Útmutató készült H.P. Lovecraft fantasztikus világához

.konyvesblog. | 2018. augusztus 27. |

hp_lovecraft_par_dominique_signoret.jpg

Forrás:: Wikimedia

Howard Phillips Lovecraft a világ egyik legnagyobb képzelőerővel megáldott írója volt, történeteiben összeér a fantasztikum, a science-fiction és a horror. Az általa felépített, egyedi hangulatú mitológia írók nemzedékeit inspirálta. Életműve ma már egyértelműen a popkultúra része, neve pedig fogalom, amelyet gyakorlatilag egy műfaj meghatározására használnak. Olyan írók tartják példaképüknek mint Stephen King vagy Neil Gaiman. Ha meg akarod ismerni a lovecrafti univerzumot, most könnyen megteheted, a Polygon ugyanis összeállított egy szuper útmutatót hozzá.

Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Fordította: Bihari György, Galamb Zoltán, Gálvölgyi Judit, Kornya Zsolt, Sóvágó Katalin, Szukits Könyvkiadó, 2015, 480 oldal, 

 

Ahogy az sok zsenivel lenni szokott, Lovecraft is posztumusz futott be műveivel, életében nem aratott sikereket. Viszont 1937-es halála után lassan, de biztosan a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású írójává vált. Rhode Islanden született 1890-ben, és életének nagy részét ott is töltötte. Még csak nyolcéves volt, amik megírta első horrorsztorijait, amiket különös rémálmai ihlettek. Fiatalkorában kémiai és csillagászati témákban publikált cikkeket, később pedig ponyvalapokban megjelent pár irodalmi jellegű írása is, bár nagy népszerűségre nem tett szert.

A huszadik századi horror sötét, barokk hercege - 125 éve született H. P. Lovecraft

A horrorirodalom huszadik századi nagymestere, aki óriási rajongótáborral bír, és olyan írók tartják példaképüknek, mint Stephen King vagy éppen Neil Gaiman. Ma így látjuk a 125 éve született Howard Phillips Lovecraftet, ő maga azonban nem élhette meg ezt a sikert: 1937-ben...

Viszont megálmodott egy fiktív várost, Arkhamot és egy képzeletbeli menő iskolát, a Miskatonic University-t, amik visszatérő helyszínek lettek novelláiban. Munkáira nagy hatással volt az első világháború, és az abból következő felismerés, hogy az emberek olykor rettenetesen tudnak bánni egymással. A sötétségről, gyilkosságról és a gonoszról szóló vízióit tehát a valóság inspirálta. Legtermékenyebb írói korszakát az 1926 és 1933 közé eső időszakban élte; ekkor írta többek között a Pickman modelljét és a Rémület Dunwichbent és a Cthulhu hívását, utóbbi máig az egyik legismertebb írása. Az általa megteremtett történetkört emiatt Cthulhu-mítosznak is nevezik.

call_of_cthulhu_cthulhu.jpg

Forrás: Polygon (Michael Bukowski)

Halála után a spekulatív fikció műfajának úttörője lett. Olyan univerzumot épített fel, amelyet nem csak emberek laknak, hanem földönkívüli lények is, és amelyben a világegyetem nagy, rémisztő és kiismerhetetlen. Történetei rengeteg filmet, zenét, képregényt, szerep-, illetve videojátékot inspiráltak, nem is beszélve a világirodalomra gyakorolt hatásáról. Ha már régóta meg akartad ismerni az általa teremtett világot, de nem tudtad, hogy kezdj bele, ITT  most kedvedre válogathatsz az ikonikus Lovecraft- történetek között.