Neil Gaiman kiállt a Charlie Hebdo díjazása mellett

.konyvesblog. | 2015. május 06. |

italia-vs-the-world-1-aka-la-scrittura-vista--l-n25pvb.jpegA PEN amerikai központjának tegnapi díjátadó gáláján a sajtószabadság bátor képviseléséért jutalmazták a francia szatirikus lapot, a Charlie Hebdot. Az eseményt heves viták és tiltakozások előzték meg, több korábban meghívott író, köztük Peter Carey és Michael Ondaatje le is mondta a gálán való részvételt. Mások, köztük Neil Gaiman viszont házigazdává léptek elő, és teljes mértékben kiálltak a lap díjazása mellett.

A díjátadón eredetileg Carey, Ondaatje és további négy író ült volna a házigazdák asztalánál, ők viszont még a múlt héten bejelentették, hogy nem értenek egyet a francia lap díjazásával, és távol maradnak az eseménytől. Nem ők voltak az egyetlenek a PEN tagjai közül, akik helytelenítették a döntést: velük együtt 204 író írta alá azt a tiltakozó nyilatkozatot, mely szerint a Charlie Hebdo díjazása „egy kifejezetten támadó anyagot értékel: egy olyan orgánumot, mely csak tovább erősíti az iszlám- és arab-ellenes érzelmeket, melyek már egyébként is erőteljesen jelen vannak a nyugati világban.”

A helyüket többek között a képregényes és fantasy-író Neil Gaiman, a Maust jegyző Art Spiegelman és Azár Náfíszí, A Lolitát olvastuk Teheránban írója vette át. „Megtiszteltetés, hogy meghívtak az esemény házigazdájának. A Charlie Hebdo szerzői nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot akkor, amikor folytatták a munkát azok után is, hogy az irodájukat csatatérré változtatták a gyilkosok.” – nyilatkozta Gaiman. A házigazdákon kívül más írók is kiálltak a francia lap díjazása mellett, köztük Salman Rushdie, aki élesen elítélte az eseménytől távol maradó hat író viselkedését. „Tiltakozásukkal a radikális iszlám társ-utasai lettek, azé a radikális iszlámé, mely jól szervezett, szilárd alapokon áll és abban érdekelt, hogy megfélemlítsen és hallgatásra kényszerítsen mindenkit, muszlimokat és nem-muszlimokat egyaránt.”

Az eseményen a Charlie Hebdot Jean-Baptiste Thoret, a lap filmkritikusa képviselte, aki annak köszönhetően élhette túl a tizenkét munkatársának életét követelő január 7-ei mészárlást, hogy aznap késve érkezett a munkába. Az újságíró szerint annak, aki kiáll a sajtószabadság mellett, teljes mértékben kell kiállnia, nem teheti meg, hogy az egyik pillanatban még támogatja, a másikban pedig már nem. A díjátadón a szatirikus lap mellett egyébként Khadija Iszmailovát, azt az azerbajdzsáni újságírónőt is díjazták, akit tényfeltáró cikkei miatt december óta előzetes letartóztatásban van.

Forrás: Guardian