Általános cikkek

Iszonyú pénzt kér az újságíró, hogy a plagizállásról beszéljen

.konyvesblog. | 2013. február 14. |


A plagizálás még csúfos bukása után is kifizetődőnek bizonyul Jonah Lehrer számára: az újságíró ugyanis, akiről tavaly nyáron derült ki, hogy egyik könyvét általa fabrikált Bob Dylan-idézetekkel pakolta tele, egy keddi rendezvényen húszezer dolláros (4,5 millió forint) honoráriumért beszélt múltbéli eltévelyedéseiről.

Annak a kreativitásról szóló könyvnek vagyok a szerzője, amely számos kitalált Bob Dylan-idézettel van tele – ezzel kezdte a Knight Foundation keddi rendezvényén tartott felszólalását Jonah Lehrer. A fiatal sztárújságíró, akinek cikkei a Wired magazinban, a The New Yorkerben, a Nature-ben és a The Wall Street Journalben is megjelentek, tavaly nyáron került a támadások középpontjába.

A kreativitásról szóló Imagine című könyvében több olyan idézetet tulajdonított ugyanis Bob Dylannek, amelyek – abban a formában legalábbis – el sem hangzottak. Azt később Lehrer is elismerte, hogy a kérdéses idézetek egy részét ő találta ki, vagy pedig korábbi idézetek „nem megfelelő kombinációjából” hozta létre őket. A kiadó a botrány kirobbanása után levetette a köteteket a boltok polcairól, Lehrer pedig búcsút mondott a The New Yorkernek.

A nagy presztízsű lapnak már csak azért is kínos volt az eset, mert utóbb kiderült, hogy Lehrer saját magát is plagizálta, és a The New Yorkerben megjelent cikkeiben többször is olyan szövegrészeket használt fel, melyek más lapokban már korábban megjelentek. A lap internetes archívumában fellelhető Jonah Lehrer-cikkek mindegyikénél éppen ezért közlik, hogy melyik rész mikor és hol jelent meg korábban (lásd például itt meg itt). Lehrer az újrafelhasználásért utóbb nyilvánosan bocsánatot is kért.

A keddi rendezvényen ugyanakkor kifejtette, ha valaha abban a szerencsében lesz része, hogy írhat, akkor mindennek pontosan utána fog járni, az anyagait lábjegyzetekkel fogja ellátni, minden interjúját felveszi és leiratot is készít róla. Voltak ugyanakkor, akiket nem hatott meg Lehrer igyekezete: Michael C. Moynihan, az az újságíró, aki annak idején leleplezte őt, a Twitteren azt írta, hogy a How We Decide című könyv is tartalmaz plagizált idézetet, Lehrer azonban ezt még egyelőre nem ismerte el.

Forrás: The New York Times - Arts Beat