Gyerekkönyv meséli el, hogyan lett Kós Károlyból az utolsó magyar polihisztor

Gyerekkönyv meséli el, hogyan lett Kós Károlyból az utolsó magyar polihisztor

Híres emberekről ritkán mesélünk gyerekeknek, pedig nincs kőbe vésve, hogy csak kitalált szuperhősök vagy királylányok lehetnek a mesék hősei – írtuk korábban a Naphegy Kiadó életrajzi sorozatáról, amely szerintünk nagyon jól bizonyítja, hogy a valódi, hús-vér emberek élettörténete is lehet kalandos és tanulságos. Az állítás a sorozat legújabb kötetére is igaz. Erdős Pál, Hugonnai Vilma, Bartók Béla és Balázs Júlia után most Kós Károly életét ismerhetik meg az 5-8 évesek, Boldizsár Ildikó tolmácsolásában, Bertóthy Ágnes remek illusztrációival.

Forgách Kinga | 2020. július 30. |

A sorozat korábbi kötetei is csupa olyan hírességekről szóltak, akik igazi példaképek lehetnek a gyerekek (és felnőttek) számára. Pár évvel ezelőtt jelent meg Deborah Heilgman A fiú, aki imádta a matekot című könyve, amely Erdős Pál hihetetlen életét dolgozta fel. Tavalyelőtt Kertész Edina meséje robbant nagyot, amely az első magyar orvosnőről, Hugonnai Vilmáról szólt. A lány, aki orvos akart lenni kötetről mi is írtunk. Kertész Edina akkor elmondta, fontos volt számukra, hogy a második rész egy olyan nőről szóljon, akinek valamilyen szempontból jelentős az élettörténete. A sorozat harmadik darabja azért volt különleges, mert a tudományos témájú könyvek után végre egy művész élete került középpontba. A fiú, akit elvarázsolt a zene Bartók Béla sorsáról mesélt izgalmasan, a gyerekek számára is könnyen feldolgozható módon. A negyedik kötet pedig az első női csillagászunk, Balázs Júlia életét mutatta be, amely nemcsak fordulatos volt, hanem díszleteiben is kimondottan meseszerű. A kiadó legújabb kötetéből ismét egy jelentős művész történetével lettünk gazdagabbak: A fiú, aki Varjúvárról álmodott című könyvből Kós Károly életét, személyét és munkáit ismerhetjük meg.

Boldizsár Ildikó
A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Ill.: Bertóthy Ágnes, Naphegy Kiadó, 2020, 48 oldal
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

„Minden gyerek álmokkal a szívében születik” – így indul Boldizsár Ildikó meséje Kós Károlyról, és ez az első, csodaszép mondat mindvégig a könyv legfontosabb gondolati magva is marad. A fiú, aki Varjúvárról álmodott ugyanis egy olyan kisfiúról szól, akinek már gyerekként álmokkal és „csodaszép épületekkel volt tele a szíve”, és aki élete során mindent megtett azért, hogy a terveit, vágyait meg tudja valósítani.

A kötetben minden fontos információ megtalálható Kós Károlyról. Láthatjuk, hogy milyen családból származott (édesapja magyar királyi távirdatiszt, édesanyja több nyelven beszélő, művelt asszony volt). Végigkövethetjük azt is, mik voltak a legfontosabb benyomások, amelyek érték őt a világról, hogyan szedte fel elképesztő tudását, és miként tanult emberséget Kolozsváron, a híres Református Kollégiumban. Aztán pedig az is kiderül, hogyan öntött formát sokrétű tehetsége, és hogyan lépett végre a saját, neki kijelölt útjára, amikor eldöntötte, hogy építész lesz.

A fiú, aki Varjúvárról álmodott csodaszép mesekönyv egy valódi polihisztorról, amelynek illusztrációi szépen illeszkednek Kós Károly örökségéhez, és amelynek nyelvezete egyszerű, pontos, de mégis mesei. A gyerekek fantáziáját valószínűleg a Varjúvár története fogja megmozgatni a leginkább, amely egyszerre szól egy kedves varjúról, és egy különleges otthonról, amelyet Kós Károly álmodott meg a családjának. De izgalmasak lehetnek a kicsik számára azok az épületek is, amelyeket már ők is ismerhetnek, és amelyek rajzként visszaköszönnek a könyvben, például a Budapesti Állatkert elképesztően különleges pavilonjai. A könyvben ráadásul óhatatlanul előkerülnek komolyabb témák, például a világháborúk vagy Trianon, így arra is alkalmas, hogy a történelem iránt felkeltse az érdeklődést.

Boldizsár Ildikó mesekönyvéből egy olyan művészt ismerhetünk meg, aki nemcsak elképesztően fontos és nagyhatású építész, hanem író és illusztrátor, újságíró és tanár, valamint parlamenti képviselő is volt. Élettörténetéből egy olyan ember képe rajzolódik ki, aki nemcsak, hogy elképesztően nagy tudású volt, hanem akinek hatalmas álmai és fontos elvei is voltak, és aki mindig hű maradt a gyökereihez. Ő volt a kalotaszegi ezermester, az utolsó magyar polihisztor, Kós Károly, akiről most már a gyerekeknek is bátran mesélhetünk.  

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A magyar népmesei motívumokat és a skót hagyományokat vegyíti Halász Margit

Szeptemberben jelenik meg Halász Margit Hetvenhét vörös bárány című gyerekkönyve a Prae Kiadónál, amelyet a Belgiumban élő Bogdán Viktória illusztrál. Mutatjuk a címadó történetet!

...
Gyerekirodalom

Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai

Játékos időutazásra invitál az az új képregény, amely a Budavári Nagyboldogasszony- vagy ismertebb nevén Mátyás-templom gondnoksága megbízásából készült. Szövegét Dávid Ádám írta, képi világát Németh Gyula teremtette meg.

...
Gyerekirodalom

Csobbanós, nyomozós, rendszerváltós - Tíz gyerekkönyv a Balatonról

A Balaton a gyerekkori nyaralások kihagyhatatlan helyszíne, ahol felváltva nyaggatjuk a szüleinket lángos és vízibicikli után, ahová már ősszel visszavágyunk, és ahová felnőttként mi is visszavisszük a saját gyerekeinket. De mit olvassunk nekik a nyaralás előtt, alatt vagy épp helyett? Adunk pár tippet és mutatunk tíz balatoni témájú gyerekkönyvet!

...
Podcast

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

A mansfieldi kastély Jane Austen harmadik nyomtatásban megjelent regénye, amely a maga idejében közönségsikert aratott, a kritikusok viszont fanyalogva fogadták. Az Austen-projekt keretében most mi is felütöttük a regényt.

Szerzőink

...
Jakobovits Kitti

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...
Ruff Orsolya

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

...
Sándor Anna

H. G. Wells marslakói a holdra szállásunkat is inspirálták

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
Olvass!
...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

Alice Urbach túléli a zsidóüldözéseket, majd Amerikából hazalátogatva azzal szembesül, hogy egy bizonyos Rudolf Rösch neve alatt kapható a boltokban a szakácskönyve. Alice unokája történészként eredt a kalandos életű szakácskönyv nyomába. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Törött tulipánok egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története

Mörk Leonóra új regényében a 17. századi Hollandiában egy fiatal és tehetséges festő, Jan eltűnik. Húga, Helena egy tulipános képekkel teli album és egy ismeretlen nőt ábrázoló festmény nyomán a keresésére indul. Olvass bele a Törött tulipánokba!

...
Beleolvasó

Anne Sexton kertelés nélkül teszi fel élet és halál legalapvetőbb kérdéseit

Anne Sexton Pulitzer-díjjal elismert Élj vagy halj meg című kötete a vallomásos költészet egyik klasszikusa, magyar fordítása hiánypótló. Mutatunk három verset a kötetből!

...
Beleolvasó

Egy úri csirkefogó esete a brit nyomozóval: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen

Mi történik, ha összetalálkozik a legendás francia tolvaj és a még legendásabb brit nyomozó? Olvass bele az új, modern fordításba!

...
Beleolvasó

Miért pusztítjuk el azt, akit szeretünk?

Fiala Borcsa legújabb könyvének egypercesei mérgező szülői és házastársi kapcsolatokról, problémás viszonyokról, sorsdöntő helyzetekről és emberi hibákról mesélnek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A járvány sem állította meg a magyar holokauszttúlélőt, hogy elmesélje, hogyen élte túl a haláltábort

Lily Ebert annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. A dédunokája segítségével most megtette. Olvass bele a könyvükbe!