Adamik Zsolt: Mi rossz történhet egy elzárt íróemberrel?

Mit csinálnak a gyerekkönyvszerzők karantén idején? Mivel töltik az idejüket, és melyik az a három könyv, amelyeket másoknak ajánlanak? Ezúttal Adamik Zsolt válaszait olvashatjátok.

Ruff Orsolya | 2020. március 30. |

Fotó: Szöllősi Mátyás

A karantén egészen speciális helyzet a gyerekes családok számára, hiszen a négy fal között kell most tanulniuk, játszaniuk, kikapcsolódniuk (a szülőknek pedig dolgozniuk is). Gyerekkönyv-szerzőket kérdeztünk arról, mivel töltik a karantén alatt az időt, egyúttal arra kértük őket, ajánljanak három könyvet, amelyek igazi kikapcsolódást jelenthetnek. Ezúttal Adamik Zsolt (Bibedombi szörnyhatározó, Ördögbőr grófja) válaszát olvashatjátok.

"Annyiban izgalmas a helyzet, hogy isteni mákomnak köszönhetően épp egy hostelben (mely a körülményeknek megfelelően szünetet tart) vagyok afféle felvigyázó – tök üres az egész, a lift furán csikorog és vörös drapériás, néha ellenőrizni kell a bojlert a pincében, és olykor egy golflabdát hajigálok az aula falára, mi baj lehet? Mi rossz történhet egy elzárt íróemberrel egy efféle helyen, mi?

De amit VALÓBAN csinálok: 35 évesen elkezdtem gördeszkázni. Furcsa, de alapvető hipotézis, hogy amint az embernek pénze van a kölökkorában vágyott cuccokra, onnantól azok a holmik már csipetnyit sem érdekesek. Nos, nálam ez gellert kapott, mert imádok kulcscsonttörést szenvedni, és már majdnem megy az ollie is. Edzek, mert amióta fél éve abbahagytam, az aputestem jött, rámugrott, és nem akar elengedni. Olvasok (rákattantam az életrajzi könyvekre: az Első kétszáz évem című Királyhegyi Pál-darab után most fejeztem be a Verebes István-féle Tólig-ot), főzök. Durva Scoville-számmal rendelkező paprikákat nevelek. De a kérdés, gondolom, erre vonatkozik: igen, kezet mosok félóránként, és írok, mint a güzü. A Bibedombi szörnyhatározó Halasi Dániel rendezésében, Dés András zenéjével február 8-án bemutatódott a békéscsabai Napsugár Bábszínházban (kis szerencsével az események után látható lesz Budapesten is), és most kalimpálok, annyira jó lett, csak a kalimpálás, szerintem legalábbis, nem látszik. Úgyhogy azóta új mesedarabon dolgozom, ami Pucó pasáról szól, aki ízeket rabol, mert egy sótlan gazember. Szerepel a darabban egy receptdetektív is, akinek jegesmedve az árnyéka, és egy Imi nevű kissrác, akinek elrabolta a nagyiját a Pucó, mert csak ő, a nagymama ismeri a kapusznyíka receptjét. Ez is a munkacím, hogy KAPUSZNYÍKALAND. Illetve ezerrel írjuk Stiglincz Milánnal közösen a Csudanagyi című multimédiás sci-fi marhaságunkat, ha minden jól megy, ősszel már olvasható is lesz.

És hogy milyen olvasnivalót ajánlok karantén esetére? Nos, konkrétan irigylem azt a kölköt, aki nem olvasta még Neil Gaiman Szerencsére a tej című könyvét, melynek nem csupán a címe elsőrangú, de a sztorija is, sőt, az egyik legviccesebb cucc, amit valaki a kiskamaszság előtt pár perccel a kezébe vehet. Nem kevésbé kitekert és király Dániel András könyve, A nyúlformájú kutya – úgy tűnhet, a fura című könyvekre vagyok rágyógyulva, pedig nem, mert ennek a belbecse (szintén) elképesztően szórakoztató. Az idősebb, de kissé tán gyereklelkű, azaz rajongásra komolyabban képes olvasók számára képregényt ajánlok – Brian K. Vaughan két csudás cucca is kapható már itthon, de az Y, az utolsó férfi jelen helyzetben kicsit gonosz tipp lenne. Olvasson tehát a sci-fista felnőtt SAGA-t, amely az egyik legelborultabb, legizgalmasabb, legkreatívabb dolog, amivel találkozhatni lehet: mintha Asimov rettenetesen bekarmolt volna Rejtővel és Douglas Adamsszel egy rekesz sör társaságában valami amszterdami termelőszövetkezet magtározójának a tetején, és ugyan lassan le kellene onnan jönniük, de igazából egyikőjüknek sem akaródzik. Egy csuda.

De az olvasás mellett jusson mindenkinek arra, hogy megkérdezze a szomszéd nénit (egy méter távolságból!!!), hogy vajon kell-e segíteni bevásárolni, és amúgy is, hogy van, mi újság. Oké?"

A Youtube-on Adamik Zsolt is rendszeresen felolvas a karanténban lévőknek, itt meg tudjátok nézni:

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

"Olvasva és felolvasva is eszetlen élmény" - Ezeket a könyveket ajánlja Varga Bálint

Megkértük a gyerekkönyvírókat, hogy a karanténidőszakban ajánljanak három könyvet az otthon maradtaknak. Elsőként Varga Bálint válaszát olvashatjátok.

...
Gyerekirodalom

Grecsó Krisztián gyerekverseket ír a karantén alatt

Mit csinálnak az írók a karantén alatt, mit olvasnak, és min dolgoznak éppen? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Nyáry Krisztián új beszélgetéssorozata, amelynek Grecsó Krisztián volt az első vendége.

...
Gyerekirodalom

Animációs rövidfilm készült Rofusz Kinga Otthon című silent book-jából

Két éve jelent meg a Vivandra Kiadó gondozásában Rofusz Kinga Otthon című kötete, amely szavak nélkül, kizárólag a képek révén mesél. A könyvből animáció is készült a K.G.B. Stúdió közreműködésében, amelyet bárki megtekinthet a Youtube-on.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.