szabados Ágnes, az RTL Klub Híradójának műsorvezetője tavalyelőtt elindította a Nincs időm olvasni kihívást, amely során 12 hónap alatt 12 könyvet kell elolvasnia a résztvevőknek. A játék idén is folytatódik és bárki bármikor csatlakozhat hozzá, hiszen Ágnes minden hónapban ad egy új témát, amit aztán a húszezer fős közösség közösen dolgoz fel. Szeptemberben egy olyan könyvet kell elolvasni, aminek kérdés a címe. A témához minden hónapban egy közös olvasmány is tartozik, ez most Sarah Tomley Mit tenne Freud? című könyve. A kihíváshoz csatlakozva most mi is ajánlunk öt könyvet.

Szeifert Natália: Mi van veletek, semmi? 

Szeifert Natália: Mi van veletek, semmi?

Pesti Kalligram, 2019, 253 oldal, 3500 HUF

 

Egy barátság és egy belvárosi kiskocsma története Szeifert Natália harmadik könyvének témája. A Mi van veletek, semmi? közelmúltban játszódó cselekményének időben és térben is szétfutó szálait egy közös tér, a Mexikó nevű kocsma szervezi egységbe, a regény hétköznapi hősei szinte kivétel nélkül ennek a helynek a törzsvendégei. Ebben a kissé szürreális környezetben találkoznak szinte minden nap a történet legfontosabb figurái: Éva, Leveles Laci, Jégermiszter, Soma, valamint a harmincas éveik elején járó Grafit és Pók. Nemcsak a hely lóg ki némiképp a környező valóságból, de a kocsmába rendszeresen visszatérő vendégek is magányos, elveszett, beilleszkedésre képtelen figurák. Személyes történeteik sorra tárulnak fel a cselekmény előrehaladtával, megtudjuk például, hogy Leveles Laci hogyan veszítette el fél lábát és a családját, illetve megismerkedünk a két legfontosabb szereplő, Grafit és Pók gyermekkorával, életének fontosabb állomásaival. Kritikánkat a könyvről ITT tudjátok elolvasni. 

Varró Dániel: Mi lett hova? 

Varró Dániel: Mi lett hova?

Fordította:Jelenkor Kiadó, 2018, 108 oldal, 2999 HUF

 

Varró Dániel kötetében helyett kapott mindenféle vers, amit egy korabeli költőnek „illik” megírnia. A szándéka nem kevesebb volt, mint hogy ezúttal minden fontos műfajban írjon verset. Akart ars poeticát, évszakverseket, létösszegzőt, sőt még hazafias tájkölteményt is. Utóbbi végül nem jött össze, viszont cserébe egy egész ciklusnyi hitvesi vers született, amit már régóta adósságának érzett. De a „bús férfi panaszai”-jellegű kötet tartalmaz új Boci, boci tarka-paródiákat is (melyekből a későbbiekben Varró állítólag egy egész kötetnyit tervez) és egy – a versformák iránt rajongó költőtől meglepő – tizenkét oldalas szabadverset is. A Mi lett hova? bemutatójáról szóló tudósításunkat ITT találjátok. 

Háy János: Kik vagytok ti? 

Háy János: Kik vagytok ti? - Kötelező magyar irodalom

Európa Könyvkiadó, 2019, 705 oldal, 7499 HUF

 

Háy János arra vállalkozott nagyszabású munkájával, hogy újraélessze a kötelező magyar irodalmat: a Kik vagytok ti?-ben teljesen újszerűen mesél a legnagyobb írókról és költőkről. Célja az volt, hogy kiszabadítsa őket a „fogságból”, amelyet a rájuk tapadt szerepek jelentenek. „Azt akartam, hogy legyenek újra érinthetők, közvetlenek és megszólíthatók. Hogy olyanok legyenek, mint a barátaink, a rokonaink, az osztálytársaink. Hogy embernek látszódjanak, nagyszerűeknek és esendőeknek, olyanoknak, akikre lehet haragudni, és olyanoknak, akiket lehet szeretni.” A Kik vagytok ti?-ről Háy a Margó Irodalmi Fesztiválon mesélt. „Az a tapasztalatom, hogy ami bekerül a tradícióba, az bemerevedik, az alkotók pedig szobrok lesznek. A célom az volt, hogy érinthetők, elevenek legyenek az írók. Megpróbáltam élő emberként elképzelni őket” – fogalmazta meg akkor. 

Németh Gábor: Zsidó vagy? 

Németh Gábor: Zsidó vagy?

Kalligram Könyvkiadó, 2010, 184 oldal, 2300 HUF

 

Egy gyerekkori szembesülés történetét írta meg Németh Gábor Zsidó vagy? című regényében. A könyv elbeszélője a saját kirekesztettség tapasztalatára keresi a választ a csecsemőkori, illetve a gyerekkori emlékeiben, és ezek révén próbálja megtalálni a magyarázatot arra a szégyenérzésre, amely végigkísérte az életét. Közben láthatjuk a családi környezetet, amelyben felnőtt, az iskolarendszert, amelyben tanult, és magát a szürke Kádár-kort is. A Zsidó vagy? az identitással való érzésszintű szembesülés könyve, amelynek elbeszélője magában keresi az eredendő bűnt, a hibát, ami miatt idegennek érzi magát a világban. A Németh Gáborral készült interjúnkat ITT tudjátok elolvasni. 

Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal? 

Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal

Fordította: Pék Zoltán, Agave Könyvek, 2017, 256 oldal, 3280 HUF

 

A posztapokaliptikus jövőben játszódik Philip K. Dick kultregénye, amely alapján Ridley Scott forgatott filmet 1982-ben, Szárnyas fejvadász címmel. A könyv főhőse Rick Deckard, aki fejvadászként dolgozik a Föld romjain, a harmadik világháború után. Egy nap különleges feladattal bízzák meg: végeznie kell hat darab Nexus 6 típusú androiddal, amelyek illegálisan tartózkodnak a Földön. Mivel szüksége van a pénzre, elvállalja a munkát, azonban idővel kiderül, hogy az nem is olyan egyszerű. Rick komoly morális dilemmába kerül. Kiderül, hogy az élettelen lények megsemmisítése is tud lelkifurdalást okozni. Rickben felmerül a kérdés, hogy mit jelent embernek lenni, és milyen alapon helyezzük magunkat a többi létező fölé?