Simon Márton: Hat séta egy fikcióban, ami szinte biztosan rosszul végződik majd, de hátha mégis nem
Simon Márton

Simon Márton: Hat séta egy fikcióban, ami szinte biztosan rosszul végződik majd, de hátha mégis nem

A Könyves Magazin és a Bookline Zöld rovata szervezésében irodalmi stand up volt a Margón. Fellépett Litkai Gergely, Ráskó Eszter, Tóth Edu, valamint Erdős Virág és Németh Gábor. Most Simon Márton szövegét olvashatod.

Mottó: Az emberélet útjának felén // beestem a karácsonyfaárus fenyői közé a Blahán

Antropopesszimista változat (a detektív)

Hűvös, 34 fok körüli tavaszi éjszaka volt. A pálmafák kókadtan ingatták a fejüket. A távolból a fenntarthatósági háború kitörésének 300. évfordulóját ünneplő díszlövések hallatszottak, közéjük keverve egy légiriadó. Bevettem egy szomjúság elleni tablettát, még négy napom volt a heti két decis ivóvíz adagomig. Körülnéztem. Az oldalamból kitüremkedő három vese, amiket a megélhetésért növesztettem magamon egy kormányzati szervcsereprogram keretében, hogy eladhassam őket átültetésre, fájdalmasan húzta a rég eladott májam helyén terpeszkedő, folyton túlmelegedő mesterséges májam körül a bőrt. Volt még két szendvicsem csótányproteinből és lisztkukac fehérjéből, reggelire. Az agyimplantátumomban hírek sorjáztak kikapcsolhatatlanul: Tíz évre rövidült a várólista a marsi kolóniákra. Hologram-énekesek turnéznak a techtrilliárdosok Föld körül keringő luxusűrállomásain nagy sikerrel. Most egyet fizet, kettőt kap akcióban az Elon Musk fejét formázó szopóálarc! Londonban jövőre térdig ér a víz. Megdőlt a múlt heti melegrekord. Egy népszerű politikai véleményvezér szerint aki ezen a ponton nem akarja folytatni az atomháborút, az egy mocskos, hazaáruló, nyámnyila buzi.

A láthatáron csendesen ringatta az óceán az innen Indiáig érő műanyagszemetet. Arra gondoltam, most

még így is úsznék benne egyet, ha nem lenne ennyire mérgező.

Aztán arra, hogy meg kéne etessem a háziállatként tartott csótányomat, amit nosztalgiából Cirminek neveztem el. Némán tűrtem, hogy a felélénkülő szél, akár az ezerszínű homokot, egy maréknyi mikroplasztikot vágjon az arcomba, és közben azon tűnődtem: mit keresek én tulajdonképpen itt, az Antarktiszton?

 

Ökooptimista változat (pasztorál, úgymond)

Elhessentettük a bajt látod-e pirkad a hajnal // Kihalástól megmentett madarak éneke szárnyal,
Kristálytisztán csörg a patak vize árad a fényben // Vége a fossziliosoknak szép naperőmű csillan,
Megszüntettük a tettük a károsanyagkibocsátást // E-kocsikon száguldunk szűz havason, evoé,
És jaj az őserdők meg a gleccserek is mind újra // Teljes erőből vannak jól ma megint a tavak,
Megvannak a jégsapkák és a jegesmedvék is // nem hal az emberiség se ki legalább egy darabig nem, 
Önként adja tejét a boci vagy a tyúk a tojását // adná persze ha kéne, de látod mégse, ma nem kell,
Mert biza régóta a jó emberiség már tökre // fullba vegán egy szálig és emiatt soha többet
meghallgatni se kell ki vegán ki miért nem // hát ez tényleg a paradicsom! Éljen a Föld!

 

Technopesszimista változat (Terms & Conditions)

Kedves Ügyfelünk! 

Engedje meg, hogy szeretettel gratuláljunk önnek rég várt halála alkalmából!

Egyszersmind örömmel értesítjük, hogy teljes személyiségének, emlékeinek és agyi struktúrájának beszkennelése és rendszerünkbe való hiánytalan feltöltése sikeresen megtörtént! Isten hozta a Felhőben, üdvözöljük a digitális öröklétben!

Tájékoztatjuk, hogy mivel az ön tudatlenyomatához rendelt kreditindex sajnos nem éri el a szükséges küszöbértéket, sajnos nem tudjuk a teljes személyiségcsomag minden szolgáltatását a rendelkezésére bocsátani. Mivel ön a 10 lépcsős rendszerben a 4. kreditlépcsőn áll, nem férhet hozzá az emlékei közül a következőkhöz: családi emlékek, kamaszkor, barátok, szerettei neve, arca, hangja, történetei, személyes sikerek, szombat délelőttök. Ugyanakkor a halálesetek, traumák, balesetek, betegségek, hétfők, szakítások, Barátok közt mappát a szerződésben foglaltak szerint valósághűen és korlátlanul rendelkezésre bocsátjuk!

Tájékoztatjuk továbbá, hogy amennyiben javítani szeretne kreditindexén, rendelkezésre áll a magasabb kreditlépcsők reklámokkal kiegészített verziója. Az első szerelme arcát már a 6-os szinten elérheti, amelyhez 10 perc tartalomért cserébe mindössze 90 évnyi személyre szabott reklámot kell megtekintenie. Emlékeztetjük a 10-es szint „digitális lélegzés” funkciójára, ami a levegővétel érzését adja vissza. Ez az egyik kedvenc szolgáltatásunk a 10-es szintű ügyfeleink között. Önnek egyetlen lélegzetvétel most csupán 1000 évnyi reklám megtekintésébe kerül!

Végezetül szeretnénk cáfolni azokat a rosszmájú híreszteléseket, miszerint társaságunk a digitális személyiséglenyomatok illegális, emlékeiktől és arcuktól megfosztott másolataival ún. reklámnézető kreditbányákat működtet. Kikérjük magunknak. Számunkra első az emberség!

Üdvözlettel az Appl-Amaz-Oogle digitális szuperkonszern, és fő támogatónk a Zortafrinex 2 in 1 pattanástalanító krém és Viagrautánzat! Célunk a márványosan tiszta bőr óceánjának partján álló márványkemény faszerdő – a végtelenségig és tovább!

 

Technooptimista változat (bevásárló lista)

Édes, ha jössz haza a Vénuszról, légyszi ne felejts el venni:

 • Új mesterséges bálnaszívet a házi erőműbe, de most ne a 2 éves lejáratút, hanem a 6
 • napelemet a repülő autó töltőjéhez
 • rákgyógyszert a kutyának (egydózisút, mert a kétdózisú feleslegesen bonyolult)
 • új szűrőt a széndioxidlekötőbe
 • egy pár új szintetikus szemet nekem, mert ez le fog járni
 • egy 10 éves digitális időkapszulát az agyi implantátumomhoz, mert el kéne olvassak jövőhétre néhány száz könyvet
 • azt a tőrfarkú rák véréből készített turmixot a mamának, mert megint alzheimeres lett
 • tortát a dédi 140 születésnapjára, de semmi cukrosat, mert jövő héten megy hegyet mászni
 • egy új 120 yottabyte-os tárhelyet a PS-hez, mert panaszkodnak a fiúk, hogy szaggat a GTA5
 • 14 üveg marsi vörösbort 
 • egy fél szintetikus tehenet az esti grillpartira
 • egy doboz HIV gyógyszert, ha eldurvulna a grillparti

 

Hungaropesszimista változat (rendkívüli hír)

Megszakítjuk adásunkat! Ma este 17 óra körül Transzformerszek támadása érte hazánkat!

Az ellenséges űrrobotok egyetlen offenzívával, elsöprő túlerővel szállták meg Zalaszenthetye községét, pusztulást, pánikot és felfordulást okozva! A kormány mindenkit fokozott óvatosságra int, mivel az alakváltó lények azonnal alkalmazkodtak a körülményekhez, és felvették az utcákon és udvarokon található tereptárgyak formáját. Így most a község hemzseg a benzinmotoros rotakapává, 50 éves Babettává, 20 éves polgármesteri szolgálati Opellé változni képes Transzformerszektől! De sparheltté, vagy gázpalackká, vagy választási óriásplakáttá változni tudó robotról is érkezett bejelentés.

Az idegenek vezére állítólag szürke, platós IFÁ-vá változva áll egy bezárt Tüzép közepén. Eddig egyetlen, egysoros üzenetben vették csak fel velünk a kapcsolatot. Annyit írtak: 

a hatósági áras benzin miatt jöttek.

 

Hungarofuturista változat (népmese)

Hanem egyszer úgy esett, hogy a Csillagszemű juhász csúnyán elunta a nagy boldogan élést, sőt a meg nem halást is. Úgy érezte, ha nem tesz valamit, egyszeriben vége lesz, szinte látta a visszafelé pörgő számokat a feje felett: amolyan ügyfélkapuzárási pánikja volt neki. Holott panaszra nem lehetett oka, egészen emberforma ember lehetett volna, ha nincsen hat karja neki. Hogy miért adott neki a Jóisten hat kart, azt ugyan ő se tudta, bár panaszkodni éppen azért szégyellt volna miatta. Úgy volt vele, így legalább egyszerre tud pisilni, cigizni, és belepörgetni közben telefonon a Facebookba. Ámbátor, hogy mit kezdjen magával most, ebben a válságban, azt nem tudta kitalálni. Kiadósakat sóhajtott, álló nap csak töprenkedett, vakarta nagy tanácstalanságában a fejét mind a hat kezével. Nem segített. No de egyszer egy nap, hogy az udvaron sétálna át, hát nem jön egy szél, meglebbenti az almafa ágát, amitől egy alma, hopp, épp a Csillagszemű juhász fejére pottyan?

Na mi jutott erről eszébe? Na mi?

Csak tán nem az, hogy a tömegvonzás törvénye szerint két, tömeggel rendelkező test egymásra vonzerőt fejt ki, amely a két test tömegközéppontját összekötő egyenesen helyezkedik el, és mindkét test tömegével arányosul? Hát dehogyis. Hát nem volt ő bolond.

Az jutott eszébe, hogy haza kéne menjen. Az ősbe. Hogy mindenütt jó, de most már irány a Szíriusz. 

Nem is tétlenkedett. Megfogta Turul névre hallgató Turulmadarát, hogy legyen kivel beszélgessen az úton, előhúzta a góré aljából a kast, s abba béguggolt. S mivel azt hallotta, röpülni úgy kell, hogy jó dolgokra gondolunk, erősen megpróbálkozott vele.

Elsőként arra gondolt, hogy jártunk a Holdon, ezzel máris emelkedni kezdett. Arra gondolt, hogy védőoltásokat találtunk fel, amikkel betegségek sorát tüntettük el a föld boldogtalan színéről. Arra gondolt, hogy létrehoztunk demokráciákat, művészeteket, városokat, civilizációkat. Történeteket, amik nem mind voltak iszonyúak. Arra koncentrált, hogy vágyakat és gondolatokat hoztunk magunkkal a semmiből, amik, ha kicsik és ab ovo tévesek voltak is, azért hozzátettek valamit a tájhoz. Aztán meg a tájra gondolt, amit legszívesebb ezer évig nézett volna még csöndben. De addigra már messze járt, a Szaturnuszon is túl.

Akkor egy pillanatra visszanézett a Földre. Látta, hogy milyen parányi. És hirtelen eszébe jutott minden. De minden. De minden. És akkor búcsúzóul szíve legmélyéből, könnyes szemmel, remegve, hat kézzel egyszerre intett be neki, búcsúzóul.