"Olvasva és felolvasva is eszetlen élmény" - Ezeket a könyveket ajánlja Varga Bálint

Megkértük a gyerekkönyvírókat, hogy a karanténidőszakban ajánljanak három könyvet az otthon maradtaknak. Elsőként Varga Bálint válaszát olvashatjátok.

Ruff Orsolya | 2020. március 27. |

Fotó: Valuska Gábor

A koronavírus teljesen új helyzet elé állította a könyvszakmát és az írókat is. A karantén miatt sok olyan kezdeményezés indult, amely segíthet az otthoni tanulásban, vagy tippeket ad arra, hogy miket olvassunk, mi pedig arra kértük a gyerekkönyvszerzőket, hogy árulják el, mi az a három könyv, amelyet mindenképp a gyerekek (és a felnőttek) figyelmébe ajánlanának. Elsőként Varga Bálint (Váltságdíj nélkül, Amit végleg kitörölnél, Zsé meg a haverok) válaszát olvashatjátok.

Goscinny - sempé
A kis Nicolas
Ford.: Bognár Róbert, Sík Kiadó, 2015

"Számomra a világ legjobb gyerekkönyve A kis Nicolas. Ezt nem lehet elégszer elmondanom, mert nekem speciel ott van a top öt könyvemben. Azért is jó, mert olyan, mint a svájci bicska: olvasva és felolvasva is eszetlen élmény, de ha felolvassuk a kisebbeknek, akkor garantált a közös röhögés. Mi a fiammal a mai napig könnyes szemmel idézzük egymásnak a megfelelő helyzetekben: 'Mi csak röhögni jöttünk.' Ráadásul minden benne van ezekben a könyvekben, amit az életről meg a csajokról tudni kell és érdemes.

Jonathan Stroud
A szamarkandi amulett
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 470 oldal

Jonathan Stroud Bartimaeus-trilógiája - vagy inkább trilógia + 1 regénye - számomra kifogyhatatlan élvezet és izgalom tárháza. Stroud akkorát dobott ezzel a sorozattal, hogy sem ő maga, sem más nem volt képes ennél jobbat írni varázslós-dzsinnes témakörben, sőt szerintem varázslósban sem. Olyan, mint egy tűzijáték, minden oldala tele van elképesztő ötletekkel, szellemes utalásokkal, felejthetetlen beszólásokkal, és... Mondtam már, hogy körömrágóan izgalmas?

Neil Gaiman
Amerikai istenek
Ford.: Juhász Viktor, Agave, 2019, 647 oldal

A harmadik egy régi-új kedvenc, és ezt már nagyobbaknak ajánlom. Öt éve körberöhögtem volna azt, aki azt mondja nekem, hogy nemcsak szenvedélyesen fogok Neil Gaimant olvasni - hanem újraolvasni is. John le Carré Karla-trilógiája mellett a legtöbbször rendszeresen újraolvasott könyvem az Amerikai istenek. Szerintem sem gyerekkönyv, de mindenképpen ifjúsági - vagy éppen kortalan. Nagyon nehezen tudok betelni a sztorival, a számtalan utalással, rettentő szellemes párhuzammal, az istenek bemutatásával, meg Árnyék egyszerre csodálatos és dermesztő utazásával. Akárhányszor olvasom - nézem a sorozatot, forgatom a képregényt -, mindig csak ámulok, hogy honnét a fenéből jött ez az... egész. Mert sok könyvvel ellentétben ez a könyv az egész. A minden. Plusz Szerda meg a stiklijei, az új és a régi istenek harca - káprázat, színtiszta káprázat."

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Varga Bálint: A bűn dögunalmas, engem a történet érdekel

Varga Bálint több mint tíz évig volt az Agave Könyvek egyik meghatározó arca, vezetője, szerkesztője. Lawrence Blocktól Dashiell Hammettig számtalan krimit fordított és szerkesztett, évekkel ezelőtt könyvet írt a magánnyomozókról, egy ideig pedig ő maga is dolgozott egy magánnyomozó irodának. Tavaly  búcsút intett az Agavénak, néhány hete pedig a Kolibrinél jött ki első ifjúsági krimije (kritikánk róla ITT olvasható), amely négy gimnazista titokzatos elrablásával indít. De milyen képből bomlott ki a Váltságdíj nélkül története, mit kellett fájó szívvel kihúznia a szövegből, és miért tartotta fontosnak, hogy egy lány is fontos szerepet kapjon a sztoriban? Varga Bálint erről is mesélt, mint ahogy kiderült az is, mit szeret leginkább a krimiben, miért gondolja, hogy a műfajnak itthon nincs igazán hagyománya, és olvasóként mit tart minden idők legjobban megírt gyerekkönyvének. Beszélgetésünk közben Spongyabob, a balatonaligai Kádár-villa, és még az X-akták is szóba került.

...
Nagy

[Balaton] Varga Bálint: Kötél a Kádár-villában

...
Nagy

Varga Bálint újra- és újraírt novellával csajozott

20/21
...
20/21

Háy János: A romániai néni

...
20/21

Mán-Várhegyi Réka: Csak őszintén!

...
20/21

Cserna-Szabó András: Komédia

...
20/21

Molnár T. Eszter: A hiányzás

...
20/21

Zalán Tibor: Sok fehér szalagok

...
20/21

Bartók Imre: A Zöld Istálló

Hírek
...
20/21

20/21

...
Nagy

„A világjárvány rákényszerített minket arra, hogy kicsit megálljunk”

...
Szórakozás

Harlan Coben világában a múlt mindenkit utolér

...
Könyves Advent

Dickens levélben panaszkodott egy neki rendezett, karácsonyi előtti vacsoráról

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Hírek

Ők hárman vannak még versenyben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjért

...
Hírek

Mary Shelley otthonában nem találunk sötét romantikát, de így is érdemes beköltözni

...
Szórakozás

Offenbach, West Side Story, PUF, Bálnadal, Volt egy ház [Programajánló]

...
Nagy

5 könyv, amiben van valami japán