Több mint tíz év után új regénnyel jelentkezik Jonathan Safran Foer!

.konyvesblog. | 2015. december 22. |

(Kép forrása)

Tizenegy év kihagyás után jövő ősszel új regénnyel jelentkezik Jonathan Safran Foer. A Here I Am című történet (a cím a Teremtés Könyvéből van) középpontjában egy washingtoni zsidó család széthullása áll: a cselekmény szerint a problémás családot izraeli rokonok látogatják meg, akik az egyik fiú bármicvójára érkeznek. Közben azonban a Közel-Keleten hatalmas földrengés pusztít, Izrael pedig megszállás alá kerül.

A New York Times szerint a regény cselekménye a jelek szerint részben önéletrajzi ihletésű, hiszen akárcsak a regénybeli család tagjai, Foer is Washingtonban nőtt fel, és ugyanúgy két fiútestvére van, mint a Here I Am hősének. Ráadásul tíz évig tartó házasság után Foer tavaly vált el Nicole Krauss írótól, akivel két gyereket nevelnek. (Nicole Krauss-szal korábban ITT interjúztunk.) Eric Chinski, a Farrar, Straus and Giroux kiadó egyik vezetője ugyanakkor cáfolta, hogy a regény önéletrajzi ihletettségű lenne, legfeljebb annyiban, mint ahogy minden "érett regényben" nagyon sok élettapasztalat lecsapódik és megjelenik.

Foer legutóbb 2005-ben jelentkezett könyvvel, ez volt a Rém hangosan és irtó közel. A jövőre esedékes regénye amúgy egy három kötetről szóló megállapodás részeként jelenik majd meg, melyek egyike egészen biztosan egy non-fiction lesz.

Forrás: ArtsBeat/NYTimes