Gyerekkönyv meséli el, hogyan lett Kós Károlyból az utolsó magyar polihisztor
Forgách Kinga

Gyerekkönyv meséli el, hogyan lett Kós Károlyból az utolsó magyar polihisztor

u18 kós_károly boldizsár_ildikó bertóthy_ágnes

A sorozat korábbi kötetei is csupa olyan hírességekről szóltak, akik igazi példaképek lehetnek a gyerekek (és felnőttek) számára. Pár évvel ezelőtt jelent meg Deborah Heilgman A fiú, aki imádta a matekot című könyve, amely Erdős Pál hihetetlen életét dolgozta fel. Tavalyelőtt Kertész Edina meséje robbant nagyot, amely az első magyar orvosnőről, Hugonnai Vilmáról szólt. A lány, aki orvos akart lenni kötetről mi is írtunk. Kertész Edina akkor elmondta, fontos volt számukra, hogy a második rész egy olyan nőről szóljon, akinek valamilyen szempontból jelentős az élettörténete. A sorozat harmadik darabja azért volt különleges, mert a tudományos témájú könyvek után végre egy művész élete került középpontba. A fiú, akit elvarázsolt a zene Bartók Béla sorsáról mesélt izgalmasan, a gyerekek számára is könnyen feldolgozható módon. A negyedik kötet pedig az első női csillagászunk, Balázs Júlia életét mutatta be, amely nemcsak fordulatos volt, hanem díszleteiben is kimondottan meseszerű. A kiadó legújabb kötetéből ismét egy jelentős művész történetével lettünk gazdagabbak: A fiú, aki Varjúvárról álmodott című könyvből Kós Károly életét, személyét és munkáit ismerhetjük meg.

Boldizsár Ildikó
A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Ill.: Bertóthy Ágnes, Naphegy Kiadó, 2020, 48 oldal
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

„Minden gyerek álmokkal a szívében születik” – így indul Boldizsár Ildikó meséje Kós Károlyról, és ez az első, csodaszép mondat mindvégig a könyv legfontosabb gondolati magva is marad. A fiú, aki Varjúvárról álmodott ugyanis egy olyan kisfiúról szól, akinek már gyerekként álmokkal és „csodaszép épületekkel volt tele a szíve”, és aki élete során mindent megtett azért, hogy a terveit, vágyait meg tudja valósítani.

A kötetben minden fontos információ megtalálható Kós Károlyról. Láthatjuk, hogy milyen családból származott (édesapja magyar királyi távirdatiszt, édesanyja több nyelven beszélő, művelt asszony volt). Végigkövethetjük azt is, mik voltak a legfontosabb benyomások, amelyek érték őt a világról, hogyan szedte fel elképesztő tudását, és miként tanult emberséget Kolozsváron, a híres Református Kollégiumban. Aztán pedig az is kiderül, hogyan öntött formát sokrétű tehetsége, és hogyan lépett végre a saját, neki kijelölt útjára, amikor eldöntötte, hogy építész lesz.

A fiú, aki Varjúvárról álmodott csodaszép mesekönyv egy valódi polihisztorról, amelynek illusztrációi szépen illeszkednek Kós Károly örökségéhez, és amelynek nyelvezete egyszerű, pontos, de mégis mesei. A gyerekek fantáziáját valószínűleg a Varjúvár története fogja megmozgatni a leginkább, amely egyszerre szól egy kedves varjúról, és egy különleges otthonról, amelyet Kós Károly álmodott meg a családjának. De izgalmasak lehetnek a kicsik számára azok az épületek is, amelyeket már ők is ismerhetnek, és amelyek rajzként visszaköszönnek a könyvben, például a Budapesti Állatkert elképesztően különleges pavilonjai. A könyvben ráadásul óhatatlanul előkerülnek komolyabb témák, például a világháborúk vagy Trianon, így arra is alkalmas, hogy a történelem iránt felkeltse az érdeklődést.

Boldizsár Ildikó mesekönyvéből egy olyan művészt ismerhetünk meg, aki nemcsak elképesztően fontos és nagyhatású építész, hanem író és illusztrátor, újságíró és tanár, valamint parlamenti képviselő is volt. Élettörténetéből egy olyan ember képe rajzolódik ki, aki nemcsak, hogy elképesztően nagy tudású volt, hanem akinek hatalmas álmai és fontos elvei is voltak, és aki mindig hű maradt a gyökereihez. Ő volt a kalotaszegi ezermester, az utolsó magyar polihisztor, Kós Károly, akiről most már a gyerekeknek is bátran mesélhetünk.