Hipp-hopp, rajzfilmen már 40 éves a kis Vuk!

Hipp-hopp, rajzfilmen már 40 éves a kis Vuk!

„Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok! Segítsetek Vuknak, a kis rókának!” – ez csak egyetlen szállóigévé lett részlet a Vuk-filmből, amelyet kereken negyven éve mutattak be. De hogyan fogadták annak idején a nézők, és mit gondolt róla Dargay Attila? Utánanéztünk az Arcanum adatbázisában.

Ruff Orsolya | 2021. január 27. |

Vuk, a róka története először több mint 80 éve jelent meg egy gyűjteményes kötetben, a Fekete István-könyveket gondozó Móra Könyvkiadó szerint pedig a rókamese töretlen népszerűségében nagy szerepe volt a rajzfilmes alkotónak, Dargay Attilának is. A regényről és adaptációs utóéletéről hat éve, a regény megjelenésének 75. évfordulóján írtunk a nyomtatott Könyves Magazinban, így Dargayról is, akinek neve a rajzfilmnek köszönhetően visszavonhatatlanul összeforrt a Vukkal. A rajzfilmrendező annak idején így nyilatkozott a regényről:

„Elolvastam a könyvet, és elbűvölt.

Szinte láttam a figurákat, csak le kellett rajzolni őket.”

Vuk megformálásánál nem volt könnyű dolga, hiszen a köztudatban a róka egy ravaszdi, kártékony állatként élt, a mese kölyökrókája viszont egy kimondottan szerethető, pozitív figura. Hogy még életszerűbb legyen, Dargay annak idején az állatkertben tanulmányozott egy néhány hetes kisrókát.

A Vukot először 1981 áprilisában mutatta be négyrészes rajzfilmsorozatként a Magyar Televízió, majd ugyanazon év decemberében volt a mozipremier. A bemutató után nem sokkal a Magyar Hírlap már arról cikkezett (1981. december 17.), hogy nagy magyar filmsiker született, igaz, kitért arra is, hogy a tévébemutató után sokan azt vetették Dargay szemére, hogy forgatókönyvíró társaival „túlságosan erőteljesen rugaszkodott el” az eredeti műtől:

„Mostanra kiderült, hogy nem Fekete István különös műfajú, ifjúsági természetregényének átdolgozását láthatjuk,

hanem egy olyan mesefilmet, amelynek ötletét egy Fekete István-regény adta.”

A Magyar Nemzet kritikusának a sorozat megtekintése után érezhetően akadtak fenntartásai az adaptációval kapcsolatban:

„Arról lehetett töprengeni a négy epizód láttán, hogy vajon helyénvaló-e az a rajzos és mesemondói stílus, amelyet a forgatókönyvíró és rendező Dargay Attila a Vukkal meghonosított. Okos-e, ha egy olyan kemény mondandójú mesét, mint amilyen Fekete István állatregénye, képpel és szóval egyaránt úgy megszelídíti az átdolgozás, hogy a biológiai valóság kérlelhetetlen törvényszerűségeit aligha tanulja meg belőle az apró nézősereg.” (1981. december 10.)

A nézőket viszont nem nagyon érdekelte a megmondó emberek véleménye, és tódultak a mozikba; a Kritika (1982/5. szám) folyóirat egyenesen úgy fogalmazott, hogy

„Kitört a pesti Vuk-láz”,

akkorra már a sokadik, „Dargay Attila rajzfilmjéért hosszú sorok kígyóztak-kígyóznak a mozik előtt”, az adaptáció sorát pedig hang- és meselemez egészítette ki. A Jel-Kép folyóiratban (1982/4.) Rubovszky Kálmán nagyesszét közölt arról, hogyan élt tovább a Vuk-regény a tömegkultúrában, ehhez mellékelt egy adaptációs és merchandising ábrát is arról, hogy 1982-re mi minden nőtt ki a regényből és a rajzfilmes adaptációból:

-

A Vuk tehát nem sokkal a bemutató után már borzasztóan népszerű volt, és ez valószínűleg kompenzálta a kritikákat. Amelyek azért voltak. A Film-Színház-Muzsika 1981. december 12-én például ezt írta:

„A Vuk rajzfilmileg puritán megoldású, de csöppet sem szegényes. Ha úgy fogjuk fel, mint erdei zsánerképek füzérét, kellemesen merülhetünk bele bájos és karakteres rajzi stílusába, animális – azaz állati – és animációs – vagyis rajzolt mozgófilmi – szellemességeibe.”

Dargaynak szemére vetették azt is, hogy érzelgős. Ő maga a Magyar Nemzet 1981. november 4-i számában erről a következőt mondta:

„Tudom, azt is mondták, hogy szirupos (…), úgy látszik, öregszem. De vállalom, mert úgy gondolom, Fekete István is vállalná.

Gyerekeknek csináltam ezt a filmet.

Nem akartam, hogy véres legyen, hogy kegyetlen legyen – Fekete regénye ebben talán életszerűbb. Kedves, szórakoztató, de azért szépre és jóra nevelő, tanulságoktól sem mentes filmet akartam csinálni. S a levelekből, amelyeket a gyerekek írtak, azt érzem, a gyerekek szeretik Vukékat. Nekem ez a siker.”

Évforduló.
Az ikonikus mesefigura születésének 40. évfordulója alkalmából a Móra Kiadó több új Vuk-kiadványt is tervez, emellett a Nemzeti Filmintézettel közösen országos és online eseményeket szervez.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

"Szinte láttam a figurákat, csak le kellett rajzolni őket” - Vuk 75 éves lett

...
Hírek

Amerikában már a Vukot is plagizálják

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Bár azt még nem tudjuk, hogy a mozik mikor fognak kinyitni, azért idén is várhatók izgalmas feldolgozások. Mutatjuk, milyen könyvadaptációk jönnek 2021-ben!

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Miért fordítja el a fejét az ember, amikor a szomszédait felszállítják egy vonatra, amelyről nem tudni, hová indul?

Géraldine Schwarz az Emlékezet nélkül című esszéregénye segít megérteni a múltfeldolgozás és az emlékezetpolitika jelentőségét. Interjú.

...
Nagy

Fehér Boldizsár: Nátán, Súnemből

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2019-beFehér Boldizsár nyerte el Vak majom című regényével, ami a Magvető Kiadónál jelent meg. 2020-ban havonta jelentkezett Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat című tárcasorozatával.

...
Nagy

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Idén 25 éves Danny Boyle kultfilmje, a Trainspotting, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült.

...
Kritika

Az apokalipszis mi magunk vagyunk

Florian Herscht leveleket írogat Angela Merkel kancellárasszonynak, hogy figyelmeztesse egy kvantumfizikai problémára, amit egy kisvárosi szabadegyetem fizikatanárától hallott, és amiből arra következtet, hogy a világ el fog pusztulni. A Herscht 07769 a hét könyve, írásunk kisebb szpojlereket tartalmaz.

...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

Polc

A medvék szemében az ember csak egy kizsákmányoló, oktondi lény

...

Trevor Noah a dél-afrikai apartheidben született, Hollywoodban ért a csúcsra

...

Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

...

Ian McEwan új könyvével eléggé kiborította a sci-fi rajongókat

...
A hét könyve
Kritika
Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet
...
Nagy

Lee és Andrew Child: Jack Reacher a közös családi tulajdonunkká vált

Lee Child már a visszavonulást tervezgeti, ezért legnépszerűbb sorozatát, a Jack Reacher-krimiket öccsére bízta. A történet folytatását, Az Őrszemet most még együtt írták meg. Interjúnkban a közös munkáról és Jack Reacher jövőjéről is meséltek. 

Hírek
...
Hírek

Bookline top50: Kepes volt februárban a legnépszerűbb

...
Hírek

Öngyilkos gondolatai voltak Meghan Markle-nak

...
Hírek

Női szerzők könyvcímeit festették a Glücklich Vilma lépcső fokaira

...
Hírek

Octavia E. Butlerről nevezték el a Mars-leszállóhelyet

...
Hírek

Újra elérhető az 5mondatok

...
Hírek

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjazták a Természetes fényt a Berlinálén

...
Hírek

Colson Whitehead ezeket tanácsolja az írni vágyóknak

...
Hírek

Ez Greta Gerwig tíz kedvenc könyve

...
Hírek

Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]