12 felismerés, ami utólag derült ki a Harry Potterről

12 felismerés, ami utólag derült ki a Harry Potterről

A sorozatnak nem lett vége azzal, hogy megjelent a hetedik könyv és az utolsó film, J. K. Rowling folyamatosan osztja meg gondolatait a varázslóvilágról Pottermore nevű közösségi oldalán és interjúkban. A Mentalfloss összegyűjtötte a legmeglepőbb poszt-Potter tényeket.

.konyvesblog. | 2014. március 14. |

1. Dumbledore meleg volt
Amikor egy rajongó megkérdezte, volt-e valaha Dumbledore szerelmes, Rowling azt a meglepő választ adta, hogy ő mindig is melegnek találta ki Dumbledore-t, aki korábbi barátjába, a feketemágusba, Gellert Grindelwaldba volt szerelmes. Mivel Grindelwald is nagyképességű varázsló volt, ketten megpróbálták megváltoztatni a varázslóvilágot. Dumbledore annyira hitt ebben, hogy nem vette észre Grindelwald gonoszságát, végül egy háromnapos varázslópárbajban legyőzte Grindelwaldot. Rowling nem mondott semmit arról, hogy a vonzalom kölcsönös volt-e.

2. Ron és Hermione nem illenek össze
Ezt egy olyan interjúban vallotta be az írónő, amit Emma Watson készített vele. Rowling szerint “hiba volt” Ront és Hermionét összehozni, és utólag úgy gondolja, hogy Harryhez sokkal jobban illett volna a boszorkány.
Korábbi interjúiban ezzel szemben azt nyilatkozta, Ron és Hermione az ellentétek vonzása miatt talált egymásra, de többször is viccelt azzal, hogy később lehet, hogy párterápiára fognak emiatt kerülni.

3. Tonks és Lupin majdnem életben maradtak, Ron és Arthus Weasley majdnem meghaltak
Bár az írónő többször megígérte a rajongóknak, hogy a három főszereplőt életben hagyja, azt mondta, volt egy időszak, amikor komolyan elgondolkodott azon, hogy kiírja Ront a könyvekből. Utólag azt mondta, részben azért is maradt életben, mert nem tudta hogyan megölni, és pusztán dacból játszott el a gondolattal.
Arthur halálának ehhez képest sokkal prózaibb oka volt. Az írónő igazságtalannak és életszerűtlennek érezte volna, ha a teljes Weasley család életben marad. Úgy tervezte, Ron félárvaként jobban tudott volna Harry helyzetével azonosulni, de elvesztette volna a humorát. Mivel Ront végül megkímélte, Mr. Weasley is megúszta, a hősi halál dicsősége pedig végül Frednek jutott.
Vele szemben Rowling nem tervezte, hogy Tonks és Lupin is elessenek a roxforti csatában. Nem akart Harry apafigurái közül többet kiírni (Sirius, Dumbledore és a tervezett Mr. Weasley mellett), de egy párnak meg kellett halnia, hogy az árvamotívum (és a szuper keresztapja) keretezze a könyveket.

4. Harry és Voldemort vérrokonok

Erre a leleményes rajongók rájöhettek, ha alaposan utánanéztek a Halál Ereklyéinek. A három Ereklye közül kettő, a Feltámadás Köve és a Láthatatlanság Köpenye családi örökségként hagyományozódott apáról fiúra, míg az egyik Harrynél, a másik Voldemortnál (vagyis Tom Denemnél) kötött ki. Az Ereklyék eredeti gazdái a Perevell-testvérek, akik az Ereklyéket állítólag egyenesen a Haláltól kapták. Valószínűleg ők lehetnek Harry és Voldemort közös ősei is, bár a regényben az is elhangzik, hogy minden aranyvérű varázslócsalád rokona egymásnak.

5. Harry és Dudley kibékültek
Miután egész gyerekkorukat a félreértés, a félelem és a kölcsönös gyűlölet uralta, Dudley egész jófej volt, amikor azt mondta Harrynek, hogy nem is “semmirekellő”, és megköszönte, hogy megmentette a dementoroktól. Rowling egyszer azt nyilatkozta, elgondolkodott rajta, hogy Dudleynak lehetne varázsló gyereke, de “jobban belegondolva a varázslógének nem bírnák ki a találkozást Vernon bácsi génjeivel”.

6. Pitonra teljes értékű igazgatóként emlékeznek
Amikor Voldemort legyőzése után Harryt a korábbi igazgatók (mozgó portréikon) tapssal fogadják, Piton hiányzik közülük, mivel elhagyta posztját halála előtt, ezért nem érezte méltónak magát az igazgatói lakosztály falára. Rowling szerint Harry kiállt azért, hogy Piton portréja elfoglalhassa a maga helyét.

7. Neville szülei soha nem épülnek fel
Ezt is lehetett sejteni, de fájdalmas belegondolni, hogy Neville szülei soha nem fogták fel, fiuknak milyen hősies szerepe volt a csatákban. Alice és Frank Longbottom bár túlélték Bellatrix Lestrange crucio-átkát, egész további életüket a Szent Mungo kórházban töltötték, belebolondulva a kínzásba, Neville-t pedig szigorú nagyanyja nevelte fel.

8. Harry és Ron soha nem fejezték be a Roxfortot
Miután annyiszor Hermione leckéjét másolták a fiúk, szinte biztosra lehetett venni, hogy nem fognak visszatérni az iskolapadba a csata után. Hermione természetesen kitűnő RAVASZ-vizsgákkal fejezte be a Roxfortot, és visszafelé is áthajózhatott a tavon, a hagyomány szerint.

9. A hármasból magas rangú minisztériumi tisztviselők lettek
A vizsgák hiánya nem állította meg a fiúkat, hogy magas rangú aurorok, vagyis sötét varázsló-vadászok legyenek a Minisztérium elitalakulatában. Harry és Ron rögtön a Varázsbűn-üldözési főosztályra került, Harry egyenesen a valaha volt legfiatalabb, 17 éves aurorként. Hermione eleinte a házimanók jogaiért folytatta a harcát a minisztériumban, később került a Varázsbűn-üldözési főosztályra, ahol a varázslótörvények előítéleteivel foglalkozott a félvér és sárvérű varázslókkal szemben.

10. Neville menő
Szegény, szerencsétlen Neville, akinek könyörögni kellett, hogy ne kerüljön bajba már megint, az évek során újra és újra bebizonyította, hogy mennyire kemény. Szívósan küzdött Dumbledore Seregében, lefejezte Naginit Griffendél kardjával.

11. Harrynek lett egy menő mocija
Sirius motorja megsemmisült, amikor a Főnix Rendje a halálfalók ellen harcolt, de a darabjaiból Mr. Weasley, aki imádja az elvarázsolt mugli tárgyakat szerelgetni, újra megépítette Harrynek a kerti fészerben a járgányt.

12. Harry, Ron és Hermione rákerültek a csokibékákkal gyűjthető varázslókártyákra
Mint a leggonoszabb sötét varázsló legyőzői és a horcruxok megsemmisítői, a trió tagjait megörökítették a világ legnagyobb varázslóit és boszorkányait ábrázoló kártyákon. Dumbledore-hoz hasonlóan Ron is ezt tartja élete legnagyobb eredményének.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Juhász Roland: Harry Potter és a varázslók háborúja (részlet)

Nem sokkal a Harry Potter és Félvér Herceg megjelenése után, a befejezésre való felfokozott várakozás időszakában, a magyar rajongók közt terjedni kezdett egy könyv, amit úgy adtak kézről kézre, mint a hetedik rész kiszivárgott kéziratát.  A Harry Potter és a varázslók háborúja valójában nem más, mint az egyik legjobb magyar fanfiction, amelyet Juhász Roland írt. Olvassátok el az első fejezetét!

...
Nagy

Mi a baj Umbridge-dzsel és Dumbledore-ral? - Harry Potter és a gyermekjogok

Hogyan látja a Harry Potter-univerzumot a gyermekvédelmi jogász, miért fontos a roxforti tanárok szerepe, és mi a legnagyobb probléma Dolores Umbridge-dzsal vagy éppen Dumbledore professzorral? Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szempontból elemzi a HP-t.

...
Gyerekirodalom

Fellázadtak Rowling brit kiadójának alkalmazottai

Nem csitulnak a Harry Potter írója körüli botrány hullámai, transzfóbnak minősített megnyilvánulásai miatt most brit kiadójának néhány alkalmazottja mondta azt, nem akar Rowling új meséjén dolgozni.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.