A hálózatkutatók folyamatosan modellezik a vírusok terjedését

A koronavírusjárvány nemcsak az egészségügyben dolgozóknak, hanem a hálózatkutatóknak is rengeteg munkát ad. Alessandro Vespignani könyve, A jóslás algoritmusa a vírusok terjedését modellezi, Barabási Albert-László szerint ez lehet a koronavírus bestsellere.

.konyves. | 2020. március 16. |

(Kép forrása)

A koronavírus idején elrendelt kényszerű karanténok egyetlen célt szolgálnak: minimálisra csökkenteni az emberi érintkezések számát, megakadályozva ezzel a járvány terjedését. A vírusok terjedését nemcsak az epidemiológusok kutatják, de a hálózatkutatók is: a bostoni Network Science Institute-ban dolgozó Alessandro Vespignani és csapata például már az ebola és a zika vírusok kitörésekor is vizsgálódtak, és nincs ez másként a mostani koronavírus esetében. „'Hadiállapotnak' hívjuk ezt a mostanit” – idézte a New York Times Vespignanit, aki elmondta azt is, hogy a vírusok terjedése miatt nem állhatnak le, menetközben kell dolgozniuk, és egyfolytában hálózatokat kell modellezniük.

Régebben a kutatók a vírus terjedését a betegség jellemzőiból próbálták kikövetkeztetni, viszont ahhoz, hogy igazi járvány alakuljon ki, az embereknek érintkezniük kell egymással. Jó évtizede tehát elkezdték kutatni a közösségi hálózatokat, így próbálták azonosítani és elemezni azokat az egyéni viselkedésmintákat, amelyek felgyorsíthatják vagy lelassíthatják a potenciális terjedést.

Alessandro Vespignani
A jóslás algoritmusa
Fordította: Balázs István, Libri, 2020

Ezek a megállapítások azért fontosak, mert nagy szerepet játszhatnak a mindennapi életet érintő rendelkezések kialakításában - például abban, hogy be kell zárni-e az iskolákat és a munkahelyeket -, így tehát a világegészségügyi szakemberek napi szinten konzultálnak a hálózatkutatókkal, köztük Alessandro Vespignani kutatócsoportjával. Az algoritmusoknak és szimulációknak köszönhetően a szakemberek arra is kísérletet tesznek, hogy megjósolják a vírusok terjedését. Egyebek között erről a folyamatról szól Vespignani A jóslás algoritmusa című könyve, amely már magyarul is előjegyezhető, és amelyet Barabási Albert-László a koronavírus bestsellerének nevezett:

„Vespignani hálózatelméletre épülő előrejelzései alapján döntenek ma a világ kormányai arról, milyen intézkedéseket vessenek be a koronavírus ellen. Vespignani volt az, aki húsz évvel ezelőtt megteremtette a modern vírusterjedést leíró modellezés eszköztárát. Az általa tervezett algoritmusokat vetették be minden jelentős vírus esetén, az ebolától a koronavírusig. A WHO és más nemzetközi intézmények számára Vespignani készít előrejelzéseket arról, pontosan mikor és hány ember fog megbetegedni a világ nagyobb városaiban, és hogy a különböző megszorító intézkedések hogyan befolyásolják majd a vírus terjedését. A jóslás algoritmusa című kötetében Vespignani közérthetően mutatja be a jósolhatóság problematikáját, illetve az előrejelzésekben rejlő lehetőségek és az ehhez kapcsolódó felelősség kérdését.”

A kötet fülszövege szerint Alessandro Vespignani a munkájában a datifikálás matematikai módszereit alkalmazza. És hogy kik látják őt el adatokkal? Mi magunk. A bankkártyánkkal kiegyenlített összegek elárulják, mit engedhetünk meg magunknak, és hogy mi tetszik nekünk. Az okostelefonunkba beépített GPS rögzíti minden helyváltozatásunkat, a Facebookban lévő algoritmus megtanulja, milyen az ízlésünk filmek és zene, divat és ételek tekintetében, sőt, a megszerzett adatok birtokában képes kikövetkeztetni, kire szavazunk majd a következő választáson. A mindenfelé széthintett információk jelentik a kiindulási pontot, a forrást, amelyből a jövő szimulációja érdekében meríteni lehet. Olyan fontos jelenségek megjövendölésére lehetünk ezáltal képesek, mint a világméretű járványok, a háborúk, a gazdasági és politikai összeomlások, vagy épp a természeti katasztrófák. A jóslás algoritmusa nem azt árulja el, mindez hogyan következhet be egy napon, hanem arról számol be, hogy miként működik ez meg már most is - anélkül, hogy tudomást szereznénk róla.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sorra mondják le a könyvvásárokat a koronavírus miatt

A koronavírus nem kímélte a könyvpiacot sem, és főleg a fesztivál- és vásárszezonban elég sok bizonytalanságot okoz. A nagy könyves rendezvények közül Párizs, Lipcse és London is a lemondás mellett döntött, a bolognai gyerekkönyvvásárt pedig májusra tették át.

...
Hírek

Lackfi János megverselte a koronavírust

A kortárs szerzők közül Lackfi János reagált a leggyorsabban, és a Facebookon tette közzé a koronavírusról írt versét.

...
Hírek

A koronavírus egy csomó plagizált könyvet is hozott

A koronavírus terjedésével az Amazont elárasztották a betegségről szóló könyvek – amivel csak az a baj, hogy jó része plagizált.

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás

...
Hírek

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is megkapta az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjat

...
Hírek

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

...
Hírek

Erdős Virág versét tanuld meg és segíts a hajléktalanokon

...
Hírek

Poketben is olvasható Molnár Ferenc karácsonyi története 

...
Hírek

Könyvekből húztak kerítést Üllőn

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]