Nézd velünk élőben a dupla Nobel-bejelentést!

.konyvesblog. | 2019. október 10. |

Elérkeztünk a nulladik naphoz, végre kiderül nemcsak az, hogy ki lesz 2019 irodalmi Nobel-díjasa, de az is, hogy ki a 2018-as díjazott. Sokat írtunk már mi is arról, hogy a svéd akadémiát megrázó botrányok miatt tavaly elmaradt a díjosztás, a szervezők így idén két irodalmi Nobel-díjast hirdetnek. A díjazottak nevét délután 1-kor jelentik meg Stockholmban, az eseményt élőben lehet követni a Youtube-on.

Közben a dpa arról írt, hogy a 2018-as díjhoz a svéd akadémia 194, a 2019-eshez pedig 189 jelöltet vett számításba. Hogy a két lista között mekkora lehet az átfedés, illetve hogy egyáltalán kik vannak a listán, azt nem tudni, a Nobel-jelöléssel kapcsolatos minden adatot ugyanis ötven évre titkosítanak.

Ezért van az, hogy a nagy információs homályban mindenki a fogadóirodák oddszaira hagyatkozik, gyakorlatilag viszont az a helyzet, hogy bárki élő író vagy költő megkaphatja, akit jelöltek a díjra. Persze mindig vannak örök esélyesek (az egyik ilyen Philip Roth volt, akit hosszú évekig a díj várományosának tartottak, de végül sosem kapta meg). Ugyanakkor szinte mindenki biztosra veszi, hogy az egyik díjazott nő lesz, a Unibetnél pedig sokáig a kanadai Anne Carson állt a legjobban, a magunk részéről viszont a szintén jó oddszokkal szereplő Krasznahorkai László vagy Nádas Péter győzelmének örülnénk a legjobban.