A bolygóközi helyzet fokozódik [Kiemelt: Görgey Etelka]

RóbertKatalin | 2008. július 08. |

Új, Kiemelt című sorozatunk célja tehetséges, de viszonylag ismeretlen prózaírók részletes bemutatása, könyvkritikákkal, interjúkkal, fényképpel.
Az első bejegyzés egy Raana Raas néven író szerző, Görgey Etelka első kötetét mutatta be – e négy részesre tervezett regénysorozat második kötetéről szól ez a recenzió.
A szerzővel készült interjúnk itt olvasható: „Az összes szereplőm baromi nagy hibákat csinál”.

A
Raana Raas: Csodaidők – Kiszakadtak
Animus Kiadó, 2008, 416 oldal, 3490 Ft


A Kiszakadtak nem pontosan ott folytatódik, ahol Az ogfák vöröse véget ért – mivel eltelik néhány év a két kötet között –, de mégis pillanatokon belül sikerül a történet fonalát felvenni ott, ahol az előző kötet végén félbehagytuk. Most, hogy túl vagyunk ennek a jövőbeli világnak a bemutatásán, hogy nagy vonalakban minden olvasó tudja, hogy mi is az a „kaveni”, mi a „külsős”, és miben tér el e két világ; lehet a mélységekkel foglalkozni. Így a Csodaidők második kötetében nagyobb figyelmet követel magának a politika – néhol kicsit talán fárasztják is az e téma iránt kevéssé érdeklődő olvasót a viták. De ebben a könyvben mindennek jelentősége van, ezért érdemes odafigyelni ezekre is, hogy lassan összeálljon a kirakós – na, még messze nem mindegyik, de – sok darabja.

 

A történet kezdetén Judy az egyetem előtti kötelező gyakorlatát fejezi be, Yaan reményteljes végzős kadét egy igen neves katonaiskolában, Giin pedig a Raas család fejeként vezeti a családi céget, és újra meg újra felszólal politikai kérdésekben, kivívva ezzel sokak nemtetszését. Természetesen a Kiszakadtakban is rengeteg új információt kapunk mindkét világról: ahogy az első kötetben megismert gyerek, ifjú szereplők egyre idősebbek lesznek, többet, mást látunk az őket körülvevő világból. És ahogy egyre élesebb és látványosabb lesz az első kötetben már felvázolt kaveni-külsős szembenállás, egyre többet tudunk meg a két világ hagyományiról is.

 

Mindezek, és a szereplők életének, kapcsolatainak bonyolódása mellett abban a megközelítőleg három évben, amennyi a Kiszakadtak alatt eltelik, igen fontos politikai események tanúi lehetünk. Először csak Yaannak, mint katonának kell helytállnia egy háborúban – de ahogy Giin csaknem az első perctől fogva bizonygatja, egyetlen bolygó harcánál jóval komolyabb kihívások várnak a szereplőkre, s a Kiszakadtak szépen lassan közelít az utolsó három, ugyancsak sokkoló fejezet felé.

 

Ennek megfelelően a második kötet komorabb, mint az első. Kevesebb benne a rácsodálkozás a Csodaidők izgalmas világára, és több a csalódás, több szó esik e világ árnyoldalairól. A kiszakadók – azok a „kaveniek”, akik a „külsős” életet választják önszántukból, vagy mert kizárják őket – helyzetének, a kiszakadásnak vagyis inkább elszakadásnak kérdése, amely az első kötetben is fontos szerepet kapott, itt még hangsúlyosabb – ahogy a cím is mutatja. Megjelenik politikai és magánéleti szinten, szereplőink vitatkoznak róla és megélik, közelébe kerülnek és igyekeznek elkerülni.

 

A négy kötet meséje a Kiszakadtak végén elérkezik talán a legdrámaibb pontjára. Alaposan előkészített ez a befejezés, mégis mellbevágó. S ha az előző kötet után elmondhattuk, hogy minden szereplő sorsa nyugvópontra kerül, itt ez már kevésbé igaz. Egy pillanatra meg is jelenik szemünk előtt a „folytatása következik” felirat az utolsó oldalak elolvasása után, habár arról még semmit sem tudunk, hogy mikor is következik be a folytatás megjelenése. Most tehát kevésbé engedi meg a szerző, hogy fellélegezzünk, azt pláne nem, hogy megnyugodjunk, és derűsen várakozzunk a harmadik kötet kézhez kapásáig.

 

Arról nem is beszélve, hogy a történet és az egyes szereplők életéért való izgalmak mellett a Kiszakadtakban még tovább nő a rejtélyek sora. Újabb találgatások és viták születnek a könyv befejezése után, továbbra is meg lehet próbálni a sorok között olvasni, elejtett jeleket kutatni. És ugyan kapunk választ bizonyos kérdésekre, újabbak merülnek fel helyettük, hogy legyen min rágódni a következő könyv megjelenéséig.

 

Mindemellett az első kötetben megkedvelt elbeszélői stílust – a három szereplő szemszögéből mesélt történet, amely együtt ad egy teljes egészet – ismét tökéletesen kivitelezte Görgey Etelka. Ennek köszönhetően az olvasók (csaknem) mindentudóvá válnak, fejüket csóválva figyelhetik a félreértéseket, botlásokat vagy éppen véletlen szerencsés fordulatokat, amelyeket a globális rálátás híján a szereplők sosem vehetnek észre.

 

A Kiszakadtak tehát méltó folytatása Az ogfák vörösének, de kicsit keményebb, kicsit komorabb és jóval vibrálóbb feszültséget hagy maga után. A folyamatok beindultak, a Csodaidők története belendült, és nagyon messze van még a remélhetőleg megnyugtató vég a negyedik kötet utolsó lapjain.

[Róbert Katalin]

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!