Lana del Rey verseiről beszélget Simon Márton és Tóth Réka Ágnes szombaton

Egy tucat utcazenész játszik öt helyszínen, összesen nyolc órán át, a kilencedik kerületi Tompa utcában október 22-én, szombaton. A utcazene fesztivál záróeseménye Henri Gonzo akusztikus koncertje lesz. A Könyves Magazin programján Simon Márton és Tóth Réka Ágnes költők Lana del Rey verseskötetéről beszélgetnek.

Könyves Magazin | 2022. október 20. |

Második alkalommal szervez utcazene fesztivált a Paletta Budapest, a Tompa utca öt vendéglátóhelyének bevonásával. Zenél majd többek között a 2018-as Dal című műsor Év Felfedezettje Dánielfy Gergő és zenekara,az év fiatal jazz-zenésze Sárközi Dina, Havai Gábor, a The Microwaves, Szaffi, Szirtes Adél és Macskin Dávid, a Szia Anya,  de a fellépők között fiatal jazz zenészt, gyermekkori barátságból alakult duót, atmoszférateremtő alternatív indiepop triót is találhatnak az érdeklődők. Az estét Henri Gonzo,  a Fran Palermo énekes - dalszerzőjének akusztikus koncertje zárja.

A közönség szavazatai alapján 2022 legjobb utcazenekara 150.000 forintot, a második helyezett 100.000 forintot,  harmadik pedig 50.000 forintot vihet haza, az esemény médiapartnere, a Lángoló pedig különdíjjal jutalmaz egy kiválasztott formációt.

Az utcazene fesztivál helyszínei a - Budapest egyik leginkább egészséges utcájának számító - Tompa utca vendéglátóhelyei, a San Ramon Café, a Pancs Budapest, a Tompa17 Könyv&Kávé, a Paletta Budapest és Crafty Bar erre az alkalomra összenyitott közös terasza és a B-Terv lesznek. A vendéglátóhelyek az esemény alkalmából speciális menüvel készülnek a résztvevőknek, forraltborra, street foodra és szezonális ételekre biztosan lehet számítani.

Lana del Rey
Violet a fűben hátrahajol
Ford.: Simon Márton, Tóth Réka Ágnes, Jelenkor, 2022, 128 oldal
Lana Del Rey: Violet a fűben hátrahajol könyv

A zenei események mellett a Könyves Magazin programján Simon Márton és Tóth Réka Ágnes költők, a Lana del Rey verseskötet fordítói érkeznek a nemrég nyílt Tompa17-be, hogy a dalszövegeken keresztül zene és irodalom kapcsolatáról beszélgessenek az érdeklődőkkel.

Az eseményen a részvétel ingyenes.

Az október 22-i program Ferencváros Önkormányzatának művészeti tevékenységek támogatásából valósul meg.

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Simon Márton: Hat séta egy fikcióban, ami szinte biztosan rosszul végződik majd, de hátha mégis nem

A Könyves Magazin és a Bookline Zöld rovata szervezésében irodalmi stand up volt a Margón. Fellépett Litkai Gergely, Ráskó Eszter, Tóth Edu, valamint Erdős Virág és Németh Gábor. Most Simon Márton szövegét olvashatod.

...
Hírek

Simon Márton: Versek nélkül maradnának a puszta, megközelíthetetlen tények

2021 decemberében ötödik alkalommal rendezték meg a TEDxLibertyBridgeWoment, Aki lép, Aki nem szlogennel a budapesti Katona József Színházban. Simon Márton költő a vers érvényességéről beszélt, és arról, hogy mit jelent költőnek lenni a 21. században.

...
Podcast

Milyen lenne az élet internet nélkül? - Ludwig Lounge Simon Mártonnal és Tóth Réka Ágnessel

Az internet halála és az instaköltészet volt a téma a Ludwig Lounge legutóbbi beszélgetésén.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.