Závada Péter, Vecsei H. Miklós Csoóri-estje, Margó Esztrád [PROGRAMAJÁNLÓ]

Závada Péter, Vecsei H. Miklós Csoóri-estje, Margó Esztrád [PROGRAMAJÁNLÓ]

A végre melegedő nyári napokkal a programok is sűrűsödnek. Margó, Hamvas Béla, sárkányok vagy épp egy drogos agymenés? Mutatunk pár eseményt, amik közül érdemes válogatni.

sa | 2021. június 03. |

Margó Irodalmi Fesztivál

-

Mikor? Június 10-13.

Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Jövő csütörtökön kezdődik a tizedik Margó, mi már nagyon várjuk, sok izgalmas programmal készülünk a jubileumi alkalomra. Például itt mutatjuk be Závada Péter negyedik verseskötetét, a Gondoskodást. Vecsei H. Miklós és csapata József Attila és Pilinszky János életműve után most Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelegve hozott létre egy koncertszínházi előadást. És persze a tizedik születésnapot is alaposan megünnepeljük egy egyszeri és megismételhetetlen esztráddal, amiben Dragomán György, Erdős Virág, Kardos-Horváth János, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Szabó T. Anna és Totth Benedek  segít nekünk rendhagyó felolvasásokkal, zenével és slammel. Azután pedig iszunk a medve bőrére. Végül az egész fesztivált egy jóféle Rájátszás-bulival zárjuk, amin fellép Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán, Szűcs Krisztián. 

A járványügyi szabályokat figyelembe véve, a nézők és a közreműködők biztonságát szem előtt tartva az eseményeken való részvételhez védettségi igazolvány szükséges, a maszkviselést pedig az aktuális hivatalos járványügyi rendelkezéseknek megfelelően szabályozzuk.

A részleteket itt találod.

Pilinszky János-konferencia

-

Mikor? Június 04.

Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum

Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulója alkalmából egész napos konferenciát szervezett az Irodalmi Magazin. A konferencia célja, hogy minél többféle szempontból közelítsék meg az életművet és annak utóéletét. Az előadásokban foglalkoznak például a Pilinszky verseiben megjelenő hit témáival, a “tapasztalat nyers elevenségével és a figyelem természetével”, Pilinszky verseinek angolra fordításával, de a költő komoly- és könnyűzenei hatásaival is.

A részleteket itt találod.

A Hamvas Béla olvasósarok megnyitója - Weiner Sennyey Tibor előadása

-

Mikor? Június 05.

Hol? Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre

Mi is beszámoltunk róla, hogy Hamvas Béla bútoraiból rendeztek be olvasósarkot a szentendrei könyvtárban. A Hamvas-olvasósarkot az inspiráció helyének szánják, ahol a látogatók nemcsak láthatják, de használhatják is Hamvas eredeti bútorait. A megnyitón előadást tart Weiner Sennyey Tibor költő “Hamvas Béla fakanala, avagy az egyszerű tárgyak titokzatos szépsége” címmel, Pájer Alma Virág színművésznő pedig Hamvas Béla műveiből olvas fel.

A részleteket itt találod.

CEU Határtalan Tudás Online: A mese nem csak a gyerekeké

-

(Kép forrása: Gordon Johnson/Pixabay)

Mikor? Június 04.

Hol? Online ezen a linken

A népmese a falusi közösségekben eredetileg a felnőttek szórakozását szolgálta, mára mégis elsősorban gyermekműfajként ismerjük. A felnőtt mesemondó körök az utóbbi években kezdtek új életre kelni. Hogyan lett gyerekműfaj a meséből? Mit csinálnak a felnőttek egy mesekocsmában vagy egy mesepárbajon? Miért lesz jobb a szövegértése annak, akinek sokat meséltek gyerekkorában? Hogyan mentették meg a Grimm testvérek a mesét a „romantika elől”? Mit kell tudnia egy jó mesemondónak, hogy megragadja közönségét?

A Határtalan tudás következő eseményén előad Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője és a Magyar Táncművészeti Egyetem docense; Klitsie-Szabad Boglárka etnográfus, mesemondó, a Hagyományok Háza népmese szakelőadója, Prima Junior díjas mesemondó, 2019-ben mesemondói tevékenységéért elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést; Gombos Péter egyetemi docens, olvasáskutató, a MATE Kaposvári Campusa Neveléstudományi Intézetének oktató-kutatója, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) korábbi elnöke, jelenleg alelnöke.

A részleteket itt találod.

Miért szeretjük ennyire a sárkányokat? Moobius Könyvklub élő online beszélgetés

-

Mikor? Június 03.

Hol? Online a Facebookon

Sárkány (főnév): mitikus lény, jellemzően hatalmas, mágikus vagy spirituális tulajdonságokkal bíró hüllő. Vagy éppen a sikeres fantasy kulcseleme? A világteremtés alapjait lefektető Középföldétől kezdve George R. R. Martin A tűz és jég dala-sorozatán át Christopher Paolini Alagaësiajáig minden, magára valamit is adó fantasy világban vannak – és lesznek is – sárkányok. Hogyan lehetséges, hogy mégsem tekintjük lerágott csontnak ezeket a néhol barátságos, máskor kegyetlen és félelmetes lényeket? Hogyan tudja a sokadik, elődjeitől látszólag alig különböző fantasyvilág is belopni magát az olvasók szívébe? A legújabb Moobius Könyvklub-beszélgetés keretein belül Szántó Dániel krimiíró (és gyermekkorától fogva fantasyrajongó), Keserű József irodalomteoretikus, egyetemi oktató, illetve Gaborják Ádám, az Európa Könyvkiadó szerkesztője keresik a választ a fenti kérdésekre.

A részleteket itt találod.

Félelem és reszketés Las Vegasban

Mikor? Június 03.

Hol? Bem mozi

“1971-ben járunk, az Egyesült Államokban, a kompromitációs botrányba keveredett Richard Nixon elnöksége és a hippi korszak idején. Raoul Duke, a sportriporter, megbízást kap a nevadai sivatagban megrendezett motorverseny tudósítására. Barátjával az ügyvéd Dr. Gonzóval, útnak indul, ám céljuk nem a sivatag lesz, hanem Las Vegas, a szerencsejáték városa. A két férfi a kábítószerek és az alkohol összes létező fajtájával felszerelkezve vág neki a kalandnak, hogy megtalálja az amerikai álmot” - foglalja össze a Port.hu a Hunter S. Thompson amerikai író, újságíró klasszikusából készült film cselekményét. Ha rég voltál moziban, van érvényes oltási igazolványod/applikációd és szabad a ma estéd, irány a Bem!

A részleteket itt találod.

Hírlevél feliratkozás

(Címlapi kép forrása: Thaler Tamas / Wikipedia)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.