Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

A dublini születésű sztár hat évtizedes pályafutása során dolgozott televízióban, filmben, színházban és rádióban, leginkább azonban arról volt ismert, hogy a nyolc Harry Potter-filmből hatban a Roxfort varázslóiskola igazgatóját alakította. 82 éves volt.

Nyitókép: CNN

vn | 2023. szeptember 28. |

Gambon családja gyermekkorában költözött Londonba, de legelső színpadi fellépése Írországban volt, az Othello egyik dublini előadásában, 1962-ben. Karrierje akkor indult be, amikor Laurence Olivier londoni National Theatre színtársulatának egyik meghatározó tagja lett.

Az itt nyújtott kitűnő alakításaiért három Olivier-díjat nyert.

Jules Maigret francia nyomozót formálta az ITV Maigret című sorozatában, és ismert volt Philip Marlow szerepéről is Dennis Potter The Singing Detective című BBC-sorozatában.

Sir Michael Richard Harris 2003-ban bekövetkezett halála után vállalta el a Roxfort varázslóiskola igazgatója, Dumbledore szerepét a JK Rowling regényei alapján készült Harry Potter-sorozatban.

A filmekben Petunia Dursley-t alakító Fiona Shaw, aki, a BBC Radio 4 The World at One című műsorában úgy fogalmazott: „Gambon figyelemre méltóan változatos karriert futott be, és soha nem ítélte meg, hogy mit csinál, csak játszott”. Aztán így folytatta: úgy gondol rá, mint

„egy szélhámosra, egy briliáns, nagyszerű szélhámosra, aki bármit meg tudott csinálni”.

Jason Isaacs, aki Lucius Malfoyt alakította a sorozatban, a közösségi oldalán így fogalmazott: „Michaeltől tanultam meg, milyen lehet a színészet. A The Singing Detective-ben összetett, sebezhető és teljesen emberi”.

Gambon további filmes munkái közé tartozik a Gosford Park és A király beszéde, amelyben V. György királyt, a címszereplő VI. György király apját alakította.

Kétszer is Emmy-díjra jelölték. 2002-ben Lyndon B. Johnson elnök megformálásáért az Háború a háborúról című filmben. 2010-ben pedig Jane Austen Emma című művének adaptációjában Mr. Woodhouse szerepében nyújtott alakításáért.

A szórakoztatóiparban tett szolgálataiért 1998-ban lovaggá ütötték. Színházi körökben „A nagy Gambon” néven emlegetett színész,

legutóbb 2012-ben lépett színpadra egy Beckett-dráma londoni előadásán.

Özvegye, Lady Gambon és fia, Fergus elmondása szerint – írja a BBC ‒ Gambon békésen, családja körében hunyt el, tüdőgyulladásban.

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Átvészelt egy lakástüzet a Harry Potter egyik ritka kiadása, most kalapács alá került

Egy ritka Harry Potter-kötet, miután átvészelt egy lakástüzet is, 15 ezer fontért (majdnem hétmillió forintért) kelt el egy aukción. 

...
Szórakozás

Radcliffe nem tervez idős Harry Potterként visszatérni az új sorozatban

Daniel Radcliffe-nek várhatóan nem terem majd babér az új Harry Potter-sorozatban, de a színész ezt a jelek szerint különösebben nem is bánja.

...
Hírek

Kétszáz oldallal érkezik a Harry Potter-univerzumba az új Varázsalmanach

A világ számos országában egyszerre debütál majd az új kötet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.