Gyerekkönyv meséli el, hogyan lett Kós Károlyból az utolsó magyar polihisztor

Gyerekkönyv meséli el, hogyan lett Kós Károlyból az utolsó magyar polihisztor

Híres emberekről ritkán mesélünk gyerekeknek, pedig nincs kőbe vésve, hogy csak kitalált szuperhősök vagy királylányok lehetnek a mesék hősei – írtuk korábban a Naphegy Kiadó életrajzi sorozatáról, amely szerintünk nagyon jól bizonyítja, hogy a valódi, hús-vér emberek élettörténete is lehet kalandos és tanulságos. Az állítás a sorozat legújabb kötetére is igaz. Erdős Pál, Hugonnai Vilma, Bartók Béla és Balázs Júlia után most Kós Károly életét ismerhetik meg az 5-8 évesek, Boldizsár Ildikó tolmácsolásában, Bertóthy Ágnes remek illusztrációival.

Forgách Kinga | 2020. július 30. |

A sorozat korábbi kötetei is csupa olyan hírességekről szóltak, akik igazi példaképek lehetnek a gyerekek (és felnőttek) számára. Pár évvel ezelőtt jelent meg Deborah Heilgman A fiú, aki imádta a matekot című könyve, amely Erdős Pál hihetetlen életét dolgozta fel. Tavalyelőtt Kertész Edina meséje robbant nagyot, amely az első magyar orvosnőről, Hugonnai Vilmáról szólt. A lány, aki orvos akart lenni kötetről mi is írtunk. Kertész Edina akkor elmondta, fontos volt számukra, hogy a második rész egy olyan nőről szóljon, akinek valamilyen szempontból jelentős az élettörténete. A sorozat harmadik darabja azért volt különleges, mert a tudományos témájú könyvek után végre egy művész élete került középpontba. A fiú, akit elvarázsolt a zene Bartók Béla sorsáról mesélt izgalmasan, a gyerekek számára is könnyen feldolgozható módon. A negyedik kötet pedig az első női csillagászunk, Balázs Júlia életét mutatta be, amely nemcsak fordulatos volt, hanem díszleteiben is kimondottan meseszerű. A kiadó legújabb kötetéből ismét egy jelentős művész történetével lettünk gazdagabbak: A fiú, aki Varjúvárról álmodott című könyvből Kós Károly életét, személyét és munkáit ismerhetjük meg.

Boldizsár Ildikó
A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Ill.: Bertóthy Ágnes, Naphegy Kiadó, 2020, 48 oldal
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

„Minden gyerek álmokkal a szívében születik” – így indul Boldizsár Ildikó meséje Kós Károlyról, és ez az első, csodaszép mondat mindvégig a könyv legfontosabb gondolati magva is marad. A fiú, aki Varjúvárról álmodott ugyanis egy olyan kisfiúról szól, akinek már gyerekként álmokkal és „csodaszép épületekkel volt tele a szíve”, és aki élete során mindent megtett azért, hogy a terveit, vágyait meg tudja valósítani.

-

A kötetben minden fontos információ megtalálható Kós Károlyról. Láthatjuk, hogy milyen családból származott (édesapja magyar királyi távirdatiszt, édesanyja több nyelven beszélő, művelt asszony volt). Végigkövethetjük azt is, mik voltak a legfontosabb benyomások, amelyek érték őt a világról, hogyan szedte fel elképesztő tudását, és miként tanult emberséget Kolozsváron, a híres Református Kollégiumban. Aztán pedig az is kiderül, hogyan öntött formát sokrétű tehetsége, és hogyan lépett végre a saját, neki kijelölt útjára, amikor eldöntötte, hogy építész lesz.

A fiú, aki Varjúvárról álmodott csodaszép mesekönyv egy valódi polihisztorról, amelynek illusztrációi szépen illeszkednek Kós Károly örökségéhez, és amelynek nyelvezete egyszerű, pontos, de mégis mesei. A gyerekek fantáziáját valószínűleg a Varjúvár története fogja megmozgatni a leginkább, amely egyszerre szól egy kedves varjúról, és egy különleges otthonról, amelyet Kós Károly álmodott meg a családjának. De izgalmasak lehetnek a kicsik számára azok az épületek is, amelyeket már ők is ismerhetnek, és amelyek rajzként visszaköszönnek a könyvben, például a Budapesti Állatkert elképesztően különleges pavilonjai. A könyvben ráadásul óhatatlanul előkerülnek komolyabb témák, például a világháborúk vagy Trianon, így arra is alkalmas, hogy a történelem iránt felkeltse az érdeklődést.

-

Boldizsár Ildikó mesekönyvéből egy olyan művészt ismerhetünk meg, aki nemcsak elképesztően fontos és nagyhatású építész, hanem író és illusztrátor, újságíró és tanár, valamint parlamenti képviselő is volt. Élettörténetéből egy olyan ember képe rajzolódik ki, aki nemcsak, hogy elképesztően nagy tudású volt, hanem akinek hatalmas álmai és fontos elvei is voltak, és aki mindig hű maradt a gyökereihez. Ő volt a kalotaszegi ezermester, az utolsó magyar polihisztor, Kós Károly, akiről most már a gyerekeknek is bátran mesélhetünk.  

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A magyar népmesei motívumokat és a skót hagyományokat vegyíti Halász Margit

Szeptemberben jelenik meg Halász Margit Hetvenhét vörös bárány című gyerekkönyve a Prae Kiadónál, amelyet a Belgiumban élő Bogdán Viktória illusztrál. Mutatjuk a címadó történetet!

...
Gyerekirodalom

Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai

Játékos időutazásra invitál az az új képregény, amely a Budavári Nagyboldogasszony- vagy ismertebb nevén Mátyás-templom gondnoksága megbízásából készült. Szövegét Dávid Ádám írta, képi világát Németh Gyula teremtette meg.

...
Gyerekirodalom

Csobbanós, nyomozós, rendszerváltós - Tíz gyerekkönyv a Balatonról

A Balaton a gyerekkori nyaralások kihagyhatatlan helyszíne, ahol felváltva nyaggatjuk a szüleinket lángos és vízibicikli után, ahová már ősszel visszavágyunk, és ahová felnőttként mi is visszavisszük a saját gyerekeinket. De mit olvassunk nekik a nyaralás előtt, alatt vagy épp helyett? Adunk pár tippet és mutatunk tíz balatoni témájú gyerekkönyvet!

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A jelölt könyvek befutottak, mi pedig bemutatjuk, kik közül kerülhet ki 2020 Margó-díjasa.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

Polc

Elena Ferrante hőse hazugsággal lázad a felnőttek képmutató világa ellen

...

A kamaszkor minden lehetséges értelemben a szélsőségek kora

...

Rumban és szómágiában ázik a havannai éjszaka

...

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.