5 inspiráló könyv, ami segít változtatni az életeden

.konyvesblog. | 2019. július 12. |

via GIPHY

A nyári kalandok és utazások hatására könnyen ránk törhet az érzés, hogy jó lenne változtatni egy-két dolgon, annak érdekében, hogy harmonikusabban és boldogabban éljünk. Ha ilyenkor nem teszünk semmit, az élet hamar visszarázódik ugyanabba a kerékvágásba és minden úgy folytatódik, ahogy volt. Ha viszont merünk változtatni, hosszabb távon is jobbra fordulhat a sorsunk. Most öt olyan könyvet ajánlunk, ami inspirációt jelenthet az utóbbihoz, vagyis az életmódváltáshoz. 

Beth Kempton: Wabi Sabi - Útmutató a belső békéhez 

Beth Kempton: Wabi Sabi - Útmutató a belső békéhez

Fordította: Bakonyi Berta, Libri Könyvkiadó, 2019, 277 oldal, 3699 HUF

 

Ha a szépséget és a harmóniát szeretnéd megtalálni a világban, akkor sokat segíthet Beth Kemptom könyve, ami a japán esztétika egyik irányzatának bemutatásával mutat utat a belső békéhez. A wabi sabi segít lelassulni, és megmutatja, hogyan kapcsolódhatunk újra a természethez, ahogy azt is, hogy tanuljuk meg értékelni az egyszerűséget. Az ősi japán bölcsességek és Beth Kemptom inspiráló gyakorlati tanácsai az élet több területére is kiterjednek, kezdve a harmonikus otthon megteremtésétől, egészen a méltósággal teli öregedésig. 

Marilyse Trécourt: Változtasd meg az életed, határ a csillagos ég és még tovább 

Marilyse Trécourt: Változtasd meg az életed, határ a csillagos ég és még tovább

Fordította: Balla Katalin, MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT, 2019, 222 oldal, 3590 HUF

 

Ha szeretnéd végre megváltoztatni az életed és valóra váltani az álmaidat, akkor Marilyse Trécourt regénye jó motiváló erő lehet. A történet főszereplője a 39 éves Estelle, akinek látszólag mindene megvan, mégsem érzi maradéktalanul boldognak magát. Egyik éjjel, amikor a férje horkolása nem hagyja aludni, rákeres az interneten a „változtasd meg az életed" kifejezésre. A vonzás törvényét taglaló cikkben azt olvassa, hogy elég csak elképzelni és leírni, amire vágyunk. Bár egy pillanatig sem hisz benne, leírja a kívánságait, majd legnagyobb csodálkozására fenekestül felfordul az élete. A Változtasd meg az életed... elsősorban arra tanít, hogy becsüljük meg jobban mindazt, amink van, és kerüljünk jobban tisztába azzal is, mi az pontosan, amire vágyunk. 

Philippe J. Dubois, Élise Rousseau: Tyúkeszűek-e a madarak? - Madárbölcselet 22 tételben 

Philippe J. Dubois, Élise Rousseau: Tyúkeszűek-e a madarak? - Madárbölcselet 22 tételben

Fordította: Bognár Róbert, Park Kiadó, 2019, 144 oldal, 2490 HUF

 

Talán elsőre furcsán hangzik, de a madaraktól is van mit tanulnia az embernek. Hogy miért? Mert a maguk módján nagyon is bölcsek: az élet élvezetére mutatnak példát, arra intenek, hogy használjuk jól az időt, éljük mélyebben az életünket. Philippe J. Dubois és Élise Rousseau közös könyvében 22 olyan életleckét olvashatunk, amit a madarak inspiráltak. Megmutatják, hogy milyen a szerelmi életük, hogyan nevelik a fiókáikat, vagy épp hogy osztják fel egymást közt a házimunkát. Mindezt a legfrissebb kutatási eredményekre alapozták, de a kötetnek a tudományos tények csak a kiindulópontját jelentik. Sokkal fontosabb része, hogy mik azok a dolgok, amikben példát vehetnénk a madarakról. 

Ryan Holiday: Az akadály maga az út 

Ryan Holiday: Az akadály maga az út

Fordította: Tomori Gábor, 21. Század Kiadó, 2018, 269 oldal, 3690 HUF

 

Ne add fel! Talán ez az egyik legfontosabb üzenete Ryan Holiday könyvének, ami azt ígéri, segít abban, hogy sikeresebbek legyünk annál, mint amilyenek most vagyunk. A fiatal marketingtanácsadó és vállalkozó azt vallja, hogy nem kell megijedni a gondoktól, hiszen az akadályok magát az utat jelentik. Ezt a gondolatot nem ő találta fel, hanem bevallottan a sztoikusoktól lopta, viszont ő az, aki sokaknak segít ezt a bölcsességet alkalmazni a 21. századra. Könyvében olyan történeteket gyűjtött össze, amik inspirációt jelenthetnek a ma emberének. Bemutatta, hogy a világtörténelem legsikeresebb egyéniségei – John D. Rockefeller vagy éppen Steve Jobs – hogyan alkalmazták a sztoikusok módszereit a nehézségek leküzdésében. 

Kamin Mohammadi: Bella Figura - Hogyan éljünk, szeressünk, együnk olasz módra 

Kamin Mohammadi: Bella Figura - Hogyan éljünk, szeressünk, együnk olasz módra

Fordította: Kövesdi Miklós, HVG Könyvek kiadó, 2019, 280 oldal, 3500 HUF

 

Időről időre szinte mindenkiben felmerül az ötlet, hogy jó lenne kiszakadni a mókuskerékből és csinálni valami teljesen mást. Kamin Mohammadi londoni újságíró ezt megtette. Fogta magát és elmenekült a taposómalomból, majd Firenzében töltött el egy egész évet. Ott átadta magát az olasz életérzésnek, miszerint az embernek az élet minden aspektusában meg kell találnia a szépséget. Könyvében megírta, hogyan lehet elsajátítani ezt az életfelfogást és közben bemutatta Firenze legjobb éttermeit és piacait is, sőt, elárulta a barátaitól tanult ételek receptjeit is. Könyve remek inspirációs forrás az átlagos mindennapokhoz és a drasztikusabb életmódváltáshoz is. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.