Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

A dublini születésű sztár hat évtizedes pályafutása során dolgozott televízióban, filmben, színházban és rádióban, leginkább azonban arról volt ismert, hogy a nyolc Harry Potter-filmből hatban a Roxfort varázslóiskola igazgatóját alakította. 82 éves volt.

Nyitókép: CNN

vn | 2023. szeptember 28. |

Gambon családja gyermekkorában költözött Londonba, de legelső színpadi fellépése Írországban volt, az Othello egyik dublini előadásában, 1962-ben. Karrierje akkor indult be, amikor Laurence Olivier londoni National Theatre színtársulatának egyik meghatározó tagja lett.

Az itt nyújtott kitűnő alakításaiért három Olivier-díjat nyert.

Jules Maigret francia nyomozót formálta az ITV Maigret című sorozatában, és ismert volt Philip Marlow szerepéről is Dennis Potter The Singing Detective című BBC-sorozatában.

Sir Michael Richard Harris 2003-ban bekövetkezett halála után vállalta el a Roxfort varázslóiskola igazgatója, Dumbledore szerepét a JK Rowling regényei alapján készült Harry Potter-sorozatban.

A filmekben Petunia Dursley-t alakító Fiona Shaw, aki, a BBC Radio 4 The World at One című műsorában úgy fogalmazott: „Gambon figyelemre méltóan változatos karriert futott be, és soha nem ítélte meg, hogy mit csinál, csak játszott”. Aztán így folytatta: úgy gondol rá, mint

„egy szélhámosra, egy briliáns, nagyszerű szélhámosra, aki bármit meg tudott csinálni”.

Jason Isaacs, aki Lucius Malfoyt alakította a sorozatban, a közösségi oldalán így fogalmazott: „Michaeltől tanultam meg, milyen lehet a színészet. A The Singing Detective-ben összetett, sebezhető és teljesen emberi”.

Gambon további filmes munkái közé tartozik a Gosford Park és A király beszéde, amelyben V. György királyt, a címszereplő VI. György király apját alakította.

Kétszer is Emmy-díjra jelölték. 2002-ben Lyndon B. Johnson elnök megformálásáért az Háború a háborúról című filmben. 2010-ben pedig Jane Austen Emma című művének adaptációjában Mr. Woodhouse szerepében nyújtott alakításáért.

A szórakoztatóiparban tett szolgálataiért 1998-ban lovaggá ütötték. Színházi körökben „A nagy Gambon” néven emlegetett színész,

legutóbb 2012-ben lépett színpadra egy Beckett-dráma londoni előadásán.

Özvegye, Lady Gambon és fia, Fergus elmondása szerint – írja a BBC ‒ Gambon békésen, családja körében hunyt el, tüdőgyulladásban.

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Átvészelt egy lakástüzet a Harry Potter egyik ritka kiadása, most kalapács alá került

Egy ritka Harry Potter-kötet, miután átvészelt egy lakástüzet is, 15 ezer fontért (majdnem hétmillió forintért) kelt el egy aukción. 

...
Szórakozás

Radcliffe nem tervez idős Harry Potterként visszatérni az új sorozatban

Daniel Radcliffe-nek várhatóan nem terem majd babér az új Harry Potter-sorozatban, de a színész ezt a jelek szerint különösebben nem is bánja.

...
Hírek

Kétszáz oldallal érkezik a Harry Potter-univerzumba az új Varázsalmanach

A világ számos országában egyszerre debütál majd az új kötet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.