Múzsák a tükörben

.konyvesblog. | 2017. február 16. |

olvasonk_szerint_2_4_5.JPGMi történik, ha egy pszichiátert érdekel a művészet, és fáradságot nem kímélve utánamegy a festmények történetének? A választ Gerevich József Teremtő vágyak című könyvében találjuk. Huszonöt kapcsolat került a könyvbe: megismerjük az alkotót, és az őt inspiráló másikat, akit nevezzünk múzsának. Középpontban pedig egy alkotás áll, ami elindítja a gondolkodást. Egy festményt, illetve szobrot látunk, amit talán ismerünk.

6d236bb99c26f32628ef045868ddd910.jpg

Találkozhattunk már Gauguin A holtak szelleme őrködik című képével, de talán nem gondolkodtunk el azon, hogy a képen látható lány mitől retteg ennyire? Egyáltalán, hogy került Gauguin Tahitire, és ki volt számára ez a bennszülött hölgy, Tehura? Vagy például ki a Gerda Wegener Lili Elbe című festményén látható gyönyörű nő és milyen kapcsolatban állt a festővel? Hogy alakult a kettőjük élete? Barátnők voltak talán?

Gerevich József: Teremtő vágyak

Noran Libro, 2016, 159 oldal, 4990 HUF

Első mondat: Két üres szék indította el bennem e könyv megírásának gondolatát, Vincent van Gogh látszólag békés székei.

 

A szerző a pszichológiai jelentésre helyezi a hangsúlyt, de ahová jutunk, messze túllépi a képzeletünk határát. Nem könnyű vagy felszínes olvasmányt kapunk, alapos, követhető, de sok adatot és tényt tartalmaz. Kis idő múlva ráérzünk a szerző gondolkodására, és magával ragad a lelkesedése, letehetetlenné válik a könyv. Egymás után olvassuk a történeteket, mintha leskelődnénk a művészek mindennapjaiban, leginkább szerelmi életében. Némely részletet ismertük eddig is, de olvasás közben jövünk rá, hogy igazából alig tudunk valamit. Egy kíváncsi pszichiáter munkáját tartjuk a kezünkben.

Nem gond, ha valaki nem ért a képzőművészethez. Az előszó és az utószó segít keretbe helyezni az olvasottakat. Átható és figyelmes magyarázatot kapunk, meghagyva a teret a saját megfigyeléseinknek. A szerző értő partnerként kezeli az olvasót, de van mit mesélnie. Mintha egy előadásba csöppennénk, olyanba, ami valójában is kísérte a könyv bemutatóját.

Gerevich művészettörténész családban nőtt fel, nem meglepő tehát az érdeklődése, gyakorló pszichiáterként és addiktológusként pedig az érdeklődésen túlmutató gondolkodása. Vannak pillanatok, mikor nem tudjuk, egy emberi kapcsolatokról szóló pszichológiai művet tartunk a kezünkben, vagy ez még mindig egy képzőművészeti album. Az biztos, hogy mindegyik történetben közös, hogy az alkotót a múzsával való kapcsolata segítette művészetének kiteljesedéséhez. Ez a kapcsolat lehetett időleges vagy hosszútávú, a múzsát idővel elfelejtő vagy egy egész életen át szerető.  A könyv nagyon szép kivitelű, így a képeket élvezhető minőségben nézhetjük. Csodás ötvözete egy pszichológia szakkönyvnek és egy művészettörténeti albumnak.

Szerző: Pálfi AndreaTERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.