Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála ifjúsági regényében eltűnik egy 11 éves fiú, aki váratlanul Petőfi Sándor János vitézében jelenik meg (a kötetről ITT olvashatsz bővebben). Berti átlépi a valóság és a fikció határát, ez pedig különös fordulatokat eredményez. De hogyan esett a Petőfi-klasszikusra Szabó Borbála választása, mit tart a provokációról, és miért fontos neki az előszó? Interjú.

Vinczellér Katalin | 2021. június 15. |

Korhatár nélkül
Elindult a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum gyerekirodalmi rovata a Könyvesen. Ez a Korhatár nélkül, melynek fő profilja a kortárs gyerekirodalom, és cikkeit a HUBBY elnökségi tagjai és a HUBBY tagjai írják. És hogy miket találtok majd itt? Interjúkat a szerzőkkel és illusztrátorokkal, és persze kritikákat, recenziókat a legérdekesebb, legizgalmasabb, legszemrevalóbb könyvekről.

Sok könyved elején van előszó, vagy annak megfelelő bevezetés. Miért írsz előszókat?

Szeretem a formákat - használni és kifordítani is. Jó dolog megszólítani az olvasót, még a történetmesélés előtt egy kicsit közelebb férkőzni hozzá. Olyan, mintha a fülébe súghatnék soron kívül egy-két dolgot. Egyébként is izgalmasnak és fontosnak tartom az író-olvasó kapcsolatot. Ezzel szinte minden írásomban sokat foglalkozom, építem, lebontom. Hol dédelgetem az Olvasót, hol barátkozom vele, hízelgek neki vagy próbálom sokkolni - a lényeg, hogy végig ébren tartsam. Hogy ne unja meg a regényt és ne unjon meg engem.

Szabó Borbála
A János vitéz-kód
Pozsonyi Pagony, 2020, 313 oldal
-

Bánk bán, Csongor, János vitéz – miért foglalkoztatnak a „kötelező klasszikusok"? Mi érdekel bennük? Van ebben valamilyen tendencia, az egyes könyveken túlmutató átfogóbb koncepció?

Az ember sokszor saját maga nem is tudja, mi érdekli igazán. Nekem például fogalmam sem volt (és most sincs) arról, hogy érdekelnek-e a klasszikusok, hogy valamilyen missziónak tartanám-e az életben tartásukat, újraértelmezésüket. Kínos, de én nem is igazán szeretek olvasni, elfáradok benne és lassan haladok. De úgy tűnik, mégis érdekel a dolog: mert újra és újra elém került a Bánk bán - én meg „lefordítottam" magyarról magyarra. Pont azért, mert fárasztott az olvasása, miközben rá kellett döbbennem, hogy mennyire zseniális dráma... Mi lenne, ha könnyebben közel juthatnánk hozzá? A János vitézt eszem ágában se lett volna újraolvasni, ha nem jut eszembe ez a regényötlet, és így tovább. De végül is sok nagy dolgot fedeztem fel benne.

Provokatívnak tartod magad? Vagy elég őszintének, nem képmutatónak lenni, és abban az ugrásra kész közegben, amelyben élünk, mit gondolsz, könnyen ki lehet váltani éles reakciókat? 

Persze, sokszor provokálok, mert nem szeretek unatkozni. Márpedig az emberek ritkán vagy sokára mondanak érdekes dolgokat, ha udvariasan beszélsz velük. De nem akarok bántani senkit, ez inkább csak ugratás vagy csipkelődés, mert sietek, gyorsan szeretném a legtöbbet kihozni minden helyzetből. A könyvemben is hasonlóan történik ez: ha kicsit felbosszantom - provokálom - az olvasót, akkor talán jobb gondolatai lesznek, mint ha nyugton hagyom.

-

Fotó: Szöllősi Mátyás

A gyűlölködésre való hajlam és a közönyre való hajlam szerintem egyszerre van jelen a mai Magyarországon. A János vitéz-kódban, amint elmaradnak a nagy próbatételek, a mese második felében, egyre közönyösebbé válnak a figuráid. Hogy függ ez össze?

Ez érdekes megfigyelés! Valahol a közöny és a gyűlölködés egy tőről fakad, mert egyik esetében sem figyelünk igazán a másik emberre. Ha közönyösek vagyunk, akkor nem érdekel a másik. Ha gyűlölködünk, akkor meg beskatulyázzuk valahogy, mert így könnyebb utálni. De az én könyvemben inkább az idealizmus elvesztése - ami Kukoricza Jancsiban eredetileg megvolt, mikor elindult, hogy egy halott lányért bejárja a mesevilágot! - okozza az országos közönyt. Az új János vitézben egy mai ötödikes gyerek cinikus pragmatizmusa meggyőzi Jancsit, hogy amit tenni akar, az nem logikus, nem praktikus és nem is hasznos. Mire Jancsi félreteszi az idealizmusát (amiben egy iPhone-os játéknak is szerepe van), és olyan lesz, mint bárki más a mai világban.

Nem lesz már mesehős, csak egy átlagos srác. És ezzel sokat veszít a mi világunk is. 

Mit gondolsz élet és irodalom kapcsolatáról? 

Én nem istenítem az irodalmat, mindig jobban érdekelt a való élet, mint a leírt dolgok. Általában szívesebben meghallgatok egy élő embert, mint hogy olvassak egy könyvet kitalált történettel. Csak a legnagyobbak tudnak olyan jól írni, hogy az zseniális rejtélyességében hasonlítson a való élethez. Ez a feladat!

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

...
Gyerekirodalom

Ahol presztízst jelent az illusztráció - Interjú Turi Lillával

Turi Lilla 2019-ben megnyerte az I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb pályakezdő illusztrátor díját, azóta pedig illusztrált könyvet Dragomán Györgynek és Harcos Bálintnak is. Révész Emesének adott interjújában Turi Lilla mesélt a londoni illusztrációs képzésről, a rajzolás menetéről, és kiderül az is, melyik kortárs író művét illusztrálná szívesen.

...
Gyerekirodalom

Wéber Anikó: Amikor a gyerekeket alkotásra ösztönzi a művem, akkor vagyok a legboldogabb

Nekem az írás szerepjáték is - mondja Wéber Anikó, akinek olyan ifjúsági könyveket köszönhetünk, mint Az osztály vesztese és Az ellenállók vezére. Új rovatunkban írásról, gyerekkori kedvencekről, iskolai versengésekről és történelmi regényekről is beszélgettünk vele.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. Bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

...
Szórakozás

A harlemi reneszánsz szívében két nő önáltatással küzd a diszkrimináció ellen

Nella Larsen hősnőinek szereptévesztésében egy korszak kiútkeresése tükröződik. Mozgóképes feldolgozása A látszat ára magyar címmel a Netflix műsorán látható. 

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

...
Szórakozás

25 éves a Romeo+Juliet: az MTV-esztétika, amely érdekessé tette a klasszikusokat

Az MTV-esztétika találkozása a reneszánsszal, a vizuális nyelv ütközése a tradícióval, gengszterek, tetoválások és drag queen a grandiózus adaptációban. 

Hírek
...
20/21

20/21

...
Nagy

„A világjárvány rákényszerített minket arra, hogy kicsit megálljunk”

...
Szórakozás

Harlan Coben világában a múlt mindenkit utolér

...
Könyves Advent

Dickens levélben panaszkodott egy neki rendezett, karácsonyi előtti vacsoráról

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Hírek

Ők hárman vannak még versenyben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjért

...
Hírek

Mary Shelley otthonában nem találunk sötét romantikát, de így is érdemes beköltözni

...
Szórakozás

Offenbach, West Side Story, PUF, Bálnadal, Volt egy ház [Programajánló]

...
Nagy

5 könyv, amiben van valami japán

...
Podcast

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

Az Austen-projekt ötödik adásában az Emmát tárgyaljuk ki, amely az író egyik legkidolgozottabb regénye. Egyben az egyik legtrükkösebb könyve is, amelyet az irodalomtörténészek Flaubert és Virginia Woolf regényeivel soroltak egy ligába.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

...
Apró Annamária

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

...
Kolozsi Orsolya

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.