Cecelia Ahernnek mindig van egy utolsó utáni üzenete az olvasó számára

Cecelia Ahernnek mindig van egy utolsó utáni üzenete az olvasó számára

.konyvesblog. | 2019. október 08. |

ahern_1.jpg

Megjelent Cecilia Ahern új könyve, az Utóirat: Még most is szeretlek! , amely a nagysikerű Utóirat: Szeretlek! című könyv várva-várt folytatása. Az érzelmes és személyes hangvételű vallomás a szeretet holtig és utána is tartó erejéről ad képszerű leírást öt ember fájdalomtól nem mentes történetén keresztül. A tragikus halált feldolgozó regény az élet szomorú oldalának egy bájos szeletkéjét olyan kedvesen mutatja meg nekünk, hogy nem kerülhető el a regény olvasói sikere. 

„Célozd meg a holdat. Nem baj, ha nem találod el. Legrosszabb esetben is a csillagok között leszel.”   

Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

Athenaeum Kiadó, 2019, 350 oldal, 3999 HUF

 

Szeretteink halálát feldolgozni rendkívül összetett és hosszantartó folyamat, amely talán soha nem ér véget, ha korán, tragikus körülmények között távoztak. Ezt a témát válaszotta ismét tárgyául Cecilia Ahern új regénye megírásához, amely a nagysikerű, számára világhírt hozó Utóirat: Szeretlek! folytatása. 

A kortárs ír szerző regényeinek száma mára húsz felett van és nagyon népszerűek. A könyvek sikerét nemcsak a 25 millió eladott példány igazolja világszerte, hanem az Utóirat: Szeretlek! című könyvből készült hollywoodi feldolgozás is, Gerald Butlerrel és Hilary Swankkel a főszerepben, amely egy csapásra világhírűvé tette az írót. A legújabb sikergyanús alkotás, az Utóirat: Még most is szeretlek! című kötet is tökéletesen illeszkedik az eddig megismert alkotások sorába érzelmeket finoman pengető húrjaival. Erről tavaly mi a Lantmadár című könyve kapcsán beszélgettünk az íróval.

A folytatás teljesen összhangban van a történet első részével, az Utóirat: Szeretlek! című kötettel: stílusa, felépítése éppen olyan, amit már megszokhattunk a fiatal Cecilia tollából. Épp annyira emocionális, amennyire kell, még ha ez néhány olvasónak piszkálja is az ingerküszöbét. De a könyv utalása szerint nem kerülhető el, hogy érzelgősködjünk néha, ha az élet úgy hozza, mint az a főhős Holly Kennedy-vel megtörténik, aki az előző kötetben vesztette el férjét, Gerry-t a halálos kórral vívott küzdelem során. Holly-nak viszont nem ért ezzel véget a történet, ahogy szerencsére nekünk, olvasóknak sem. Ha eddig nem tudtuk volna, a regényből most biztosan megtudjuk: mindig van még mit mondani,  mindig van egy utolsó utáni üzenet. 

A történet indulásakor Holly egy podcast során férje síron túli meglepetéséről mesél: a férfi leveleket hagyott szerelmének, összesen tizenkettőt, hogy az még gondolati szinten itt tartsa őt egy évig felesége mellett.  A podcast beszélgetést az internet segítségével rengetegen követik érdeklődéssel, köztük ugyancsak halálos betegséggel küzdő emberek is, akik a beszélgetést hallva elhatározzák, Holly segítségét fogják kérni, hogy ők is elkészíthessék saját meglepetéseiket a hátrahagyottaknak. Utóirat: Szeretlek Klubot alapítanak és közösen próbálnak Gerry példája nyomán leveleket írni, amelyet haláluk után családjuk megkaphat.

Innentől kezdve beindul a karakter önmagával vívott küzdelme: segítsen-e vagy sem, felszakadnak-e vajon a begyógyult sebek? Ezzel párhuzamban a nő mostani szerelme, Gabriel az elhunyt férfi emlékével küzd meg Holly-ért. A történet során négy, halálos betegséggel küzdő embert is megismerhetünk, akik életük hátralevő részét a gyász feldolgozását segítő meglepetés előkészítésével töltik, végülis Holly segítségével.

A sorsok leírása elég érdekes, még ha szomorú is. Négy, különböző korban, helyzetben lévő ember utolsó hetei ezek, ahol már csak búcsúzniuk kell, elkerülhetetlen a vég. A szereplők mindennaposak, lehetne akár bármelyikünk az agydaganatos Paul, vagy a tüdőtágulástól szenvedő Bert, éppen ezért ragadja meg az olvasót történetük annak minden fájdalmas részletével együtt. Drámájuk megismerése és végig kísérése az utolsó pillanatokig torokszorító és lelkileg megterhelő, amelyet Ahern a már megszokott egyszerű és direkt stílusban tálal. A történet végére persze sorrendben, minden egyes haldokló akarata beteljesedik, még ha kicsit küzdelmesen is, de sikerül elvarrni a szálakat. Holly számára az eset új kapukat nyit meg, amely sokat sejtető és talán reménykedhetünk folytatásban is.

Bár ez nem az a könyv, ahol a történet végén happy end lesz az olvasó jussa, kétségtelen, hogy a főhős és környezete a körülményekhez képest méltóképpen, olyan „ahernesen” rendeződik. Az Utóirat: Még most is szeretlek! nem vidám könyv, még a rejtett boldogság morzsákat beleértve sem, inkább sok érzelmet kiváltó alkotás, ahol hol elszomorodunk, hol pedig meglepődünk és elképedünk a szokatlan sorsokon, míg végül melegség tölti el a szívünket a szeretet összetartó erejét látva.

Ahern nagyon jól ért hozzá, hogy nagyítóját az élet azon területe fölé helyezze, ahol a mindennapok szintjén történik valami. Ebben a regényében is tanúi lehetünk egy mikrovilágnak az ír kisvárosban, ahol indulatok, érzelmek törnek fel.  Megtanulhatjuk továbbá, hogy érzelmekkel legyőzhetők a legnagyobb akadályok is és a szeretet diadalt arat a racionalitás felett. Az eseményfolyam vége pedig egy olyan status quo-t eredményez, amelyben viszonylagos rend keletkezik, ahol a sorsok úgy teljesednek ki, hogy a lehető legkevesebb pusztítást hagyják maguk után, hogy azért az olvasó még örülni is tudjon egy kicsit.       

Szerző: Rátkai Zsófia

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.