Tompa Andrea az otthonkeresésről írja új regényét

Új regényen dolgozik Tompa Andrea, amelynek az otthon lesz a témája - erről egy videóban beszélt, amely a CEU alkotói ösztöndíja révén készült. A Fejtől s lábtól és az Omerta írója elárulta, hogy az új regény a jelenben játszódik, és arról fog szólni, mi történik azokkal az emberekkel, akik elhagyják az otthonukat. 

Könyves Magazin | 2020. április 20. |

A hülye vírust megelőző hónapokban a CEU alkotói ösztöndíját élveztem, kerek öt hónapig. Az egyik legszebb dolog, ami velem történt életem során. Az ösztöndíjas közösség, maga az intézmény, a könyvtár, a saját szoba (!), vagyis iroda, amit sajnos nem használtam ki eléggé, a szellemi közeg boldogító volt. Nem beszélve a csodálatos szerdai közös ebédekről. És dolgozni is jól tudtam, lelkesen, elvégre azért kaptam az ösztöndíjat, hogy dolgozzak és jó volt érezni azt a támogatást, ami onnan minden irányból jött. Nem kellett sehova elutaznom (nem is tudnék), miközben egy szellemileg tágas és gazdag világba kerültem. Az alábbi video angol nyelvű, szerettem volna feliratozni, de nem tudom, hogyan kell. Benne arról esik szó, hogy min dolgoztam, míg ott ösztöndíjas voltam, mi foglalkoztat, mit jelentett nekem ez az egész. Az utolsó képeken arról beszélek, hogy a CEU-ból, mindabból, ami ezzel az intézménnyel történhet, megérthettem, hogy nincs biztonság sehol, hogy minden élet megrendülhet. És aztán rövidesen ez be is következett. Február végén lejárt az ösztöndíj, ami hirtelen nagy szomorúsággal töltött el. De ha tovább tart, akkor is ennek a jónak gyorsan vége lett volna, hiszen két hét múlva már bezártak az épületek és az emberi találkozások helyét átvették a virtuális találkozások. Ami sosem lesz olyan, mint együtt ülni egy teremben, hallgatni valakit és beszélgetni, vagy ebédelni és fecsegni.” – írta Tompea Andrea a Facebook-oldalán, ahol megosztotta azt a videót is, amelyben készülő regényéről beszél. 

Az új történetről izgalmas részleteket tudhatunk meg: például, hogy a címe és a témája is az otthon lesz. Tompa Andrea tehát az ösztöndíja alatt ezúttal nem a 20. századról írt, hanem a jelenről, és arról, hogy mit jelent az otthon, illetve az otthon elhagyása. A regény egy osztálytalálkozó történetét fogja elmesélni. A szereplők 25 vagy 30 év után találkoznak újra, és megosztják egymással a saját történeteiket. Tompa Andrea azt is elmondta, hogy Homérosz Odüsszeiájához is kapcsolódik majd a könyv, hiszen Odüsszeusznak is tíz évébe telt, mire vissza tudott térni Ithakába. A hazatérés szerinte mindig hosszú és nehéz folyamat, a görögöktől sokat tanulhatunk erről. 

Nézzétek meg a videót

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

Tompa Andrea: Írás közben sokkal boldogabb minden

...
Nagy

Tompa Andrea: A Trianon alatt a nyelv többé nem tudta megnevezni az eseményeket

...
Nagy

Tompa Andrea: A hallgatás mindig akkor a legérdekesebb, amikor megtörik

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.