10+1 szuper könyv, amit színpadra állítanak ebben az évadban

10+1 szuper könyv, amit színpadra állítanak ebben az évadban

Forgách Kinga | 2019. augusztus 28. |

a_nagy_gatsby.jpg

Kép forrása: Vígszínház

Az idei évadban is rengeteg izgalmas könyvadaptációt mutatnak be a magyar színházak. Többek között a Régimódi történetet, A nagy Gatsby-t vagy Térey János regényét, a Káli holtakat is hamarosan színpadra viszik. Mutatjuk, hogy szerintünk milyen premierekről nem érdemes lemaradni!

1. F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby 

F. Scott Fitzgerald világhírű regényéből már több adaptáció is készült. Legutoljára Leonardo di Caprio és Carey Mulligan főszereplésével láthattuk a kultikus történet feldolgozását a filmvásznon. Szeptemberben viszont már a Víg színpadán is életre kelnek a regény szereplői. Fitzgerald műve nyomán a színpadi változat zenéjét Kovács Adrián komponálta, szövegkönyvét Vecsei H. Miklós írta, dalszövegeit Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila jegyzi, aki egyben az előadás rendezője is. A főbb szerepekben: Wunderlich József, Waskovics Andrea, Ember Márk, Szilágyi Csenge, Ertl Zsombor, Hegedűs D. Géza. 

Hol? Vígszínház

Bemutató: 2019. szeptember 7.

2. Kosztolányi Dezső: Édes Anna

Az Édes Anna Kosztolányi egyik legnépszerűbb regénye, amit állítólag felesége ötlete nyomán írt. Anna, a vidékről származó cselédlány a magas rangú Vizy család szolgálatába kerül, ahol nem teljesen emberségesen bánnak vele. A lakástól undorodik, és eléggé szegényes körülmények közt szállásolják el a konyhában. Ráadásul, amikor a család rokona, Jancsi is betoppan az életébe, lelkében teljesen felborul minden. Édes Anna története az idei évadban az Örkény Stúdióban elevenedik meg, Szenteczki Zita rendezésében. 

Hol? Örkény Színház

Bemutató: 2019. október 3.

3. Térey János: Káli holtak

Térey János író, költő, drámaíró, műfordító idén júniusban tragikus hirtelenséggel hunyt el.  2018-ban megjelent regényét, a Káli holtakat tavasszal a Katona József Színházban viszik színpadra. A könyvről korábban ezt írtuk: „Az alapötlet, hogy egy művészregény szülessen egy késő húszas fiatal férfi színész nézőpontjából, aki bármelyik belvárosi kőszínház sztárja lehetne (Vecsei H. Miklós vagy ifj. Vidnyánszky Attila játszhatná), szuper ötlet. A színház annyira népszerű Pesten, hogy egy-egy színész még médiakurválkodás nélkül is létrehozza saját rajongótáborát. Ráadásul Térey csavart egyet az alapsztorin, mert egy klasszikus színészproblémát dobott be: népszerű tévésorozat főszerepét kapja meg Csáky Alex, vagyis a siker és a művészet között kell döntenie.” Térey János történetét Dömötör András viszi színpadra a Kamrában, olyan színészekkel mint Tasnádi Bence, Rujder Vivien, Fullajtár Andrea és Bán János. 

Hol? Katona József Színház

Bemutató: 2020. május 15.

4. Irvine Welsh: Trainspotting

Tavaly nyáron volt a Trainspotting megjelenésének 25 évfordulója, akkor azt írtuk róla, hogy „Irvine Welsh regénye az elmúlt években hivatkozási alappá és a popkultúra kitörölhetetlen részévé vált”.  A Thália Színház most arra az izgalmas feladatra vállalkozott, hogy színpadra vigye a kultregényt. A drogos történetet Tóth Csaba rendezi és négy színész kelti életre: Bán Bálint, Mózes András, Szabó Erika és Szabó Győző. 

Hol? Thália Színház

Bemutató: 2019. október 11.

5. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A Molnár Ferenc regényéből készült musical a Vígszínházban hatalmas sikerrel fut, így nem is csoda, hogy Debrecenben is úgy döntöttek, hogy műsorra tűzik. A Dés László-Grecsó Krisztián-Geszti Péter által megálmodott  A Pál utcai fiúk feldolgozását Keszég László fogja rendezni a Csokonai Színházban. Bokát Szelle Dávid, Nemecseket Szente Árpád Csaba fogja játszani. 

Hol? Csokonai Színház

Bemutató: 2019. szeptember 27. 

6. Emily Brontë: Üvöltő szelek

Az Üvöltő szelek a világirodalom nagy rejtélyeinek egyike. Gyűlölet és szerelem együttélését, egymást erősítő-romboló hatását Emily Brontë előtt talán senki, azóta is csak kevés alkotó érzékeltette ilyen elemi erővel. Catherine és Heathcliff sírig – s talán azon túl is – tartó szenvedélyes kapcsolata most a Miskolci Balett előadásában kerül színpadra, Kozma Attila rendezésében. Heathcliff szerepében Dávid Patrikot láthatjuk majd. 

Hol? Miskolci Nemzeti Színház

Bemutató: 2019. október 18. 

7. Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Mark Twain klasszikusának számtalan feldolgozása létezik, de ilyen még nem. A már nagymama Becky Thatcher mesél napjainkban szerelmes unokájának azokról az időkről, amikor kislányként meglátta a csibész Tom Sawyert és menthetetlenül beleszeretett. Elképesztő kalandjaik során megtanulják: a legfontosabb, hogy az ember őszinte legyen másokkal és legfőképp önmagával. A vetítésekkel és bábokkal színezett előadás Tom Sawyer kalandjait helyezi teljesen új megvilágításba, friss és önreflexív női szemszögön keresztül. Rendező: Varga Éva. Becky  Thatchert Závory Andrea alakítja. 

Hol? Pesti Magyar Színház

Bemutató: 2019. október 19.

8. Kosztolányi Dezső: Esti Kornél

A magyar kultúra emblematikus figurája a Kosztolányi Dezső teremtette Esti Kornél – írtuk pár éve, amikor újra kiadták Kosztolányi novelláit. Esti Kornél, az élet művésze 1925-től bukkant fel egyre gyakrabban Kosztolányi írásaiban, mint a saját konfomizmusától és joviális polgáriasodásának visszavonhatatlanságától megriadt, végső számvetésre készülő író alteregója. Az ő kalandjait, utazásait dolgozza fel idén télen a Bábszínház. Rendező: Szilágyi Bálint. 

Hol? Budapest Bábszínház

Bemutató: 2019.december 10. 

9. Szabó Magda: Régimódi történet

Az Abigél mellett a Régimódi történet Szabó Magda másik leghíresebb könyve, így talán nem is csoda, hogy Győrben az előbbi nagy sikere után most az utóbbit is színpadra viszik. A családtörténetet októberben Bagó Bertalan rendezésében mutatják be. A főszerepet Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő játssza.

Hol? Győri Nemzeti Színház

Bemutató: 2019. október 5. 

10. Agatha Christie: A vád tanúja

Az És már senki sem, avagy a Tíz kicsi néger után és mellett újabb Agatha Christie-darabbal bővül a a Játékszín repertoárja. Kern András, Gálvölgyi János, Szerednyey Béla és Kocsis Dénes főszereplésével mutatják be februárban a Agatha Christie egyik leghíresebb tárgyalótermi krimijét, A vád tanúját, amelynek témája egy gazdag asszony meggyilkolása és az utána következő bírósági tárgyalás. A bűnügyi történetet Simon Kornél viszi színpadra. 

Hol? Játékszín

Bemutató: 2020. február 8. 

+1. Grecsó Krisztián: Megyek utánad

„Grecsó Krisztián új könyvével dekára megvett minket, gyűlöltük és szerettük egyszerre” – írtuk megjelenésekor a Megyek utánadról, amely Daru életét meséli el szerelmei történetén keresztül. Grecsó 2014-es nagysikerű regényének főhőse leltárt készít. Miközben fölidézi korábbi kapcsolatait, önmaga régi verzióit, önvizsgálatot tart, megrajzolja saját önarcképét. A tavaly Szegeden bemutatott darab az idei évadtól a Jurányiba költözik. Az előadásban, amelyet Dékány Barnabás rendezett, Mészáros Béla, Kurta Niké és Baki Dániel játszik.

Hol? Jurányi Ház

Bemutató: 2019. szeptember 19.