5 inspiráló könyv a márciusi Nincs időm olvasni kihívásra

5 inspiráló könyv a márciusi Nincs időm olvasni kihívásra

.konyvesblog. | 2019. március 08. |

marcius_1.jpg

Szabados Ágnes, az RTL Klub Híradójának műsorvezetője tavalyelőtt elindította a Nincs időm olvasni kihívást, amelynek során 12 hónap alatt 12 könyvet kell elolvasnia a résztvevőknek. A játék idén is folytatódik és bárki bármikor csatlakozhat hozzá, hiszen Ágnes minden hónapban ad egy új témát, amit aztán a tizenötezer fős közösség közösen dolgoz fel. A márciusi ajánlat így hangzik: egy inspiráló könyv, ami fejlődésre késztet. A témához minden hónapban egy közös könyv is tartozik, ez most Michelle Obama életrajza, az Így lettem.  A kihíváshoz csatlakozva most mi is mutatunk öt olyan könyvet, ami szerintünk motiváló erejű.

Edith Eva Eger: A döntés 

Edith Eva Eger: A döntés

Fordította: Farkas Nóra, Libri Könyvkiadó, 2017, 419 oldal, 3999 HUF

 

Edith Eva Eger mindössze tizenhat éves volt, amikor a nácik szüleivel és egyik nővérével együtt Auschwitzba deportálták. Édesanyját és édesapját már a táborban töltött első napon elvesztette, a hírhedt náci orvos, Joseph Mengele egy karlegyintéssel a gázkamrába küldte őket. Ő és nővére, Magda rengeteg érzelmi és fizikai megpróbáltatás után, de túlélték a borzalmakat és lehetőséget kaptak arra, hogy új életet kezdjenek. Eva megházasodott és Amerikába költözött, de évekbe telt, mire beszélni tudott traumájáról, és évtizedekbe, mire teret tudott engedni érzelmeinek. Időközben nemzetközileg elismert pszichológussá vált, aki többek között bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel, gyásszal vagy bűntudattal küszködőknek segít. A döntés című memoárja arról szól, hogy bár nem választhatunk fájdalom nélküli életet, dönthetünk úgy, hogy szabadok leszünk,  és akármi történjék is, megragadjuk a lehetőségeket. A könyvről korábban ITT írtunk, az Edith Eva Egerrel készített interjúnkat pedig ITT tudjátok elolvasni. 

Barabási Albert-László: A képlet 

Barabási Albert-László: A képlet - A siker egyetemes törvényei

Fordította: Bujdosó István, Libri Könyvkiadó, 2018, 280 oldal, 3990 HUF

 

Barabási Albert-László ebben a könyvben összefoglalta, hogy mik azok a tényezők, amelyeket befolyásolni tudunk a saját sikerünk érdekében és mik azok, amelyeket nem. Válaszokat kínál azokra a kérdésekre, amelyek a legtöbb embert foglalkoztatják, például, hogy miért nem jár együtt feltétlenül a kimagasló teljesítmény a sikerrel és milyen módszerekkel lehet ezen változtatni.  A képletben az élet szinte minden területéről (művészet, sport, üzlet, tudomány) olvashatunk inspiráló példákat, motiváló sikertörténeteket, és kiderül az is, hogy mik azok a törvényszerűségek, amelyek előmozdíthatják a mi céljainkat is. A magyar származású hálózatkutatóval a kötet megjelenésekor mi is beszélgettünk, akkor elmondta többek közt, hogy milyen kiterjedt kutatások állnak a könyv mögött, beszélt az adatgyűjtés nehézségeiről, de elárulta azt is, hogy a gyakorlatban hogyan érdemes alkalmazni a siker képletét. 

Dan Ariely: Motiváció 

Dan Ariely: Motiváció

Fordította: Morvay Krisztina, HVG Könyvek kiadó, 2017, 142 oldal, 2200 HUF

 

Dan Ariely a pszichológia és a viselkedési közgazdaságtan professzora a Duke Egyetemen. Könyveiben elsősorban az irracionális döntések hátterével foglalkozik. A hitvallása ugyanis az, hogy előrébb vinné az emberiséget, ha tisztában lennénk a mentális korlátainkkal és a minket körülvevő illúziókkal.  A Motiváció című könyvében azt vizsgálja, hogy mi ösztönöz minket, mi indít arra, hogy bizonyos esetekben cselekedjünk, és miért vesződünk sokszor hálátlannak tűnő feladatokkal. „A motiváció valódi természetének dzsungelét térképezem fel, miközben rámutatok a furcsaságával és a bonyolultságával szembeni vakságunkra is. A jutalmat kereső patkány leegyszerűsített képlete helyett remélhetőleg sikerül bepillantást nyújtanom egy gyönyörű, mélységesen emberi és pszichológiai szempontból összetett világba.” Dan Ariely tavaly a Könyvesblognak is adott interjút, akkor a költekezés pszichológiájáról beszélgettünk vele. 

Maggie Gobran - A kairói Teréz anya 

Judith Kühl, Judith Kubitscheck: Maggie Gobran - A kairói Teréz anya

Fordította: Dr. Békefy Lajos, Immanuel Alapítvány, 2015, 256 oldal, 3450 HUF

 

Maggie Gobran egy átlagos egyetemi informatika professzor volt, mindaddig, amíg egy karácsonyi adakozás alkalmával egészen közel nem került néhány mélyszegénységben élő gyerekhez. Az élete ezt követően hatalmasat fordult, ma már egy nagy karitatív szervezet, a Stephen’s Children vezetője, amely 32000 rászoruló családnak nyújt segítséget. Judith Kubitschek és Judith Kühl közösen írt életrajzi regénye azt a folyamatot mutatja be, amely során Maggie, a felső-középosztálybeli anyuka egyszer csak tízezer nyomorban élő gyerek édesanyjává, Maggie Mamává vált. „Bejáratos voltam a luxushotelekbe és előkelő éttermekbe, de az élet legértékesebb és legszebb pillanatait nem ott éltem meg. Hanem a szeméttelepen. Karrierem során találkoztam Egyiptom társadalmi elitjével: a legszebb, leggazdagabb és legsikeresebb emberekkel. De amikor a gyermekeim boldog arccal rám mosolynak, belső szépséget látok felcsillanni.

Al Ghaoui Hesna: Félj bátran 

Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Bookline Könyvek, 2017, 344 oldal, 3999 Ft

 

Külpolitikai újságíróként Al Ghaoui Hesna rendszeresen jelentkezett be különböző konfliktuszónákból, ahol sok más mellett szembesült a félelemmel is. A Félj bátran című könyvében saját félelmeivel nézett szembe, de ezt is rendhagyó módon tette, mert például beszélgetett róla katonákkal és Philip Zimbardóval is, de a szakirodalmat is feldolgozta. A könyvet a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatták be, Hesna akkor többek közt arról beszélt, hogy: „Félni sokféleképpen lehet. Különbségek a társadalmi elvárások és a nemi sztereotípiák miatt vannak, mert eleve a társadalom negatív érzéssel tekint a félelemre, mintha az tabu lenne, illetve ciki lenne félni, egy férfinak aztán pláne. Ez szerintem nem jó. A könyv épp arról szól, hogy félni jó, félni hasznos, a félelem egy tök jó érzés. Az nem mindegy, hogy mit hagyunk kihozni ebből a félelemből.”