Gyerekkönyv meséli el, hogyan lett Kós Károlyból az utolsó magyar polihisztor

Gyerekkönyv meséli el, hogyan lett Kós Károlyból az utolsó magyar polihisztor

Híres emberekről ritkán mesélünk gyerekeknek, pedig nincs kőbe vésve, hogy csak kitalált szuperhősök vagy királylányok lehetnek a mesék hősei – írtuk korábban a Naphegy Kiadó életrajzi sorozatáról, amely szerintünk nagyon jól bizonyítja, hogy a valódi, hús-vér emberek élettörténete is lehet kalandos és tanulságos. Az állítás a sorozat legújabb kötetére is igaz. Erdős Pál, Hugonnai Vilma, Bartók Béla és Balázs Júlia után most Kós Károly életét ismerhetik meg az 5-8 évesek, Boldizsár Ildikó tolmácsolásában, Bertóthy Ágnes remek illusztrációival.

Forgách Kinga | 2020. július 30. |

A sorozat korábbi kötetei is csupa olyan hírességekről szóltak, akik igazi példaképek lehetnek a gyerekek (és felnőttek) számára. Pár évvel ezelőtt jelent meg Deborah Heilgman A fiú, aki imádta a matekot című könyve, amely Erdős Pál hihetetlen életét dolgozta fel. Tavalyelőtt Kertész Edina meséje robbant nagyot, amely az első magyar orvosnőről, Hugonnai Vilmáról szólt. A lány, aki orvos akart lenni kötetről mi is írtunk. Kertész Edina akkor elmondta, fontos volt számukra, hogy a második rész egy olyan nőről szóljon, akinek valamilyen szempontból jelentős az élettörténete. A sorozat harmadik darabja azért volt különleges, mert a tudományos témájú könyvek után végre egy művész élete került középpontba. A fiú, akit elvarázsolt a zene Bartók Béla sorsáról mesélt izgalmasan, a gyerekek számára is könnyen feldolgozható módon. A negyedik kötet pedig az első női csillagászunk, Balázs Júlia életét mutatta be, amely nemcsak fordulatos volt, hanem díszleteiben is kimondottan meseszerű. A kiadó legújabb kötetéből ismét egy jelentős művész történetével lettünk gazdagabbak: A fiú, aki Varjúvárról álmodott című könyvből Kós Károly életét, személyét és munkáit ismerhetjük meg.

Boldizsár Ildikó
A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Ill.: Bertóthy Ágnes, Naphegy Kiadó, 2020, 48 oldal
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

„Minden gyerek álmokkal a szívében születik” – így indul Boldizsár Ildikó meséje Kós Károlyról, és ez az első, csodaszép mondat mindvégig a könyv legfontosabb gondolati magva is marad. A fiú, aki Varjúvárról álmodott ugyanis egy olyan kisfiúról szól, akinek már gyerekként álmokkal és „csodaszép épületekkel volt tele a szíve”, és aki élete során mindent megtett azért, hogy a terveit, vágyait meg tudja valósítani.

A kötetben minden fontos információ megtalálható Kós Károlyról. Láthatjuk, hogy milyen családból származott (édesapja magyar királyi távirdatiszt, édesanyja több nyelven beszélő, művelt asszony volt). Végigkövethetjük azt is, mik voltak a legfontosabb benyomások, amelyek érték őt a világról, hogyan szedte fel elképesztő tudását, és miként tanult emberséget Kolozsváron, a híres Református Kollégiumban. Aztán pedig az is kiderül, hogyan öntött formát sokrétű tehetsége, és hogyan lépett végre a saját, neki kijelölt útjára, amikor eldöntötte, hogy építész lesz.

A fiú, aki Varjúvárról álmodott csodaszép mesekönyv egy valódi polihisztorról, amelynek illusztrációi szépen illeszkednek Kós Károly örökségéhez, és amelynek nyelvezete egyszerű, pontos, de mégis mesei. A gyerekek fantáziáját valószínűleg a Varjúvár története fogja megmozgatni a leginkább, amely egyszerre szól egy kedves varjúról, és egy különleges otthonról, amelyet Kós Károly álmodott meg a családjának. De izgalmasak lehetnek a kicsik számára azok az épületek is, amelyeket már ők is ismerhetnek, és amelyek rajzként visszaköszönnek a könyvben, például a Budapesti Állatkert elképesztően különleges pavilonjai. A könyvben ráadásul óhatatlanul előkerülnek komolyabb témák, például a világháborúk vagy Trianon, így arra is alkalmas, hogy a történelem iránt felkeltse az érdeklődést.

Boldizsár Ildikó mesekönyvéből egy olyan művészt ismerhetünk meg, aki nemcsak elképesztően fontos és nagyhatású építész, hanem író és illusztrátor, újságíró és tanár, valamint parlamenti képviselő is volt. Élettörténetéből egy olyan ember képe rajzolódik ki, aki nemcsak, hogy elképesztően nagy tudású volt, hanem akinek hatalmas álmai és fontos elvei is voltak, és aki mindig hű maradt a gyökereihez. Ő volt a kalotaszegi ezermester, az utolsó magyar polihisztor, Kós Károly, akiről most már a gyerekeknek is bátran mesélhetünk.  

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A magyar népmesei motívumokat és a skót hagyományokat vegyíti Halász Margit

Szeptemberben jelenik meg Halász Margit Hetvenhét vörös bárány című gyerekkönyve a Prae Kiadónál, amelyet a Belgiumban élő Bogdán Viktória illusztrál. Mutatjuk a címadó történetet!

...
Gyerekirodalom

Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai

Játékos időutazásra invitál az az új képregény, amely a Budavári Nagyboldogasszony- vagy ismertebb nevén Mátyás-templom gondnoksága megbízásából készült. Szövegét Dávid Ádám írta, képi világát Németh Gyula teremtette meg.

...
Gyerekirodalom

Csobbanós, nyomozós, rendszerváltós - Tíz gyerekkönyv a Balatonról

A Balaton a gyerekkori nyaralások kihagyhatatlan helyszíne, ahol felváltva nyaggatjuk a szüleinket lángos és vízibicikli után, ahová már ősszel visszavágyunk, és ahová felnőttként mi is visszavisszük a saját gyerekeinket. De mit olvassunk nekik a nyaralás előtt, alatt vagy épp helyett? Adunk pár tippet és mutatunk tíz balatoni témájú gyerekkönyvet!

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Nagy

Megmutatjuk magyarul a 22 éves költő, Amanda Gorman versét, amitől felrobbant az internet

22 éves Amanda Gorman volt, aki a beiktatások történetének hatodik, egyben legfiatalabb költőjeként mondta el versét, a The Hill We Climb címűt. Az író és műfordító Totth Benedek lefordította a verset A hegy, amit megmászunk címen. 

Szerzőink

...
Szeder Kata

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

...
vl

Mészöly Miklós egyszerűen volt. Vagyis Van.

...
Forgách Kinga

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

Polc

Egy karambol miatt négy sors csúszik ki a megszokott útról Kiss Tibor Noé regényében

...

Hidegrázós élmény Ulickaja Csak egy pestisét olvasni

...

Családi ügyek, viharok és a klímakatasztrófa érdekelte legjobban a sci-fi írókat 2019-ben

...

2020 hangulata a magyar fantasztikus kisprózákba is beszűrődik

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele!