Az indiánosdinál csak a barátság lehet fontosabb

Az indiánosdinál csak a barátság lehet fontosabb

A holland Erna Sassen eredetileg színésznő volt, 2004-ben debütált gyerekkönyvíróként, a következő évben pedig hátat is fordított a színpadnak. Magyarul az Egy indián, mint te meg én az első könyve, amely egyszerre óda a gyermeki fantáziához, és ad mesés fogódzót a valóság feltérképezéséhez.

Ruff Orsolya | 2021. április 30. |

Erna Sassen hőse egy Boaz nevű fiú, akinek a kora nincs pontosan meghatározva, de olyan tízéves lehet. Amit fontos róla tudni, hogy szereti a csendet és az állatokat, rajong az indián kultúráért, ezt a rajongását viszont nem tudja kivel megosztani, mert barátai nincsenek. Ám mivel nem szeretné, hogy a szülei nyugtalankodjanak, ezért barátokat talál ki magának, akikről azt állítja, hogy iskola után együtt játszanak.

Erna Sassen
Egy indián, mint te meg én
Ford.: Rádai Andrea, Pagony, 2021, 122 oldal
-

A társas magány addig tart, amíg az osztálytársa nem lesz egy Aisha nevű lány, aki nem beszél hollandul, és pont úgy néz ki, mint egy indián. Ez már elég alapot ad a rokonszenvre, a tanára pedig jó érzékkel összeülteti a két gyereket, akik öntudatlanul is egymás támaszai lesznek. Az idill addig tart, amíg Boaz szülei úgy nem döntenek, hogy a gyereknek érdemes lenne osztályt ugrania, ami viszont azzal is járna, hogy maga mögött kellene hagynia az addigi közösségét és újdonsült barátját. 

Boaznak elég korán meg kell tanulnia, hogy kiálljon magáért, de az odáig vezető úton nemcsak mások, hanem ő is követ el hibákat. Családon belüli legnagyobb szövetségese a nagymamája, aki egy igazi szupernagyi. Ez nem azt jelenti, hogy emberfeletti képességgel rendelkezne, csupán arról van szó, hogy mindig ott van, amikor kell. Ismeri az unokája minden rezdülését, a gondolatait, szívesen viszi kempingezni, mindig van ideje meghallgatni őt, és vigasztalni is, ha arra van szükség. Ő az, aki nagyon egyszerű szavakkal megpróbálja elmagyarázni azokat a világban zajló folyamatokat, amelyek megértése sokszor még egy felnőttnek is nehézséget okoz. Az ugyanis elég hamar kiderül, hogy Aisha nem indián, hanem egy másik országból érkezett, tele van traumákkal, és pont egy olyan barátra van szüksége, mint Boaz.

Sassen regénye egy gyönyörű mese a barátságról és a gyermeki fantázia végtelenségéről.

Boaz megszállottja az indiánoknak, mindent tud róluk – és lapszéli kis buborékokban az olvasó is sok információt kap a különböző indián kultúrákról –, a világról alkotott képét, érdeklődését, gondolatait, vágyait pedig nagyban meghatározza az indiánlét. 

A kötet illusztráció ráadásul csodálatosan feleselnek erre a történetszálra. Martijn van der Linden fekete-fehér-piros rajzai, monokróm oldalai megidézik az indiánmotívumokat, az ősi ábrázolásokat, de van itt térkép, pálcikaember, és olyan illusztrációk is, amelyek önmagukban egy mini-történetet mesélnek el. A legszebb, hogy

mindez harmonikus egészet ad ki,

és egészen különleges hangulatot ad a könyvnek. 

Emellett Sassen nagyon egyszerűen, de nem leegyszerűsítve ábrázolja a kisfiú világát, így az olvasó végig Boaz nézőpontjából követi az eseményeket: vele van, amikor kétségbeesésében világgá szalad, amikor a lépcső tetején kihallgatja a szülei veszekedését, amikor a nagymamájával elrendezgetik a házi indiánmúzeumot. A nehézségek ellenére Boaz világát átlengi a derű, pedig a megtalálni vélt biztonsága egy adott ponton megrendülni látszik – paradox módon épp a szülei által, akik a legnagyobb jóindulattal egy osztállyal feljebb léptetnék, ezzel ugyanakkor kiszakítanák a jól ismert közegből és megfosztanák az egyetlen barátjától. A fantáziavilág Sassennél nem jelent teljes elrugaszkodást, és nem jelenti azt, hogy Boaz teljesen fogalmatlan lenne: az indiánvilág fontos kapaszkodó számára, egy olyan mátrix, amelybe behelyettesíthetők a való világ dolgai, ez pedig sokszor segít neki tájékozódni,

eligazodni a legnehezebb helyzetekben is. 

Erna Sassen fejlődésregénye elsősorban a kiskamasz olvasókat célozza – a nyelvezete, a szöveg tördelése, az oldalak szellőssége pedig alkalmassá teszi az önálló olvasásra is.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Janikovszky Éva olyan gyerekeknek írt, akikből felnőtt lesz és olyan felnőtteknek, akik gyerekek voltak egyszer

Már a sokadik generáció nő fel Janikovszky Éva könyvein, aki éppen ma lenne 95 éves. Írót valószínűleg ennél nagyobb öröm nem érhet, és Janikovszky is azt vallotta, nincs nagyobb elismerés annál, minthogy a gyerekek és a szülők, nagyszülők ismerik a könyveit.

...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Ilyen volt Julia Child, mielőtt a főzés világhírű nagykövetévé vált volna

...
Hírek

Május végén térnek vissza a Jóbarátok

...
Hírek

Eladó a szélmalom-ház, amely egykor Arthur Miller lakhelye volt

...
Hírek

Milyen titkokat rejtenek Leonardo da Vinci jegyzetfüzetei?

...
Hírek

A Pendragon legendát dolgozza fel a Budapest Bábszínház

...
Hírek

Barabási a New York Timesban írta meg, hogyan lett digitális műalkotás egy hálózati képből

...
Hírek

Salinger, fotóikonok és Ms. Columbo [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Bereményi Géza, Grecsó Krisztián, Spiró György, Závada Péter, Csoóri-est és Rájátszás a Margó Irodalmi Fesztiválon

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál. 

A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

...
Podcast

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]

Coco Chanel életéről, karrierjéről, örökségéről beszélget Szeder Kata és Valuska László.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Závada Péter egy kastélyban keresi a választ hatalom és művészet viszonyára

...
Valuska László

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

...
Jakobovits Kitti

Könyvek arról, hogy miért fontosak nekünk a könyvek