Rushdie miatt bojkottálja a Frankfurti Könyvvásárt Irán

.konyvesblog. | 2015. október 13. |

sir-salman-rushdie_2105303b.jpgAz iráni kulturális miniszter bejelentette, hogy országa képviselői nem vesznek részt az október 14-18-ig tartó Frankfurti Könyvvásáron, és a többi iszlám államot is bojkottra szólította fel. Irán távolmaradásának oka Salman Rushdie, aki beszédet mond majd a világ legnagyobb könyvvásárán. Közleményében az iráni miniszter arról írt, hogy a vásár a véleménynyilvánítás szabadságának ürügyén meghívott egy olyan szerzőt, aki gyűlölnek az iszlám világban..

Az idei vásár egyik legfontosabb témája a véleménynyilvánítás szabadsága lesz, a vásár igazgatója, Jürgen Boos pedig arról beszélt, hogy Rushdie élete és életműve befolyásos hanggá tette az írót abban a globális vitában, ami a véleménynyilvánítás szabadságáról zajlik a könyvkiadásban. A vásár díszvendége ezúttal Indonézia lesz.

Nem ez volt az egyetlen botrány Rushdie körül mostanában, Szaúd-Arábia a cseh nagykövetnél tiltakozott, amiért a csehek új fordításban jelentetik meg a hírhedt Sátáni verseket, 27 évvel azután, hogy tömegek tüntettek a könyv ellen, Rushdie-ra pedig kimondták a fatvát. A szaúdiak közölték a nagykövettel, hogy a könyv sérti mind az iszlámot, mind a muszlim embereket, és arra kérték, próbálja megakadályozni, hogy eljuthasson az emberekhez.

Rushdie cseh kiadója, a prágai székhelyű Paseka a Reuters-nek arról beszélt, hogy semmilyen kifogásról nem hallott a könyvvel kapcsolatban, amelynek áprilisban megjelent ötezer példányából már szinte az összes elfogyott. A kiadó eddig Rushdie tizenegy könyvét jelentette meg, és továbbra sem hagy fel a publikálásukkal. A Sátáni versek fordítója álnevet használt. A cseh külügyminisztérium elmondta, hogy a kötetről tényleg volt szó egy találkozón a szaúdiak és a nagykövet között, ahol a nagykövet arról beszélt, hogy a cseh jog lehetővé teszi a könyv megjelentetését. A Sátáni versek első cseh kiadása 1994-ben jelent meg.

Forrás: DW, Reuters

 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.