Sherman Alexie beismerte, hogy bántott másokat

Sherman Alexie beismerte, hogy bántott másokat

.konyvesblog. | 2018. március 08. |

sherman-alexie-credit-chase-jarvis.jpg(Kép forrása)

Az irodalmi életet sem kímélte a #metoo-botrány, ifjúsági könyves szerzők és egy örök Nobel-esélyes után újabb íróról derült ki, hogy nem megfelelően viselkedett a feltörekvő női szerzőkkel. Miután felröppentek a pletykák arról, hogy Sherman Alexie nőket zaklatott, a Junior – Egy indián naplója szerzője közzétett egy nyilatkozatot, amelyben beismerte, hogy bántott másokat. Anélkül, hogy részletezte volna, Alexei megírta, hogy vannak nők, akik az igazat mondják, és bocsánatot kért mindenkiről, akinek fájdalmat okozott. Az áldozatai közül néhányan elmondták a történetüket az NPR-nak.

Alexie az Egyesült Államok legismertebb amerikai őslakos szerzője, és ifjúsági irodalmi körökben valóságos rocksztárnak számít. Utóbbi gyerekkönyves kollégája, Anne Ursu mondta róla, aki a Weinstein-botrány kirobbanásakor kezdett közvéleményt kutatni gyerekirodalmi körökben, hogy megtudja, az ágazat mekkora részét érinti a szexuális visszaélések problémája. Ursu szerint a legnépszerűbb gyerekkönyves szerzők közül néhányan arra használták a hírnevüket, hogy nőket csábítsanak el.

Alexie-ről egy seattle-i szerző, Litsa Dremousis kezdett tvittelni, és arra buzdította a nőket, hogy osszák meg róla a sztorijukat. Dremousis elmondta, hogy viszonya volt az íróval, majd amikor vége lett, barátok maradtak, egészen addig, amíg a pletykák szárnyra nem kaptak. Alexie-ről , akinek egyébként felesége van, 10 nő osztotta meg a tapasztalatait a NPR-ral: a legtöbben névtelenek maradtak, ám a történeteikből szépen kirajzolódik egy minta. A nők beszéltek többek közt sértő, illetlen megjegyzésekről nyilvánosan és négyszemközt, flörtről, amiből szexuális természetű nyomulás lett és kéretlen szextanácsokról.

Jeanine Walker, aki egy olyan programban dolgozik, amelynek keretében írók látogatnak el az iskolákba, a munkája kapcsán találkozott a férfivel. Nagyon izgatott lett, amikor Alexie érdeklődni kezdett a versei iránt, és arra kérte, küldje el neki a kéziratot. A versekről többé nem esett szó, de jóban lettek, ám Walker szerint kapcsolatuk szigorúan plátói volt. Egy nap elmentek kosarazni a férfi irodájának közelében, és amikor Walker az iroda mosdójában át akart öltözni, Alexie megjelent mögötte. Belemászott az aurájába, és megkérdezte, hogy megcsókolhatja-e, mert a nő a középiskolai barátnőire emlékezteti, ám Walkert lepattintotta. A férfi később bocsánatot kért, és még egy darabig kapcsolatban maradtak: Walker elküldte neki a verseit, de sosem kapott többet egy gyors válasznál, és az ígéretnél, hogy majd reagál rájuk hosszabban is. Vagyis annyi történt, hogy amikor Alexie rájött, hogy ezt a trófeát nem sikerül begyűjtenie, többé már nem erőlködött, hogy érdeklődést mutasson a versek iránt.

Ifjúsági regények szerzőit vádolják szexuális visszaéléssel

Nem képviseli többé az ügynöke James Dashnert, Az útvesztő-trilógia szerzőjét (fenti kép), mert az írót szexuális visszaéléssel vádolták meg. Az ügynök, Michael W. Bourret közleményében azt írta, hogy nem tudná jó lelkiismerettel folytatni a munkát Dashnerrel, úgyhogy az adott körülmények miatt...

A másik, aki névvel vállalta a sztoriját, egy feltörekvő, 22 éves író, Erika Wurth. Mivel Wurth is amerikai őslakos, Alexie igazi hős volt számára, és remélte, hogy egyszer a mentoráltja lehet. Nagyjából egy évvel azután, hogy találkoztak, Alexie felvetette, hogy kísérje el az egyik felolvasására Coloradóba. Amikor a nő visszament vele a hotelba, az előcsarnokban megpróbálta megcsókolni, és arra kérte, menjen fel a szobájába. Az író a szobában csókolgatni és vetkőztetni kezdte. Wurth teljesen le volt forrázva, és próbálta meggyőzni magát, hogy ami történik, az teljesen ok, majd végül bevallotta, hogy még szűz, ám ez a férfit nem zavarta. Azonban amikor rájött, hogy ebből csak akkor lesz szex, ha megerőszakolja a nőt, abbahagyta az egészet.

Wurth is kapcsolatban maradt a férfivel az eset után, és remélte, hogy az elutasítás ellenére a mentora lesz, vagy legalább bocsánatot kér. Évekkel később újra találkoztak, ismét történt köztük valami szexuális jellegű, és ismét rossz vége lett. (Hogy pontosan micsoda, arról az NPR cikkében nem esik szó.) Alexie végül ajánlást írt a nő első könyvéhez, Wurth szerint azért, hogy elhallgattassa. Kapcsolatuk néhány dühös email után szakadt meg, a férfi azóta sem kért bocsánatot a viselkedéséért.

Szexuális zaklatással vádolják az örök Nobel-esélyesként emlegetett Ko Unt

A koreai Ko Un neve hosszú évek óta ott van az irodalmi Nobel-díj esélyesei között, viszont a 84 éves költő most nem irodalmi érdemei miatt került a címlapokra. Ko Unt több nő is azzal vádolja, hogy a költő fogdosta őket, lehúzta előttük a cipzárját és maszturbált. Elsőként Choi Young-mi állt ki...

Wurth félt, hogy Alexie, aki hatalmas befolyással van az amerikai őslakos szerzők karrierjére, miket mond majd róla másoknak. Ettől tartott Elissa Washuta is, aki akkor találkozott a férfival, amikor debütáló regénye már készen állt a publikálásra, és remélte, hogy Alexie tud majd neki segíteni. Egy társaságban találkozott az íróval, aki a többiek jelenlététől nem zavartatva közölte vele, hogy akár „baszhatnának” is, ha a nőnek van kedve. Washuta nem szólt semmit, de aggódott, hogy a többi férfi, akik mind a helyi irodalmi élet szereplői voltak, meghallották, és azt érezte, Alexie-nek akkora hatalma van, hogy nem szabad ujjat húzni vele. Végül kollégák lettek az őslakos művészetekkel foglalkozó IAIA-ban (Institute of American Indian Arts), ám egy munkaúton a férfi megpróbálta a szobájába csábítani, kevés sikerrel. Alexei később azzal vádolta meg, hogy az egyik esszéjéhez az ő művei plagizálta, Washuta pedig félt, hogy ellehetetleníti a karrierjét. Amikor új munkát kapott, megszakított minden kapcsolatot a korábbi munkahelyével, így Alexie-vel is. Mitán a nők történetei felszínre kerültek, az intézet megváltoztatta a Sherman Alexie Ösztöndíj nevét MFA Alumni Ösztöndíjra.

Alexie nem kommentálta a történeteket az NPR-nak, ám a közleményéből kiderül, hogy nem örül, amiért Dremousis kiteregette a szennyesét. Meg az is, hogy hozott már rossz döntéseket az életében. Mint azt a most nyilatkozó nők is bizonyítják.