Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála ifjúsági regényében eltűnik egy 11 éves fiú, aki váratlanul Petőfi Sándor János vitézében jelenik meg (a kötetről ITT olvashatsz bővebben). Berti átlépi a valóság és a fikció határát, ez pedig különös fordulatokat eredményez. De hogyan esett a Petőfi-klasszikusra Szabó Borbála választása, mit tart a provokációról, és miért fontos neki az előszó? Interjú.

Vinczellér Katalin | 2021. június 15. |

Korhatár nélkül
Elindult a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum gyerekirodalmi rovata a Könyvesen. Ez a Korhatár nélkül, melynek fő profilja a kortárs gyerekirodalom, és cikkeit a HUBBY elnökségi tagjai és a HUBBY tagjai írják. És hogy miket találtok majd itt? Interjúkat a szerzőkkel és illusztrátorokkal, és persze kritikákat, recenziókat a legérdekesebb, legizgalmasabb, legszemrevalóbb könyvekről.

Sok könyved elején van előszó, vagy annak megfelelő bevezetés. Miért írsz előszókat?

Szeretem a formákat - használni és kifordítani is. Jó dolog megszólítani az olvasót, még a történetmesélés előtt egy kicsit közelebb férkőzni hozzá. Olyan, mintha a fülébe súghatnék soron kívül egy-két dolgot. Egyébként is izgalmasnak és fontosnak tartom az író-olvasó kapcsolatot. Ezzel szinte minden írásomban sokat foglalkozom, építem, lebontom. Hol dédelgetem az Olvasót, hol barátkozom vele, hízelgek neki vagy próbálom sokkolni - a lényeg, hogy végig ébren tartsam. Hogy ne unja meg a regényt és ne unjon meg engem.

Szabó Borbála
A János vitéz-kód
Pozsonyi Pagony, 2020, 313 oldal
-

Bánk bán, Csongor, János vitéz – miért foglalkoztatnak a „kötelező klasszikusok"? Mi érdekel bennük? Van ebben valamilyen tendencia, az egyes könyveken túlmutató átfogóbb koncepció?

Az ember sokszor saját maga nem is tudja, mi érdekli igazán. Nekem például fogalmam sem volt (és most sincs) arról, hogy érdekelnek-e a klasszikusok, hogy valamilyen missziónak tartanám-e az életben tartásukat, újraértelmezésüket. Kínos, de én nem is igazán szeretek olvasni, elfáradok benne és lassan haladok. De úgy tűnik, mégis érdekel a dolog: mert újra és újra elém került a Bánk bán - én meg „lefordítottam" magyarról magyarra. Pont azért, mert fárasztott az olvasása, miközben rá kellett döbbennem, hogy mennyire zseniális dráma... Mi lenne, ha könnyebben közel juthatnánk hozzá? A János vitézt eszem ágában se lett volna újraolvasni, ha nem jut eszembe ez a regényötlet, és így tovább. De végül is sok nagy dolgot fedeztem fel benne.

Provokatívnak tartod magad? Vagy elég őszintének, nem képmutatónak lenni, és abban az ugrásra kész közegben, amelyben élünk, mit gondolsz, könnyen ki lehet váltani éles reakciókat? 

Persze, sokszor provokálok, mert nem szeretek unatkozni. Márpedig az emberek ritkán vagy sokára mondanak érdekes dolgokat, ha udvariasan beszélsz velük. De nem akarok bántani senkit, ez inkább csak ugratás vagy csipkelődés, mert sietek, gyorsan szeretném a legtöbbet kihozni minden helyzetből. A könyvemben is hasonlóan történik ez: ha kicsit felbosszantom - provokálom - az olvasót, akkor talán jobb gondolatai lesznek, mint ha nyugton hagyom.

-

Fotó: Szöllősi Mátyás

A gyűlölködésre való hajlam és a közönyre való hajlam szerintem egyszerre van jelen a mai Magyarországon. A János vitéz-kódban, amint elmaradnak a nagy próbatételek, a mese második felében, egyre közönyösebbé válnak a figuráid. Hogy függ ez össze?

Ez érdekes megfigyelés! Valahol a közöny és a gyűlölködés egy tőről fakad, mert egyik esetében sem figyelünk igazán a másik emberre. Ha közönyösek vagyunk, akkor nem érdekel a másik. Ha gyűlölködünk, akkor meg beskatulyázzuk valahogy, mert így könnyebb utálni. De az én könyvemben inkább az idealizmus elvesztése - ami Kukoricza Jancsiban eredetileg megvolt, mikor elindult, hogy egy halott lányért bejárja a mesevilágot! - okozza az országos közönyt. Az új János vitézben egy mai ötödikes gyerek cinikus pragmatizmusa meggyőzi Jancsit, hogy amit tenni akar, az nem logikus, nem praktikus és nem is hasznos. Mire Jancsi félreteszi az idealizmusát (amiben egy iPhone-os játéknak is szerepe van), és olyan lesz, mint bárki más a mai világban.

Nem lesz már mesehős, csak egy átlagos srác. És ezzel sokat veszít a mi világunk is. 

Mit gondolsz élet és irodalom kapcsolatáról? 

Én nem istenítem az irodalmat, mindig jobban érdekelt a való élet, mint a leírt dolgok. Általában szívesebben meghallgatok egy élő embert, mint hogy olvassak egy könyvet kitalált történettel. Csak a legnagyobbak tudnak olyan jól írni, hogy az zseniális rejtélyességében hasonlítson a való élethez. Ez a feladat!

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

...
Gyerekirodalom

Ahol presztízst jelent az illusztráció - Interjú Turi Lillával

Turi Lilla 2019-ben megnyerte az I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb pályakezdő illusztrátor díját, azóta pedig illusztrált könyvet Dragomán Györgynek és Harcos Bálintnak is. Révész Emesének adott interjújában Turi Lilla mesélt a londoni illusztrációs képzésről, a rajzolás menetéről, és kiderül az is, melyik kortárs író művét illusztrálná szívesen.

...
Gyerekirodalom

Wéber Anikó: Amikor a gyerekeket alkotásra ösztönzi a művem, akkor vagyok a legboldogabb

Nekem az írás szerepjáték is - mondja Wéber Anikó, akinek olyan ifjúsági könyveket köszönhetünk, mint Az osztály vesztese és Az ellenállók vezére. Új rovatunkban írásról, gyerekkori kedvencekről, iskolai versengésekről és történelmi regényekről is beszélgettünk vele.

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Megvan A feleségem története hazai premierdátuma

...
Hírek

Bereményi, Bödőcs, Háy, Halász, Nádas – Ezek az irodalmi programok várnak a Margófeszten

...
Hírek

Európai turnéra indul a Meseország mindenkié, hat nyelven már biztos megjelenik

...
Hírek

Új gyerekkönyvkiadót indít a Central

...
Hírek

Nem volt ideje regényt írni, a század egyik legjobb novellistája lett

...
Hírek

Ady Endre, Hamvas Béla és Kaffka Margit neve is felkerült a csillagos égre

...
Hírek

Hitler lovai sok évig lappangtak, majd egy német gyűjtőnél kerültek elő

...
Hírek

Nemere István csúcsdöntésre készül a hétvégén

...
Nagy

Női menekülőfutás 4x400 [Olimpia]

„Ezen az olimpián a futás is másról szól. Most nem sport, hanem politika, nem harc az érmekért, hanem a legalapvetőbb reakció a veszélyre. Menekülés." Folytatódik az olimpiai irodalmi játékunk. Ezúttal Forgách Kinga írását olvashatjátok.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Hányféle arca volt Polcz Alaine-nek?

...
Valuska László

Keresztury helyettünk is letegezte a halált

...
Hegyi Ede

Hegyi Ede: Az első nap (5.)

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Nyáry Luca: Mégiscsak az 1989-es generáció nevelte fel a miénket

Milyen generációs párhuzamok és szakadékok vannak a z és az x generáció között? Hogyan látja ma egy 20 éves a rendszerváltást? Ezekről a társadalmi és generációs kérdésekről beszélgettünk Nyáry Lucával, aki ezúttal nem könyvet, hanem ifjúsági sorozatot készít, 89 címmel.

...
Nagy

Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]

Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Baráth Katalin írását olvashatjátok. 

...
Nagy

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

A dörzsölt szélkakas című új kötetét áthatja a közéleti fókusz, de nemcsak erről beszélgettünk Mérő Lászlóval. Mesterséges intelligencia és sci-fi, sakk és a Fradi B-Közép is szóba került. Interjú.

...
Kritika

Tóth Krisztina hétköznapiból épít törékenyt és elegánsat

Tóth Krisztina legújabb, Bálnadal című kötete vékony, de tartalmát tekintve nagyon sűrű és erőteljes. A bálnaének mindenekelőtt szomorú, mert az idő múlása és az ezzel együtt járó fájdalom hatja át a legtöbb verset.

...
Kritika

A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel

Jesmyn Ward regénye nem Katrina-regény, vagy nem csak az, családról, a vérségi kötelék erejéről, a szeretet sokféle arcáról is szól univerzális erővel. A csontok megmaradnak nálunk a hét könyve. 

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Szívünk rajta

Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ebben a hónapban Berg Judit kamaszkrimije lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat adott arra, hogy kiválogassunk három nyomozós könyvet a Szívünk rajta matricás kötetei közül.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.