„Eső és avar illata száll, kezed puha, mohás fatörzset súrol. Megroppan egy ág a bakancsod alatt, ahogy lassan előrelépsz. Figyelmesen pásztázod az előtted lévő földet” – nyújt betekintést Almási Petra a gyűjtögetés élményébe. A vadon termő gomba nemcsak finom, hanem egészséges konyhai alapanyag is, amelyet akár magunknak is megszerezhetünk az erdőben (itt mutattunk 5 okot, amiért érdemes fogyasztani).
Mit kapunk, ha kezünkbe vesszük a könyvet?
Az Ehető gombák Magyarországon összefoglalja a gombászás történetét, amely egyidős az emberiséggel, valamint betekintést nyújt a biztonságos gyűjtés írott és íratlan szabályaiba, a gombák friss felhasználási módjaiba és tartósítási technológiáiba.
Bemutatja továbbá a hazai ehető gombák teljes kínálatát 200 hazai faj részletes gyűjtési és felhasználási útmutatójával.
A kötet éppúgy kalauzolja a kezdő, a gyakorlott gombászokat, illetve a szakellenőröket e sokszínű világban, mint a különleges alapanyagokra nyitott háziasszonyokat és a szakácsokat.
„A gombaszedéssel töltött természetjárás test és lélek gyógyírja, a teli kosár pedig az élelem-önellátást és a kulináris kalandozásokat is támogatja” – áll a fülszövegben.
Ki a szerző?
Almási Petra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen diplomázott kertészmérnökként, a gomba-szakellenőri tanfolyamot pedig a Magyarhoni Gombász Egyletnél végezte el, majd a Magyar Mikológiai Társaság felsőfokú gombaismereti képzésén is részt vett.
2019 óta foglalkozik a vadon termő, ehető fajok megismerésével, gyűjtésével és feldolgozásával, melyet most már írásaiban és oktatási tevékenységében is népszerűsít.
Az új kötetét megjelentető Gingko Kiadó legfőbb célja, hogy könyveiken keresztül az olvasók harmóniába kerülhessenek a természettel, és ezáltal önmagukkal is.
Meggyőződésük, hogy „odafigyeléssel, egymás és a természet felé fordulással, összefogással – akár apró lépésekben is – mindannyian tehetünk azért, hogy Földünk és közvetlen életterünk jobb hely legyen” – írják.
(Gingko Kiadó)
Fotó: Almási Petra oldala