Szexuális zaklatással vádolják az örök Nobel-esélyesként emlegetett Ko Unt

.konyvesblog. | 2018. március 02. |

A koreai Ko Un neve hosszú évek óta ott van az irodalmi Nobel-díj esélyesei között, viszont a 84 éves költő most nem irodalmi érdemei miatt került a címlapokra. Ko Unt több nő is azzal vádolja, hogy a költő fogdosta őket, lehúzta előttük a cipzárját és maszturbált. Elsőként Choi Young-mi állt ki történetével a nyilvánosság elé: egy verset írt A szörnyeteg címmel, amely tavaly egy irodalmi lap téli számában jelent meg. A vers nem nevesíti a költőt, de a leírtak alapján beazonosítható.

Choi utóbb azt nyilatkozta, hogy a költő szexuális zaklatásai nyílt titoknak számítottak irodalmi körökben, és nagyon sok nő, köztük fiatal írók, szerkesztők, kiadók estek áldozatául. Szerinte sok fiatal író és költő számára Ko egy megkerülhetetlen, befolyásos figura volt az irodalmi életben, és senki nem merte nyilvánosságra hozni, hogy mit tett vele. Choi azt mondta, hogy a Kóhoz hasonló emberek ott vannak a nagy irodalmi magazinok szerkesztőségeiben, a reménybeli íróknak és költőknek pedig ez az egyik legfontosabb publikálási felület. Ha valaki visszautasítja a közeledést, akkor szerinte könnyen azon kaphatja majd magát, hogy visszadobják a műveit, és nem publikálják azokat.

Choi részben az irodalmi élet erős hierarchiáját vádolja azzal, hogy az áldozatok olyan sokáig nem mertek megszólalni. Az alá-fölérendeltségi viszony szerinte a sikerírók és a kiadók női szerkesztői között is fennáll: a kiadók ugyanis anyagilag függenek a népszerű írók könyveiből származó bevételektől, így aztán a kiadók munkatársai is ki vannak téve a Kóhoz hasonló szexuális ragadozók kénye-kedvének.

A koreai közvélemény mindenesetre most nem maradt közönyös: Ko Un kedden visszavonult egyetemi professzori állásából, a költő tizenegy versét pedig eltávolítják az iskolai szöveggyűjteményekből. Az oktatási miniszter már közölte, hogy egyeztetéseket kezd a tankönyvkiadókkal.

Ko Un eddig annyit reagált, sajnálja, ha félreértették a szándékait: „Bátorítani próbáltam a fiatalabb írókat. Ha cselekedeteim a mai normák szerint hasonlatosak a szexuális zaklatáshoz, akkor azt hiszem, rosszat cselekedtem és ezt sajnálom”.

Forrás: The Korea Times