Sven Hassel, a náci Münchausen

-Szűcs Gyula- | 2010. január 20. |

B-
Sven Hassel: Lánctalpak,
fordította: Nitkovszki Sztaniszlav

Partvonal kiadó, 2008, 360 oldal, 2990 Ft.

 

A Partvonal kiadó rendületlenül nyomja újra Sven "800 Tigrist lőttek ki alólunk egyetlen nap alatt!" Hassel második világháborús regényeit, én viszont már nem lelkesedem annyira értük, mint 2003 tájékán. A fickó nem ír rosszul, csak a realitásérzékével lett baj vénségére: saját bevallása szerint szökött katonákkal, hamburgi tolvajokkal és lefokozott SS-tisztekkel harcolta végig a II. világháború összes hadszínterét az orosz fronttól a normandiai partraszállásig a 27. német harckocsizóezredben. Mások szerint viszont hithű náciként végig Dániában lapított, és mind a 14 könyvét a Wiking SS-hadosztály dán önkénteseinek jelentéseiből kalapálta össze, a párbeszédeket meg a feleségével íratta meg.

De tegyük félre az indexes rosszindulatot. Az 1958-as Lánctalpak Hassel második regénye volt, tehát akár még valós frontélményeket is tartalmazhat. Megismerjük benne a Kárhozottak légiójából még kihagyott késbuzi törpét, a francia idegenlégiót is megjárt Légióst; valamint a csapat örökös fekete bárányát, a mintanáci Julius Heidét, az egyetlen szereplőt a Sven Hassel-könyvekben, akit még a büntetőezredben is csak a horogkeresztet éltet, ezért ocsmány beszólások és halálos szívatások rendszeres elszenvedője.

A helyszín ezúttal is a keleti front, az időpont pedig 1944 eleje, amikor a német tankok Cserkaszi katlanjában akartak kitörni a szovjet harapófogóból. Errefelé egyébként valóban lövöldözött '44 telén a Wiking páncéloshadosztály, így jogosan merül fel a gyanú, hogy Hassel papa soha a büdös életben nem is járt itt: elvégre miért adna a német hadvezetés Tigris és Párduc tankokat egy szaros büntetőezrednek, mikor a szuperfegyvernek számító acélmonstrumokat az SS-katonák is vezethetik?

Hassel tehát a történelmi tényekkel nem sokat törődik, helyette ügyesen vegyíti a háborús élményeit a kiadói nyomásra kitalált, tipikus ponyvaelemekkel. A belezős harci jelenetek naturalimusa éles kontrasztban áll azokkal a fejezetekkel, ahol oldalakon kersztül megy az ivás, a kártyázás, a kurvázás, a tisztek szívatása, a kincstári cigaretta- és húsadagokkal való üzletelés, és a propagandadalok átköltése. Sven Hasselnél sosem létezhet a kettő egymás nélkül, épp ezért lett nagy rajongótábora.

Ha tetszett a Navarrone ágyúinál meg a Kémek a sasfészekbennél, hogy egy maroknyi vagány szövetséges katona lekaszálja a fél Harmadik Birodalmat, vagy Tarantino Becstelen Brigantyjainak hatására előtúrtad a 75-ös Inglorious Bastardsot, most végigizgulhatod ugyanezt a másik oldal szemszögéből is.